środa, 23 grudnia 2015

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE




FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI czyli fasola z suszonymi śliwkami to tradycyjne góralskie danie wigilijne.  Na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach nie może go zabraknąć na stole podczas tej najważniejszej w roku kolacji. 


składniki :

  
* 400 g fasoli Piękny Jaś 
* 250 g suski sechlońskiej bez pestek 
* 1 szklanka gęstej  śmietany 18% tłuszczu 
* 1 łyżka masła 
* 1 łyżka mąki 
* sól wielicka i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

wykonanie :
Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 4 i odstawiamy na 8 - 10 godzin ( np. na noc).
W czasie moczenia nasiona powiększają swoją masę dwu- trzy-krotnie. Napęczniała fasola gotuje się szybciej i nie pęka. Przez pierwsze 10 minut gotujemy fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotujemy ją do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
Do ugotowanej fasoli dodajemy wypłukane wędzone śliwki i gotujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty.

Przygotowujemy zasmażkę : na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy; gdy mąka zacznie się rumienić wlewamy śmietanę i mieszamy aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do gotującej się fasoli ze śliwkami. Zagotowujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe! Nigdy nie widziałam, nigdy nie jadłam i nawet nigdy nie słyszałam o takiej potrawie :) Wesołych Świąt!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej potrawy nie jadłam ale pamiętam jak moja babcia ugotowaną fasolkę podawała ze słodką śmietanką i cukrem. Przypomniałaś mi o tym i muszę sobie ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń