środa, 23 grudnia 2015

GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA



GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA 

Na naszej rodzinnej kolacji wigilijnej nie  może zabraknąć grzybowej zupy. Przygotowujemy ją zawsze z mrożonych leśnych grzybów. Zbieramy je i mrozimy jesienią specjalnie z myślą o tej zupie.  Ma dzięki temu niesamowity aromat i smak. Obecnie w dużych sklepach są ogólnie dostępne grzyby mrożone w różnych gatunkach więc jeśli sami nie zebraliście i nie zamroziliście ich jesienią to teraz możecie je bez większych problemów kupić. 

GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA 
 
składniki :

* 500 g mrożonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki) 
* pół marchewki
* pół pietruszki 
* 20 cm kawałek pora
* 2 łyżki masła 
* 1,5 łyżka mąki
* 250 g makaronu łazankowego 
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 
wykonanie :
  
Grzyby rozmrażamy i kroimy zależnie od ich wielkości : na połówki, ćwiartki lub mniejsze kawałki.

Warzywa korzenne (marchewkę i pietruszkę) ucieramy na tarle o grubych oczkach; pora kroimy w kostkę.


W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy warzywa i dusimy przez chwile często mieszając; dodajemy grzyby, wlewamy 2 litry wody, wsypujemy ¼ łyżeczki soli i gotujemy przez około 30 minut.

Na patelni przygotowujemy zasmażkę : roztapiamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy do momentu aż mąka zacznie się lekko rumienić. Wlewamy chochelkę zimnej wody, mieszamy dokładnie do połączenia się składników i całość przelewamy do gotującej się zupy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę grzybowa podajemy z makaronem łazankowym.


Jak mrozić grzyby możecie przeczytać na [TEJ STRONIE].


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz