środa, 23 grudnia 2015

KLUSKI Z MAKIEM




KLUSKI Z MAKIEM

Mak to symbol płodności, pomyślności i bogactwa. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.


składniki :

* 200 g makaronu łazankowego
* 1 szklanka maku niebieskiego 
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu 
* 2 łyżki rodzynek
* 3 łyżki orzechów włoskich 
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* połówki orzechów włoskich do dekoracji

wykonanie :


Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na około 2 godziny do napęcznienia, odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce z bardzo drobnym sitkiem.



Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.



Orzechy siekamy.



Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i orzechy, wsypujemy zmielony mak, dodajemy rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.

Makową masę przekładamy na ugotowany makaron, mieszamy, dekorujemy skórka pomarańczowa i połówkami orzechów.


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz