środa, 23 grudnia 2015

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na wigilijnym stole Babcia zawsze stawiała dużą misę z pierogami z kapustą i grzybami. Były pachnące, mięciutkie, pyszne. Jesienią razem z Dziadkiem zbierali grzyby w lesie. Znali takie miejsca i takie leśne polany, na których zawsze piękne grzyby rosły. Suszyli je potem nad chlebowym piecem. Cały dom wypełniał cudowny, grzybowy aromat. Potem Babcia wysuszone grzyby zamykała w słojach. Najpiękniejsze grzybowe kapelusze czekały zawsze w słoju z naklejką "NA WIGILIĘ".

CIASTO NA PIEROGI : 
 
Proporcja na 28 do 30 pierogów
składniki :

* 400 g maki  
* 1 jajko  
* 1 szklanka gorącej wody  
* 1/2 łyżeczka soli 
* 1 łyżka roztopionego masła 

wykonanie :

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy roztopione masło i gorąca wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i zagniatamy
elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.
  
NADZIENIE :

* 400 g kapusty kiszonej ( używamy kapustę charsznicką)
* 100 g suszonych podgrzybków  
* 2 cebule  
* 2 łyżki oleju do smażenia  
* 2 liście laurowe  
* 3 ziarna ziela angielskiego  
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


wykonanie :

Suszone grzyby zalewamy na kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru nie wylewamy – wlewamy go do gotującej się kapusty kiszonej!
Grzyby kroimy w drobną kosteczkę.

Kapustę płuczemy (aby po ugotowaniu nie była zbyt kwaśna), zalewamy wodą, dodajemy wywar z gotowanych grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny). Kontrolujemy ilość wody. Pod koniec gotowania musimy ją całkowicie odparować, aby wszystkie smaki pozostały w kapuście. Z kapusty wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie; przestudzoną drobno siekamy.

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju.

Łączymy ugotowaną kapustę, grzyby i cebulę; dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


LEPIENIE PIEROGÓW :

Od ciasta odcinamy kolejno kawałki i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów.

Pierogi wrzucamy partiami na wrząca, lekko osolona wodę, gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch; łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem.

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

3 komentarze:

  1. Bardzo dziekuje za wspanialy przepis na ciasto do pierogow.Od tej pory nie bedzie juz dla mnie przeszkod w robieniu pierogow.Cos wspanialego!!Wesolych Swiat!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie są u wszystkich... tylko nie u mnie. xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole:). Zdrowych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń