środa, 16 grudnia 2015

RBG BAR&GRILL JESIENNO-ZIMOWE MENU



Dziś zabieramy was do RBG Bar&Grill w Hotelu Park Inn by Radisson Kraków. Podczas degustacyjnej kolacji Szef Kuchni Stanisław Bobowski zaprezentował nam NOWE JESIENNO-ZIMOWE MENU! Rozsmakowaliśmy się w nim z przyjemnością :)


W RBG Bar&Grill wystrój wnętrz tworzy ciepłą, miłą atmosferę. Podczas kolacji serwowano nam dania międzynarodowej kuchni. Obsługa kelnerska nie rozpieszczała nas zbytnio, ale i bez tego spędziliśmy tu bardzo przyjemny wieczór w niezwykle miłym towarzystwie. 

Przeglądamy z Piotrem nową, jesienno-zimową kartę dań. Jest urozmaicona, ciekawa; uwzględnia potrzeby wegetarian, wegan i osób na diecie bezglutenowej. Specjalizują się tu w daniach z grilla, stekach z najwyższej jakości wołowiny, autorskich hamburgerach oraz przepysznych makaronach.  Dostępne są także sezonowe wkładki do menu. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jest możliwość zamawiania podwójnych dodatków do dań i dodatków ekstra; niektóre potrawy można zamówić w wersji wegańskiej; dla dzieci do lat 12-tu proponowane jest pół porcji za pół ceny. Ta elastyczność zasługuje na pochwałę.  Bogata jest też karta napojów, win z całego świata i drinków. Restauracja i bar RBG Bar&Grill otwarta jest codziennie w godzinach 6:30 - 23:30 - to więc dobra miejscówka niezależnie od pory dnia.

Jest tu raczej drogo, za to z widokiem na Wawel. 


Na zdjęciu: Stanisław Bobowski - Szef Kuchni RBG Bar&Grill w Hotelu Park Inn by Radisson Kraków

Kolację prezentującą nowe jesienno-zimowe menu w RBG Bar&Grill w Krakowie przygotował dla nas Stanisław Bobowski, City Executive Chef w Park Inn by Radisson Kraków i Executive Chef w Radisson Blu Hotel. To człowiek o wielkiej kulturze i wielkiej pasji do gotowania. Z przyjemnością słuchaliśmy jego opowieści podczas kolacji.



Bogate doświadczenie zawodowe zdobywał na całym świecie. Przez 6 lat pracował w kuchni na luksusowych statkach pasażerskich linii Princess Cruises, które wypływały na rejsy po najdalszych zakątkach świata – od Alaski po Malediwy. Takie doświadczenie to nie tylko szkoła zawodu ale też niezła szkoła życia. Później w Wielkiej Brytanii zajmował przez kilka lat stanowisko Executive Sous Chef w hotelu Royal Bristol Marriott, a następnie stanowisko Executive Chef w hotelu Marriott w Swindon. Po powrocie do Polski objął stanowisko Executive Head Chef w hotelu Radisson Blu w Krakowie, a obecnie również  City Executive Chef w Park Inn by Radisson Krakow
Stanisław Bobowski jest współautorem książki „Anglia - kucharska rzeczywistość”. W jednym z wywiadów powiedział : "…powinniśmy docenić polskie produkty sezonowe, zamawiać produkty lokalne i tym samym pomagać lokalnym producentom. Postarajmy się poznać ludzi, od których zamawiamy produkty, aby mieć pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości…". Myślę, że te słowa doskonale prezentują to, czym Stanisław Bobowski kieruje się w swojej pracy

Opisując w karcie dań potrawy Stanisław Bobowski ma zwyczaj używać jak najprostszych słów; unika niezrozumiałych, wyszukanych określeń wymieniając jedynie nazwy głównych produktów, by pobudzić wyobraźnię gości restauracji, by zaczęli zastanawiać się, jak produkty mogą zostać połączone i jaki będzie finalny efekt.


Na początek kolacji dostajemy grzaniec i małe co nieco w doskonale dobranej kompozycji pod względem smaku i tekstury składników; sałatki pełne świeżości i aromatów, kuszące oko, pobudzające apetyt.

GRILLOWANA CUKINIA  
z suszonymi pomidorami, serem mozzarella, kaparami



SAŁATKA Z CIECIERZYCY  
Podana z serem feta, pesto, suszonymi pomidorami, chipsami z buraka i rzodkiewką. 

Jako dodatek do sałatek - wypiekane na miejscu bułeczki: tradycyjne z sezamem i pełnoziarniste.

KREM Z DYMI 
Podany z chilli, imbirem, kolendrą, mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni  - naprawdę genialnie doprawiony! Aksamitny, fajnie rozgrzewający - idealny na jesienno-zimowe chłody. Na ten krem z dyni chętnie do RBG Bar&Grill wrócimy :)


MAKARONY : 

CZARNE TAGLIOLINI  z cukinią, czosnkiem, pomidorami i Parmezanem
Lekkie danie z makaronem w roli głównej. Kusi kontrastem barw i bogatym aromatem warzyw.

GARGANELLI  z borowikami, śmietaną, czosnkiem i Parmezanem 
Tak dla kontrastu - ten sos to "waga ciężka" - gęsty, sycący, bardzo intensywny w smaku.

DANIA GŁÓWNE :


PIECZONY FILET Z SANDACZA z risotto, cukinią, pomidorami i Parmezanem.

Idealnie upieczona ryba; delikatność risotto fajnie skontrastowana z chrupkością bekonu i orzeszków. Lubimy bardzo takie zabawy teksturą dania :)



FILET Z KURCZAKA podany z ragout z soczewicy, cebulą, marchewką, selerem, kalafiorem romanesco oraz groszkiem cukrowym. 

Danie delikatne i ciekawe zarazem; warzywa dobrze ze sobą współgrają, są idealnie ugotowane (jak to mówią "w punkt").
STEK Z POLĘDWICY SEZONOWANY 12 DNI + frytki, pomidorki i boczniaki
Sezonowanie wołowiny polega na przechowywaniu mięsa w chłodni z regulowaną wilgotnością i obiegiem powietrza dzięki czemu staje się bardziej kruche i soczyste.
A na deser smacznie skomponowany duet : nalewka śliwkowa i śliwki pod kruszonką. Takie połączenia lubimy :) 



Na zakończenie jeszcze wspólne zdjęcie biesiadników :) Piotr schował się gdzieś w tyle, a ja jak zawsze po drugiej stronie obiektywu ;)







Park Inn by Radisson Krakow to nowoczesny czterogwiazdkowy hotel  położony w bezpośrednim sąsiedztwie Centrum Kongresowego ICE. Znajduje się on niedaleko Starego Miasta, tuż przy Bulwarach Wiślanych.

Restauracja i bar RBG Bar&Grill 
Park Inn by Radisson Krakow
Ul. Monte Cassino 2
30-337 Kraków
Polska

1 komentarz: