sobota, 30 maja 2015

ŚWIATOWY DZIEŃ SOKU


30 maja to Światowy Dzień Soku i Dzień Bez Stanika w jednym !
To fartowne zestawienie, biorąc pod uwagę wczorajszy Dzień Chwalenia Biedy :) Wiecie, nie ja to wymyślam, ale ten kto to robi ma z lekka zwichrowane poczucie humoru. Taki na przykład 25 maja już tak fartownym dniem nie był - przypada wtedy między innymi Dzień Piwowara i Dzień Mleka. Gdyby komuś przyszło do głowy świętować jednocześnie obydwie okazje to strach się bać jakby się to skończyć dla niego mogło ;)


piątek, 29 maja 2015

KRÓLIK W ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM SOSIE

KRÓLIK W ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM SOSIE

Cokolwiek nie napiszę to i tak nie oddam smaku tego dania:)
Dla mnie jest jak sentymentalna podróż do babcinej kuchni, w której na stole leżą świeże zioła zerwane przed chwilą w ogrodzie; jak podróż do krainy dzieciństwa pełnej smaków za którymi później całe życie się tęskni. Niedościgniona kuchnia babci, od której coraz częściej odchodzimy wiedzeni wciąż nowymi trendami i kulinarnymi modami; jakże dobrze czasem znów do niej wrócić...






środa, 27 maja 2015

INAUGURACJA LETNIEGO SEZONU TURYSTYCZNEGO W MAŁOPOLSCE



INAUGURACJA LETNIEGO SEZONU TURYSTYCZNEGO W MAŁOPOLSCE 2015 miała miejsce 23 maja w Muszynie w Amfiteatrze Zapopradzie. Małopolska Organizacja Turystyczna oraz Urząd Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Muszyna zorganizował tę imprezę pod hasłem: „Smakowite gorlicko - sądeckie zaprasza”. Brzmi to co prawda bardzo oficjalnie, ale zapewniam was, że było to niezwykle ciekawe wydarzenie i świetna okazja do dobrej zabawy i przyjemnego, aktywnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Na przybyłych czekało dużo atrakcji ! Były koncerty, pokazy tańca i łucznictwa, jazda konna, zajęcia zumby i fitness,  konkursy i degustacje lokalnych przysmaków. W trakcie imprezy trwała promocja Szlaku Architektury Drewnianej. W konkursie pod hasłem „Dopasuj sobie bajgla” zmierzyli się ze sobą małopolscy samorządowcy, dziennikarze i turyści, a my blogerzy zostaliśmy jurorami.

Na zdjęciu Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa w towarzystwie Jana Gulby - burmistrza Muszyny (na zdjęciu po lewej) oraz Jana Wieczorkowskiego - wiceprezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (na zdjęciu po prawej) gotowi do wzięcia udziału w konkursie.

poniedziałek, 25 maja 2015

TORT OWOCOWY



Tort owocowy, taki lekki i delikatny deser zupełnie jak z dziecięcego marzenia. Jest łatwy w przygotowaniu i podzieleniu na porcje; doskonały i na urodzinowe przyjęcie i na ciepłe, rodzinne popołudnie przy kawie w ogrodzie. 
Do jego przygotowania zależnie od sezonu możecie wykorzystywać różne owoce (świeże i mrożone); śmiało sięgajcie wiec również po jeżyny, poziomki, porzeczki, wiśnie i morele.



środa, 20 maja 2015

SAŁATKA Z QUINOA ZE SZPARAGAMI



SAŁATKA Z QUINOA ZE SZPARAGAMI 
zapewni wam energię i witalność, bo to lekki, a zarazem niezwykle odżywczy posiłek; bogaty w białko, zdrowe tłuszcz, witaminy i minerały. Wielobarwna to sałatka będzie, bo kolor ma wielkie znaczenie - rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im wiec więcej barw na naszym talerzu - tym zdrowiej; im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji (witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy) w nich się kryje.

poniedziałek, 18 maja 2015

WYNIKI KONKURSU "ROZWIJAJ ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE Z SANTE"






  
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. 
Z wielką przyjemnością czytaliśmy wszystkie wasze wpisy. Okazywało się, że często dokonujemy tych samych wyborów produktów i to samo nami kieruje podczas naszych konsumenckich wyborów. Być może w związku z tym spotkaliśmy się już kiedyś przy tych samych półkach sklepowych :)


piątek, 15 maja 2015

COSA NOSTRA - NOWE MENU

cosa nostra recenzja, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI



Cosa Nostra, włoska restauracja na krakowskim Kazimierzu wprowadziła właśnie nowe sezonowe menu. Na inaugurującej nową kartę kolacji Szef Kuchni Michał Podobiński przygotował specjalne manu degustacyjne, w którym znalazło się 10 popisowych potraw z nowej karty. Mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu. 

wtorek, 12 maja 2015

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI DO GRILLA

sałatka do grilla, grill, dania z grilla, sałatka, szparagi, papryka, kiełbasa chorizo, pomidory koktajlowe






Sezon na szparagi i tradycyjny początek sezonu grillowego pokrywają się w czasie - zaproponuję wam wiec sałatkę ze szparagami doskonale komponującą się z grillowymi daniami.

sałatka do grilla, grill, dania z grilla, sałatka, szparagi, papryka, kiełbasa chorizo, pomidory koktajlowe

poniedziałek, 11 maja 2015

SAŁATKA DO GRILLA Z GRUSZKĄ I AWOKADO





Spragnieni zieleni wyruszamy na kolejną majówkę.
Wszystkie trudy podróży rekompensuje nam poranna kawa wypita na tarasie domu z drewnianych bali. Dźwięki i zapachy natury, ich intensywność i świeżość powoli do nas docierają. Zgiełk miasta pozostał daleko za nami. Przed nami tylko ogród, las i kolejny wspaniały weekend. 

środa, 6 maja 2015

KONKURS "ROZWIJAJ ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE Z SANTE"



KONKURS !

 

Nagrodą dla czytelników naszego bloga są dwa, duże zestawy produktów firmy Sante.

 

Światowa Organizacja Zdrowia zdefiniowała zdrowie jako stan pełnego, dobrego samopoczucia w obszarze fizycznym, psychicznym, społecznym i duchowym. Poznajmy i wprowadzajmy więc do naszego codziennego jadłospisu nowe, zdrowe produkty, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a tym samym na nasze samopoczucie i poszerzajmy naszą wiedzę na temat zdrowego stylu życia.

 

Hasło na dziś : "ROZWIJAJ ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE RAZEM Z FIRMĄ SANTE".

 

Poniżej znajdziecie szczegóły dotyczące udziału w konkursie. Zapraszam :)

 

wtorek, 5 maja 2015

PIZZA RODEM Z HELL'S KITCHEN - FOTORELACJA Z WARSZTATÓW KULINARNYCH


"Sztuka kulinarna tworzona z pasją jest jak pierwsza miłość, kradnie ci serce i każe dążyć do doskonałości; od ciebie zależy czy ją osiągniesz."
 - Sebastian Schrom, szef kuchni Restauracji La Rossa w Oświęcimiu






piątek, 1 maja 2015

GRILLOWE FANTAZJE - ZBIÓR PRZEPISÓW



Majówka - narodowa tradycja nakazuje by rozpocząć sezon grillowy, a narodowa tradycja to rzecz święta :)
Porzucamy więc naszą wielkomiejską dżunglę i ruszamy w drogę ku domowi z drewnianych bali, by przez kilka dni poczuć bliskość natury i upajać się zapachem łąk i lasów. 
O poranku pianie koguta nas zbudzi.
Otworzymy szeroko drewniane okiennice. 
Do domu wpuścimy powietrze pachnące wiosną.
Rozpalimy znów ogień w wielkim chlebowym piecu.
Czas magicznie zwolni. 
Zajmiemy się ogrodem. 
Zapach ziemi i świeżo skoszonej trawy uniesie się w powietrzu.
Zapomnimy o istnieniu komórek, komputerów, internetu...

A po południu rozpalimy grill i będziemy ucztować :)
Zanim ostatnia butelka wina będzie już pusta nadleci eskadra majowych żuków. O tej porze roku zawsze odwiedzają nas nocą.

Przyjemnej majówki wam życzymy :)
Poniżej znajdziecie zbiór grillowych przepisów...