wtorek, 30 czerwca 2015

LUBIĘ NA OSTRO - SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Lubimy na ostro i różnorodnie.
Ta sałatka jest właśnie taka - pikantna i wielobarwna; pełna smaków i aromatów. Ta wielobarwność niesie z sobą bogactwo wartości odżywczych; każdy kolor to inne witaminy i minerały zawarte w warzywach.


MASŁO ORZECHOWE - WŁAŚCIWOŚCI ORAZ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM


Masło orzechowe - to bardzo zdrowy i wartościowy produkt. Wytwarzany jest z orzechów arachidowych. Mało kto wie, że jego spożywanie sprzyja odchudzaniu. Ten artykuł poświęcony będzie obalaniom mitów dotyczących masła orzechowego i omówieniu jego korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. A jest ich naprawdę wiele !

Masło orzechowe to produkt bardzo uniwersalny. Doskonale komponuje się nie tylko z daniami słodkimi, ale również pikantnymi i słonymi i dziś to udowodnimy przedstawiając przepis na PIKANTNĄ PASTĘ DO PIECZONEGO DROBIU.



niedziela, 28 czerwca 2015

SANTE - FABRYKA W SOBOLEWIE OKIEM BLOGERA




Dziś będzie o wyprawie do fabryki Sante w Sobolewie; tak "od kuchni" wam to miejsce pokażę. Ale będzie też o naszej rodzicielskiej dumie oraz, już tak na marginesie, słów kilka o budowaniu zaufania do marki.

 

Ta historia zaczyna się od młodzieńczej, niczym nieposkromionej radości, która w poniedziałek cały nasz dom wypełniła. Nasz syn wrócił z medalem na piersi z III Ogólnopolskiego Turnieju Talentów Siatkarskich Ośrodków Szkolnych. 

 

NASZ SIATKARZ ! :) 

 

- Zobaczcie jaki medal dostałem ! I jakie fajne koszulki i te dobre batoniki od Sante ! :) I opowieści o zagrywkach były, o blokach, o serwach, o ścinach; o nowych kolegach, których poznał i o tym kto na jakiej pozycji gra, kto w którym województwie jest najlepszy...

 

piątek, 26 czerwca 2015

KONKURS Z FIRMĄ ROSSI.PL



UWAGA KONKURS !

Pierwszy dzień lata już za nami, dziś w szkołach zabrzmi ostatni dzwonek i rozpoczną się wakacje. Najwyższy więc czas na konkurs na najlepsze letnie ciasto lub deser do którego zapraszamy was z marką ROSSI.PL


czwartek, 25 czerwca 2015

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W WADOWICACH


11 Małopolski Festiwal Smaku zawitał w miniony weekend do Wadowic. Był to już trzeci półfinał tegorocznego festiwalu, który daje wszystkim szanse rozsmakowania się w najlepszych regionalnych produktach. Jest to największa w kraju impreza kulinarna promująca dziedzictwo kulinarne Małopolski.  Spotkaliśmy się już w Wieliczce (07.06.) i Oświęcimiu (14.06). Przed nami jeszcze cudowne kulinarne doznania w Miechowie (05.07), Nowym Targu (12.07. - Rynek), Tarnowie (19.07. - Rynek), Starym Sączu (26.07. - Rynek) i Krakowie (29 i 30.08). 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni. Na Placu Jana Pawła II w Wadowicach otrzymać je mogli nie tylko z rąk gotujących w festiwalowej kuchni blogerów, ale również  od marszałka Marka Sowy, burmistrza Wadowic Mateusza Klinowskiego i gościa specjalnego festiwalu – Ministra Sprawiedliwości Borysa Budki, którzy przyłączyli się do wspólnego gotowania.

piątek, 19 czerwca 2015

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W OŚWIĘCIMIU

 
11 Małopolski Festiwal Smaku tego lata ponownie zabiera was w kulinarną podróż po całej Małopolsce. Odwiedziliśmy już Wieliczkę (07.06.) i Oświęcim (14.06); przed nami jeszcze cudowne kulinarne doznania w Wadowicach (21.06. - Rynek), Miechowie (05.07 - Rynek), Nowym Targu (12.07. - Rynek), Tarnowie (19.07. - Rynek), Starym Sączu (26.07. - Rynek) i Krakowie (29 i 30.08) . Trasę wytyczają tradycyjne smaki i regionalne produkty. Będziecie mogli spróbować potraw przyrządzonych z produktów regionalnych dostępnych podczas imprezy. Gotować dla was będą znakomici kucharze należący miedzy innymi do Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz blogerzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych.

niedziela, 14 czerwca 2015

FESTIWAL KOLORÓW W KRAKOWIE



FESTIWAL KOLORÓW W KRAKOWIE 

miejsce akcji : Błonia Zabierzowskie
czas akcji : 13 - 14 czerwca 2015

Święto kolorów, radości i muzyki; wielobarwne szaleństwo. Punktem kulminacyjnym imprezy jest jednoczesny wyrzut w powietrze kolorów holi. Nad kilkutysięcznym tłumem tworzy się barwna chmura; powoli opada. Od stóp do głów jesteśmy pokryci tęczą barw. Muzyka i taniec porywa tłum.  
W 2015 roku od 30 maja do 22 sierpnia Festiwal Kolorów zawita do kilkunastu miast w Polsce. Koniecznie sprawdźcie harmonogram imprez  - FESTIWAL KOLORÓW  !



sobota, 13 czerwca 2015

GOLONKA Z INDYKA WIOSENNIE Z BOBEM, SZPARAGAMI I MŁODĄ MARCHEWKĄ


Golonka z indyka - delikatne, soczyste i jak na golonkę przystało lekko kleiste mięso podane z młodą marchewką, bobem, szparagami i kopytkami - taki wiosenny obiad :)
Na ten bób i młodą marchew z wielkim wytęsknieniem czekaliśmy. Sezon na nie cudownie zazębia się z sezonem na szparagi. Teraz ich naturalny smak niezdominowany przez aromat przypraw króluje na naszych talerzach, przenika się wzajemnie. Wprost uwielbiamy tę wiosenną eksplozję smaków :)



środa, 10 czerwca 2015

PSTRĄG Z GRILLA CZYLI DIETETYCZNE GRILLOWANIE


Sezon grillowy w pełni. Wszyscy uwielbiamy takie spotkania na świeżym powietrzu i długie biesiadowanie z przyjaciółmi. Na ruszcie zazwyczaj królują kiełbaski, karkówka, kaszanka. Jest za tłusto, za słono, za ciężko. Jeśli jesteście na diecie lub po prostu dbacie o to by jadać zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki to pewnie w trakcie takich spotkań wewnętrzną walkę ze sobą toczycie :)
Nie musi tak być - przyjemności grillowania nie musicie sobie wcale odmawiać !
Przy grillu możemy siadać bez wyrzutów sumienia. 
Grillowe szaleństwo wcale nie musi kłócić się z zaleceniami lekarza i źle wpływać na wypracowaną miesiącami piękną sylwetkę :)
Może być fit i zdrowo.
Proponuję pstrąga z ziołami z grilla.



poniedziałek, 8 czerwca 2015

RECEPTA NA SZCZĘŚCIE I ODLOTOWY WEEKEND





Uniwersalna recepta na szczęście pewnie nie istnieje. Nie można tak po prostu pójść z nią do apteki i wykupić magiczny eliksir. Gdzieś głęboko w genach mamy zapisany sposób w jaki postrzegamy świat i choć nie każdemu z nas dane jest być optymistą, to jednak warto pamiętać co mawiał Seneka - każdy jest na tyle nieszczęśliwy, na ile się za takiego uważa :)

Długi weekend spędziliśmy z dala od miasta w magicznym domu z drewnianych bali wśród bliskich nam osób wspólnie biesiadując, pracując w ogrodzie, realizując swoje pasje, odpoczywając tak jak każdy z nas lubi najbardziej. Takie chwile sprawiają, że wiem co jest najważniejsze by w pełni cieszyć się życiem i znów obudzić w sobie dziecięcą radość.

wtorek, 2 czerwca 2015

MINI PAPRYKI - DOSKONAŁA PRZEKĄSKA Z GRILLA Z MAŁOPOLSKIM CHARAKTEREM


Na sklepowych półkach pojawiły się słodkie mini papryki. Stanowią doskonałą podstawę do przekąsek i dań typu finger food. Cudownie sprawdzają się też na grillowych przyjęciach. W smaku są słodkie i delikatne; wewnątrz mają małą ilość nasion. Są pyszne, a przy tym urocze; ręka sama się po nie wyciąga :)

Do farszu wykorzystałam bryndzę podhalańską - będzie więc po małopolsku ! :)
Zapamiętajcie, że bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem, który został wpisany do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Jest to miękki, słony, pikantny w smaku, biało-kremowy ser podpuszczkowy wytwarzany tylko na Podhalu od maja do września z mleka owiec rasy Polska Owca Górska, ewentualnie z domieszką mleka krów rasy Polska Krowa Czerwona (zawartość mleka krowiego nie może w nim przekroczyć 40 %)