piątek, 31 lipca 2015

KONKURS Z MARKĄ MALMA

Mamy wielką przyjemność wraz z marką MALMA zaprosić wszystkich miłośników makaronów i włoskich klimatów do udziału w konkursie z nagrodami !
"Z miłości do makaronu. Z miłości do Włoch - do toskańskiego słońca, bolońskiego sosu, mediolańskiej elegancji i sycylijskiej fiesty... Z miłości do dobrego jedzenia, do dzielenia się z najbliższymi tym, co najlepsze. Tak właśnie powstała Malma." 


środa, 29 lipca 2015

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W STARYM SĄCZU


11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU w minioną niedzielę zawitał do Starego Sącza. Był to już ostatni półfinał tegorocznego festiwalu. W kulinarnej podróży po Małopolsce odwiedziliśmy już Wieliczkę (7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ), Nowy Targ ( 12 lipca ) i Tarnów ( 19 lipca). 
Przed nami jeszcze wielki finał w Krakowie ( 29 i 30 lipca na Placu Wolnica ) !
Festiwal w Starym Sączu otworzył Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa. Później w naszej festiwalowej kuchni w towarzystwie burmistrza Starego Sącza Jacka Lelka i jego zastępcy Kazimierza Gizickiego częstował  przybyłych na sadecki rynek grzankami z kukiełki lisieckiej z oscypkiem i pomidorami.
 


MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni. 
O tytuł najlepszych wyrobów i awans do krakowskiego finału rywalizowali w Starym Sączu producenci z powiatów nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego prezentując w konkursie 18 produktów i potraw. 

sobota, 25 lipca 2015

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM AGRESTOWO-PORZECZKOWYM

 
Polędwiczki wieprzowe przygotowuje się bardzo szybko.
Ale TEN SOS ... ten sos wymaga już jednak sporo zachodu. Ale warto, powiadam wam warto :) Powstaje na bazie demi-glace, letnich sezonowych owoców i wina. Wydobywa z nich i koncentruje w sobie wszystko co w nich najlepsze; przenikają do niego i wzajemnie się w nim wzmacniają ich wszystkie smaki i aromaty.

piątek, 24 lipca 2015

KUCHNIA FIT 2 KONRAD GACA - RECENZJA KSIĄŻKI


"KUCHNIA Fit 2 wspólne gotowanie" to najnowsza książka Konrada Gacy znanego i cenionego specjalisty do spraw żywienia oraz Trenera Klasy Master. Konrad Gaca jest jednym z najbardziej znanych w Polsce specjalistów od odchudzania - prezesem Stowarzyszenia Walki z Otyłością "FatKillers". Posiada międzynarodowy tytuł Certified Nutrition Specialist oraz uprawnienia trenerskie Europejskiej Federacji Fitness & Wellness. Opracował specjalny program odchudzania, z którego z powodzeniem skorzystały tysiące osób w Polsce.
"KUCHNIA Fit 2 wspólne gotowanie" to zbiór zdrowych, łatwych w przygotowaniu i smacznych przepisów kulinarnych. Składniki użyte do dań przedstawionych w tej książce są ogólnie dostępne; a co niemniej ważne, również ich cena nie będzie zbytnim obciążeniem dla waszego portfela.

środa, 22 lipca 2015

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W TARNOWIE



11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU w minioną niedzielę zagościł w Tarnowie. Był to już szósty przystanek w pełnej smaków podróży po Małopolsce. Z festiwalową kuchnią odwiedziliśmy już Wieliczkę ( 7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ) i Nowy Targ ( 12 lipca ). Przed nami jeszcze półfinał w Starym Sączu ( 26 lipca) oraz wielki finał w Krakowie ( 29 i 30 lipca na Placu Wolnica ). 
Otwarcia Półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie dokonał Wicemarszałek Województwa Stanisław Sorys oraz Prezydent Tarnowa Roman Ciepiela. 


środa, 15 lipca 2015

CHATA NAD WISŁOKIEM I KIERMASZ RĘKODZIEŁA






Chata nad Wisłokiem budowana jest z marzeń. Jesteśmy na pograniczu Beskidu Niskiego i Bieszczad, w Wisłoku Wielkim w gminie Komańcza. Oryginalna chyża łemkowska stała tam pośród łąk. Zniszczona wielce była już; czas i bieg historii nie oszczędzały jej. Takich domów w Wisłoku Wielkim niewiele pozostało.  Przed II wojną światową mieszkało tu około 3500 mieszkańców w blisko 500 domach. Cztery karczmy tu stały i dwie osobne parafie greckokatolickie, a tym samym dwie cerkwie się wznosiły. Akcja Wisła zmieniła wszystko. Domy palono, ludzi wysiedlono. Już nie mieli potem do czego wracać. Pod historii dywan przez lata zamieść wszystko chciano by ludzie zapomnieli. W Wisłoku przetrwało zaledwie 66 drewnianych budynków (w tym cerkiew). Wiele dziś niszczeje.


wtorek, 14 lipca 2015

KISIEL OWOCOWY



KISIEL
Ten z torebki smakuje wszystkim tylko nie owocami. Wrzućcie go sobie na dno najgłębszej szuflady w kuchni i zostawcie go tam na najczarniejszą godzinę.

Dziś robimy prawdziwy kisiel ze świeżych, sezonowych owoców ! Będzie smakował o niebo lepiej niż ten z torebki :) Będzie smakował latem.




poniedziałek, 13 lipca 2015

OGÓRKI MAŁOSOLNE




OGÓRKI MAŁOSOLNE
Lato bez nich to lato stracone. Wielki słój na kuchennym blacie stoi u nas niemal całe lato. Unosi się z niego fantastyczny aromat kopru i czosnku; rozchodzi się po wszystkich zakamarkach kuchni kusząc każdego kto zajrzy w jej progi; jest obietnicą chrupkości i soczystej kwasowości za którą przepadamy.  
W ich smaku jest coś niebanalnego i wyrafinowanego, a jednocześnie są kwintesencją prostej i naturalnej, zdrowej kuchni.
Uwielbiamy małosolne. Lubimy je znacznie bardziej niż zwykłe ogórki kiszone, które cały rok zamknięte w słojach czekają w naszej spiżarni na otwarcie. 







czwartek, 9 lipca 2015

LEMONIADA



Lemoniada w upalny, letni dzień cudowne orzeźwienie przynosi; zimna, intensywnie owocowa, pełna ziołowych aromatów. 
Zgiełk wielkiego miasta gdzieś daleko za nami pozostał. Od kilku dni żar leje się z nieba. Nie przedarł się jednak przez gęstwinę liści starych jabłoni w naszym ogrodzie, nie zdołał ich bariery pokonać. Schronienie przed gorącem tu odnaleźliśmy. Błogi stan urlopowego lenistwa nas ogarnia. Dobrze nam tu :)




wtorek, 7 lipca 2015

WYNIKI KONKURSU Z FIRMĄ ROSSI.PL

Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. 
Nadesłaliście wiele fantastycznych przepisów na smakowite letnie ciasta i desery oraz ich niezwykle kuszące zdjęcia. Wybór zwycięzcy okazał się być sprawa naprawdę trudną. 


niedziela, 5 lipca 2015

SERY MSM MOŃKI TEST KONSUMENCKI



Dobry ser żółty powinien być wytwarzany jedynie z mleka i składników naturalnie związanych z procesem jego dojrzewania. Tymi niezbędnymi komponentami dodawanymi do mleka przy produkcji żółtego sera są bakterie, podpuszczka oraz sól. Tajemnicą każdego serowara jest specyfika i dawkowanie wszystkich tych komponentów. Gatunek i smak sera żółtego zależy od wykorzystanych surowców i procesu produkcyjnego.