środa, 30 września 2015

CZEKOLADOWY TORT DYNIOWY



dyniowe ciasto, dynia, czekoladowe ciasto, jesienne ciasto, zycie od kuchni

CZEKOLADOWY TORT DYNIOWY - bardzo jesienny, pyszny. Odnajdziecie w nim orzechy, dynię, żurawinę, śliwki, figi, maliny; są tu wszystkie barwy, smaki i aromaty jesieni. Tworzy go wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowo-orzechowe z intensywnie czekoladowym, pachnącym miodem  kremem przygotowanym na bazie musu z dyni, masła orzechowego i powideł śliwkowych  podane z bogactwem jesiennych owoców.

wtorek, 29 września 2015

ŁUSKA GRYCZANA






ŁUSKA GRYCZANA to bardzo zdrowy i ciekawy dodatek do diety; bardzo cenny, ale mało znany. Gryka ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą uważana jest za roślinę o funkcjonalnym działaniu.  Słowo "funkcjonalny" należy w tym wypadku rozumieć jako wykazujący korzystny wpływ na jedną lub wiele funkcji naszego organizmu. To taki super produkt z angielska zwany SUPER FOOD. Jest bogata w proteiny, błonnik i rutynę. Przez lata wykorzystywaliśmy jedynie środkową część ziarna gryki; kasza gryczana (zwłaszcza ta niepalona) to jeden z naszych ulubionych dodatków do dań głównych [KLIK - polędwiczki wieprzowe z kaszą gryczaną], a mąkę gryczaną lubimy od dawna wykorzystywać do wypiekanego w domu pieczywa [KLIK - bułki z maki gryczanej]. Łuska gryczana jest naszym nowym odkryciem. Chętnie po nią sięgamy w myśl zasady, że zdrowa dieta jest najlepszym lekiem dla człowieka.


piątek, 25 września 2015

OMLET Z OWOCAMI




Omlet z owocami, taki omlet na słodko, to danie idealne na każdą porę dnia. Sprawdzi się jako słodkie, weekendowe śniadanie i jako popołudniowy deser dla dzieci. Świetne poprawi wam też nastrój gdy macie ochotę na małe co nieco :)


środa, 23 września 2015

ROZWIĄZANIE KONKURSU "MAŁOPOLANIE GOTUJĄ"


Na naszym blogu zakończył się kolejny konkurs. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy bardzo za udział. To dzięki Wam mamy już nowe plany na jesienne, rodzinne podróże po Małopolsce :)

Nagrody książkowe trafiają do :

wtorek, 22 września 2015

7 CHWIL BY PIOTR PABISIAK


7 Chwil by Piotr Pabisiak to nowy kulinarny projekt Hotelu Hilton Garden Inn w Krakowie. To spektakl smaków i aromatów spełniający oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy o czym mieliśmy się przyjemność przekonać biorąc udział w inaugurującej ten projekt kolacji. Ten kulinarny koncept szefa kuchni Piotra Pabisiaka to niepowtarzalna kolacja degustacyjna składająca się z 7 autorsko skomponowanych dań.

Wiele osób myśli, że restauracja hotelowa to miejsce tylko dla gości hotelu z drogim menu i sztywną atmosferą. Czwartkowe kolacje 7 Chwil by Piotr Pabisiak w Hotelu Hilton Garden Inn w Krakowie przełamują ten stereotyp myślenia. Komfortowa, ciepła a zarazem stylowa sceneria hotelowej restauracji, wyborna kuchnia, estetyka potraw, miła atmosfera, nienaganny serwis gwarantują wam przyjemne spędzenie wieczoru. Kolacja trwa około trzech godzin; wszystko odbywa się bez pośpiechu. Jest czas i na swobodną rozmowę przy stole oraz na rozsmakowanie się w kolejnych serwowanych podczas wieczoru daniach i winach. To fantastyczna sytuacja na spotkanie z przyjaciółmi. Jest kameralnie, w kolacji uczestniczy około 30 osób; panuje atmosfera kulinarnego święta. Szef kuchni, Piotr Pabisiak w trakcie kolacji wielokrotnie wychodził do gości by porozmawiać, by poznać nasze wrażenia i odczucia. Ten bezpośredni kontakt z szefem kuchni wzmacnia wyjątkowość tej kolacji.

Z założenia każda kolacja czwartkowa będzie niepowtarzalna, inna, wyjątkowa. Piotr Pabisiak komponując nowe menu stawia na sezonowość; wykorzystuje najwyższej jakości świeże, składniki; chętnie sięga też po produkty regionalne i lokalne. 

Cena za osobę 7-daniowego menu wraz z winem na cały czas trwania kolacji to 135 zł. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z pierwszej kolacji z cyklu 7 Chwil by Piotr Pabisiak :)

sobota, 19 września 2015

OMLET Z KURKAMI I RUKOLĄ


Omlet z kurkami i rukolą to proste i klasyczne danie niemal na każda okazję i porę dnia - śniadanie mistrzów, genialny, szybki obiad i doskonała kolacja. Sprawdza się jako element diety sportowców  i jako danie na romantyczna kolację we dwoje. Pozostawia też nam możliwość rozwijania kulinarnej fantazji i eksperymentowania ze składnikami i przyprawami do czego zawsze was zachęcamy. Każdy może przyrządzić swoją wersję omletu dodając do niego to co lubi najbardziej. Dla nas przygotowywanie omletu zamienia się we wspólną, rodzinną zabawę w niedzielne poranki :)
W przygotowaniu omletu gwarancją sukcesu jest patelnia z nieprzywierającą powłoką i najlepiej z rączką odporną na wysokie temperatury umożliwiającą korzystanie z niej również w piekarniku.


czwartek, 17 września 2015

PATELNIA WOLL SAPHIR LITE W AKCJI






Świeże, naturalne produkty + sprzęt kuchenny doskonałej jakości to nasz sprawdzony przepis na pyszne dania i przyjemne gotowanie.

Gotowanie traktuję jak przyjemność, jak zabawę angażującą wszystkie zmysły. Aromaty unoszące się w kuchni; gra kolorów gdy rozkładam na kuchennym blacie produkty przyniesione z targu, komponowanie z nich dania; tekstury składników, różnorodność ich faktur i kształtów; całe bogactwo smaków; dźwięki dochodzące spod noża czy pokrywy garnka, te skwierczenia i trzaskania na patelni; wszystkie te termiczne odczucia: gorąca, chłodu i buchającej z piekarnika pary po otwarciu jego drzwiczek; aranżowanie przestrzenne gdy składam danie na talerzu - to wszystko jest jednością i składa się w całość doznań zmysłowych związanych z gotowaniem i to mnie relaksuje. 


 / na zdjęciu: paella z krewetkami i łososiem - przepis w najbliższych dniach ukaże się na naszym blogu /

Kiedyś narzuciłam sobie priorytet zdrowego, racjonalnego i smacznego żywienia rodziny i choć takie założenie brzmi bardzo poważnie, to dla mnie nie stanowi to już życiowego utrudnienia i nie jest ciężkim obowiązkiem. Z czasem dorzuciłam sobie jeszcze drugi warunek - minimalny czas spędzony w kuchni na gotowaniu i też udało mi się go zrealizować, bo wszystko jest kwestią wyboru stylu gotowania, produktów jakie się wykorzystuje oraz, co bardzo ważne, sprzętów, których używa się w kuchni.  
My wybraliśmy patelnie niemieckiej firmy WOLL Cookware www.woll-cookware.com, których od ponad 10 lat wyłącznym polskim dystrybutorem jest egustus.pl.
Wysoką patelnię marki WOLL  z serii Saphir Lite używamy w kuchni od kilku tygodni i to używamy w sposób bardzo intensywny. Smażymy na niej, pieczemy, dusimy, dopiekamy potrawy w piekarniku. Jej wielkość i wysokość jest wprost idealna dla naszej rodziny i daje nam możliwość bardzo wszechstronnego jej wykorzystania. Jeżeli gotowanie nie jest oparte na barkach jednej osoby, tylko biorą w nim udział również inni członkowie rodziny z dzieciakami włącznie, wtedy jest to czysta przyjemność i bardzo łączące doświadczenie. Dysponując sprzętem kuchennym doskonałej jakości łatwiej jest powierzyć część czynności związanych z przygotowaniem posiłków osobom mniej doświadczonym w kuchni, bo zwyczajnie gotowanie jest wtedy łatwiejsze, a potrawy zawsze się udają.



czwartek, 10 września 2015

MALMA O MAKARONACH I WINACH ORAZ O TEORII SMAKU


O MAKARONACH I WINACH - WARSZTATY Z MARKĄ MALMA
Warsztaty dla blogerów kulinarnych w swej formie najczęściej sprowadzane są do wspólnego gotowania i do odtwarzania wybranych przepisów, co oczywiście jest bardzo przyjemne, ale samo smakowanie i związane z tym wrażenia zmysłowe schodzą na takich spotkaniach gdzieś na dalszy plan, a jedynie szlifowanie kulinarnych technik staje się najważniejsze. Marka MALMA postanowiła odejść od tej dość oklepanej już konwencji i poszła w stronę "degustacji komentowanej", choć właściwie słowo "degustacja" jest tu nie na miejscu gdyż sugeruje kosztowanie maleńkich porcji, a my zostaliśmy ugoszczeni przez MALMĘ iście po królewsku :)
Marka MALMA zapraszając blogerów kulinarnych na prezentację swoich produktów  postanowiła przede wszystkim zadbać o całą gamę naszych przyjemnych odczuć związanych z jedzeniem, ufając, moim zdaniem słusznie, że gotować już umiemy. 
Sama degustacja komentowana to oryginalna propozycja na bardzo przyjemne spędzenie czasu. Łączy doskonałą kuchnię z elementami edukacyjnymi oraz jest okazją do świetnej zabawy w miłym towarzystwie. Warsztaty zorganizowane przez markę MALMA poświęcone były sztuce doboru win do włoskich potraw.

Degustację poprowadził Krzysztof Calmer.




niedziela, 6 września 2015

KONKURS "MAŁOPOLANIE GOTUJĄ"

Mamy wielką przyjemność zaprosić was do udziału w kolejnym konkursie na naszym blogu.
CZEKA NA WAS KSIĄŻKI "MAŁOPOLANIE GOTUJĄ"

Zakończył się właśnie 11 Małopolski Festiwal Smaku - pierwsza i jak dotąd największa w Polsce impreza promująca produkty regionalne, tradycyjne i lokalne. Małopolanie mogą być dumni ze swojego dziedzictwa kulinarnego oraz bogactwa i różnorodności regionalnych, tradycyjnych oraz lokalnych produktów i potraw. Oscypek czy Kiełbasę Lisiecką zna prawie każdy, ale takich wyjątkowych produktów jest w Małopolsce znacznie więcej. Małopolska jest krajowym liderem pod względem ilości produktów prawnie chronionych przez Unię Europejską.

Dzięki tej książce dowiecie się co odróżnia od siebie Produkt Regionalny i Produkt Tradycyjny. Dowiecie się również jakie małopolskie produkty posiadają Znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia" oraz Znak "Chronione Oznaczenie Geograficzne".

Na naszym blogu znajdziecie relacje z półfinałów i finału 11 edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku [szukajcie je na tej stronie], ale to tylko opowieść i zdjęcia. Dlatego mamy dla was prezent - książki, dzięki którym będziecie mogli poznać nasze małopolskie dziedzictwo kulinarne, rozsmakować się w Małopolsce i dowiecie się gdzie można kupić nasze wspaniałe małopolskie produkty regionalne.



piątek, 4 września 2015

FINAŁ 11-TEGO MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU W KRAKOWIE


Finał 11-tego Małopolskiego Festiwalu Smaku
Nasza letnia podróż kulinarna po Małopolsce dobiegła właśnie końca. MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Jest to pierwsza w Polsce i jak dotąd największa impreza promująca produkty regionalne, tradycyjne i lokalne. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to bardzo ważne wyróżnienie; to rekomendacja dla klientów poszukujących nie tylko regionalnych małopolskich produktów, ale również tych najsmaczniejszych i o  najwyższej jakości. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni oraz skosztować i nabyć regionalne produkty i dania prezentowane  na festiwalowych stoiskach. W trakcie krakowskiego finału zaprezentowało się ponad 60 wystawców. Nie zabrakło wśród nich laureatów poprzednich edycji festiwalu. Możemy poszczycić się wspaniałym kulinarnym bogactwem i różnorodnością regionalnych produktów i smaków o czym przekonaliśmy się podczas wszystkich etapów festiwalowych zmagań w 7 miastach Małopolski oraz 29 i 30 sierpnia w czasie trwania wielkiego finału odbywającego się na Placu Wolnica w Krakowie. Odwiedziliśmy Wieliczkę (7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ), Nowy Targ ( 12 lipca ) i Tarnów ( 19 lipca) i Stary Sącz ( 26 lipca). Poznaliśmy smak i aromat najlepszych miodów, wędlin, chlebów, soków, dań gotowych przygotowanych z regionalnych produktów, serów, wypieków, ryb i przetworów z warzyw i owoców.