niedziela, 25 października 2015

JAK MROZIĆ GRZYBY LEŚNE




Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. Gdy las jest dla nas łaskawy i wracamy z grzybobrania z pełnymi koszami zawsze część grzybów przeznaczamy do zamrożenia. Możemy się potem nimi delektować aż do następnego sezonu przygotowując z nich grzybowe sosy, zapiekanki czy omlety w dowolnej chwili gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota.

wtorek, 20 października 2015

WINNICA SREBRNA GÓRA - WINOBRANIE 2015




Krakowskie Bielany. Ponad łagodnym, zalesionym wzgórzem górują trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów. Są widoczne już z daleka. Południowy stok klasztornego wzgórza porasta winorośl. Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza. Rosną tu miedzy innymi sprawdzone w naszym klimacie odmiany mieszańców: regent, cabernet cortis, hibernal, rondo, seyval blanc i johanniter. Jest też winorośl szlachetna: pinot noir, chardonnay, zweigelt, acolon, traminer, pinot gris, riesling, chardonnay i siegerrebe. Jest mniej odporna na mrozy, kaprysy pogody mogą jej bardziej zaszkodzić. Jesień właśnie zaczyna złotem i czerwienią malować obrazy na klasztornym wzgórzu; na krzakach zwisają dorodne kiście dojrzałych winogron. Wczesnym rankiem wszystko spowija mgła. Szybko jednak opada. Ustępuje miejsca promieniom słońca.  Ten widok zachwyca. Jesteśmy w Winnicy Srebrna Góra.








sobota, 10 października 2015

PRZEPISY NA JESIEŃ


Jesień "depresje w impresje odmienia". Maluje nam obrazy rudością, złotem i czerwienią. Zanim wiatr je rozwieje, zanim rozmyją się w porannej mgle melancholia nam nie grozi.

Jesienna kuchnia bogata w sezonowe produkty daje nieograniczone możliwości komponowania smaków. Każdy spacer i każda wizyta na targowym placu staje się źródłem nowych inspiracji. Jakże nie korzystać o tej porze roku z tego bogactwa i hojności natury ? 

Specjalnie dla Was kilka naszych ulubionych jesiennych przepisów. Zapraszamy :)