Kiedy patrzymy na nasze dzieci to mamy poczucie, że nie możemy żyć jedynie chwilą obecną. Ten świat jest naszym darem dla nich. Od naszych codziennych decyzji, takich zwyczajnych, takich w rodzaju "co zjemy dziś na obiad ? " również zależy
to, jak będzie nasz świat wyglądał gdy nasze dzieci dorosną. Mamy obowiązek zachować dla nich jego piękno, bogactwo i różnorodność.
Głównym
celem kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i
oceanów jest wzrost naszej społecznej świadomości dotyczącej siły wpływu
naszych zwykłych, codziennych decyzji konsumenckich na stan ekosystemów
morskich i na biologiczną różnorodność żyjących w nich organizmów oraz zagrożeń
wynikających z przełowienia populacji ryb. W ramach tego projektu WWF Polska prowadzi cykl
warsztatów kulinarnych dla szefów kuchni, dziennikarzy, samorządowców i
blogerów. W minionym tygodniu mieliśmy przyjemność brać udział w jednym z takich spotkań. Warsztaty kulinarne poprowadził Sebastian Gołębiewski ( na zdjęciu )
Z powodu nadmiernych połowów wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożonych bezpowrotnym wyginięciem. Naukowcy oceniają, że 90 % komercyjnie poławianych
na świecie gatunków ryb i skorupiaków jest albo było eksploatowanych
nadmiernie lub na granicy bezpieczeństwa. Tę wiadomość może
przyjmiecie z niedowierzaniem, ale jeśli nie zmienimy sposobu
korzystania z darów mórz i oceanów, to szacuje się, że wszystkie dziś
komercyjnie eksploatowane łowiska zostaną wyczerpane do 2048 roku. Ryb
po prostu zabraknie !
Nie wmawiajcie sobie, że jeden wasz zakup niczego nie zmienia. Owszem, zmienia. Gdy w sklepie lub restauracji wybieracie zagrożony wyginięciem gatunek ryb lub owoców morza wspieracie popyt na te zagrożone gatunki, a co za tym idzie przyczyniacie się w ten sposób do nadmiernych połowów i powstania niestabilności biologicznej ekosystemów morskich. Wasza postawa ma również wpływ na decyzje konsumenckie innych.
Nikt z nas nie lubi ograniczeń. Nie lubimy gdy ktoś nam coś narzuca. Chcemy mieć wolny wybór. Nie da się zaprzeczyć, że kampania na rzecz różnorodności biologicznej mórz i oceanów stawia nam pewne ograniczenia określając jakie ryby i owoce morza możemy kupować i zamawiać w restauracji, a jakie nie. Nie możemy jednak zapominać, że nasze wybory mają wpływ nie tylko na nasze życie, ale również na przyszłość naszej planety. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem dobrych ryb i chcesz aby twoje dzieci i wnuki też mogły go poznać to wybieraj ryby niezagrożone. Szukaj ich na zielonej liście WWF.
Niektórym rybom i owocom morza grozi wyginiecie. Od naszych wyborów zależy to czy przetrwają. Kupuj, jedz i zamawiaj w restauracjach: łososia pacyficznego, plamiaka, przegrzebki, omułki hodowlane, ośmiorniczki, langustynki, ostrygi, sardele, szproty, śledzie, czarniaka, karpia, dorsza z Morza Barentsa, makrelę, mirunę. Wszystkie informacje znajdziecie na STRONIE WWF.
Kupujcie ryby i owoce morza z certyfikatem MSC. Gwarantuje on, że ryby nim opatrzone pochodzą z niezagrożonych gatunków
czy też ławic i są wyławiane w sposób przyjazny dla środowiska.
Z ryb z zielonej listy WWF można przygotować wspaniałe dania o czym mogliśmy się przekonać podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez WWF. Było pysznie. Mamy nadzieję, że zdjęcia zrobione podczas warsztatów przekonają was o tym.
Na zdjęciu : smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami
Na zdjęciu : makrela z pieczonymi korzeniami i pasta harissa
Na zdjęciu : fasolowe stew z jarmużem i podwędzanym dorszem
Na zdjęciu : kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatka z brukselki
Na zdjęciu : barszcz z czarną soczewica i smażonym czarniakiem
Złe
nawyki konsumenckie jesteśmy skłonni zmieniać pod wpływem informacji
jakie otrzymujemy, dlatego kampania edukacyjna na rzecz ochrony
różnorodności biologicznej mórz i oceanów jest niezwykle ważna.
Wspierajcie ją i mówcie o niej innym.
"Ryby wybrane"
W ramach realizowanego przez WWF Polska projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów" została wydana książka "Ryby wybrane". Autorem przepisów kulinarnych zawartych w tej książce jest Grzegorz
Łapanowski - założyciel i prezes Fundacji Szkoła na widelcu.
Książkę kulinarną „Ryby wybrane” możecie legalnie pobrać w wersji elektronicznej ze strony http://ryby.wwf.pl/ksiazka/ .
Przepisy
kulinarne zaprezentowane w tej książce przez Grzegorza Łapanowskiego są
dowodem na to, że nawet stawiając sobie pewne ograniczenia w zakupach
różnych gatunków ryb i owoców morza można przygotowywać wspaniałe,
różnorodne i zdrowe potrawy. Naprawdę da się pogodzić zalecenia
dietetyków dotyczące jedzenia ryb morskich co najmniej dwa razy w
tygodniu z ochroną różnorodności biologicznej mórz i oceanów.
Obejrzyjcie również ten film. WWF Polska, Szkoła na widelcu, lektor - Grzegorz Łapanowski :)
Komentarze
Prześlij komentarz