niedziela, 3 stycznia 2016

PASTA Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI



Jak zazwyczaj zaczynacie dzień ? "Magiczne poranki" w pakiecie ze śniadaniem podanym na tacy do łóżka macie jedynie w dni wolne i od święta ? No cóż - proza życia; znamy to :) 

Na śniadanie planowaliście owsiankę z orzechami i owocami, albo jajecznicę z pomidorami na grzance, a czasu znów starczyło jedynie na kawę pitą w biegu i zrobione w pośpiechu kanapki. Do pracy też miało być piękne i wyszukane bento, albo zdrowy jaglano-warzywny koktajl w uroczym słoiczku, a wychodzicie z domu trzymając w garści bułkę z kiełbasą lub żółtym serem ? Pewnie nie jest tak źle, zdarzyliście włożyć do niej listek sałaty i plaster ogórka :)
Na takich kanapkach sami nieraz i nie dwa ciągnęliśmy przez pół dnia, a nawet do wieczora wiec dobrze wiemy jak to jest, ale o tym, że wędliny i tłuste sery jadane w nadmiarze najzdrowsze nie są już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) będąca agendą Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na podstawie przeprowadzonych badań ogłosiła niedawno, że jedzenie przetworzonego mięsa (wędlin) w znaczący sposób przyczynia się do rozwojowi chorób nowotworowych. Zdrowy rozsadek podpowiada nam, że złoty środek jest jak zawsze najlepszy. Nie chodzi o to by całkowicie wyeliminować z diety wędliny, ale o to by ograniczyć ich spożycie i wybierać jedynie te najlepszej jakości, bo wędlina wędlinie nie równa i jak sami dobrze wiecie różnie z tą jakością bywa - rzecz chociażby w tzw. "ilości mięsa w mięsie" (a w tym wypadku w wędlinie).

Jeśli więc wędlina ma być "od święta" to co w takim razie na co dzień do chleba ?

PROPONUJEMY WAM PASTY KANAPKOWE. 

Na blogu będziemy prezentować wam przepisy na proste, szybkie w wykonaniu i w większości tanie smarowidła do chleba. Dziś przepis na pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. To jedna z naszych ulubionych past kanapkowych. Uwielbiają ją nasze dzieci; jest świetna do codziennych kanapek. Można ją spokojnie przez kilka dni po zrobieniu przechowywać w lodówce. Doskonale sprawdza się również na imprezach jako smarowidło do tartinek lub nadzienie do ptysiów.



Ciecierzyca ( inaczej cieciorka lub groch włoski ) zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym (nie występującym w innych białkach pochodzenia roślinnego), dlatego połączona w jednym posiłku z innym źródłem białka roślinnego ( np. z kaszą ) może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86  g
Tłuszcz - 2,59  g
Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526  mg
Witamina B6  - 0.139 mg
Kwas foliowy -  172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo  - 2,89 mg
Magnez  - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas  - 291 mg
Sód – 7 mg


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,86 g białka. Ciecierzyca ma właściwości obniżające poziom tzw. "złego" cholesterolu  oraz ciśnienie krwi. Jest również uważana za afrodyzjak. Dzięki zawartości żelaza jest polecana jako produkt spożywczy zapobiegający anemii. Zawiera duże ilości błonnika (7,6 g/100g ). Ma niski indeks glikemiczny  IG=30 - jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.
Ciecierzycę używa się do przygotowania falafeli, humusu, past; wspaniale wzbogaca smak sałatek Dla wegetarian może być podstawa przygotowania wielu różnych dań.


PASTA Z CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW

składniki : 

* 450 g ugotowanej ciecierzycy lub w wersji dla zapracowanych - 2 puszki ciecierzycy
* gdy gotujemy sami ciecierzycę - 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
* 8 - 10 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 
* 3 łyżki oliwy w której marynowały się pomidory
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


wykonanie :


GOTOWANIE CIECIERZYCY : 

Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i dosypujemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (1 szklankę ciecierzycy zalewamy co najmniej 2 szklankami wody) i pozostawiamy do namoczenia na kilkanaście godzin (12 - 15 ).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i zalewamy dużą ilością świeżej wody, ponownie dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy przez 40 - 60 minut - w praktyce do momentu aż zmięknie : musi być wewnątrz miękka, nie może być biała i sucha. WODY DO GOTOWANIA CIECIERZYCY NIE SOLIMY ! Sól dodajemy dopiero do potraw, które z ciecierzycy przyrządzamy.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i przekładamy do naczynia blendera. 


WARIANT DRUGI DLA ZAPRACOWANYCH :
Gdy brakuje nam czasu lub chęci - otwieramy puszki z ciecierzycą i przekładamy ją do naczynia blendera.

PASTA Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Odsączone z oliwy suszone pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do ugotowanej ciecierzycy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozdrobniony w wyciskarce czosnek , dolewamy oliwę w której marynowały się pomidory i sok z cytryny. Całość rozdrabniamy na gładki krem najlepiej przy użyciu ręcznego blendera. Doprawiamy solą i pieprzem.


4 komentarze: