sobota, 6 lutego 2016

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI



JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Faszerowane jajka to jedna z ulubionych przekąsek w naszym domu. Są proste i szybkie w wykonaniu. Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów i można je z wielką fantazją dekorować. Zawsze świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju domówkach i imprezach jako przekąski typu finger food. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Stanowią też pyszne urozmaicenie codziennych rodzinnych posiłków. 
Dziś mamy dla was przepis na jajka faszerowane pieczarkami.


 składniki :

* 10 jajek
* 0,5 kg pieczarek
* 2 duże cebule 
* 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* 2 - 3 łyżki majonezu
*  sól 
* czarny pieprz świeżo zmielony

do dekoracji :

* natka pietruszki, ulubione kiełki lub zielona cebulka
* listki cykorii żółtej, czerwonej lub dekoracyjnej sałaty

wykonanie :

* Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie obieramy ze skorupek.
* Pieczarki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.  
* Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; smażymy na złoty kolor na oleju. Dodajemy do niej utarte pieczarki, szczyptę soli i dusimy na małym ogniu aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Studzimy.
* Jajka przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka, przekładamy je do miseczki i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy farsz pieczarkowy i majonez; dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Soli dodajemy z umiarem pamiętając, że majonez i pieczarki są już słone; pieprzu nie żałujemy - farsz musi być pikantny, musi mieć "charakter".
* Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub po prostu używając łyżeczki  nakładamy go do białek jaj. Faszerowane jajka możemy układać na listkach kolorowej cykorii lub dekoracyjnej sałaty. Dekorujemy je z wierzchu natką pietruszki, posiekaną zieloną cebulką lub kiełkami.



2 komentarze: