piątek, 5 lutego 2016

PIECZARKOWA PASTA

PIECZARKOWA PASTA KANAPKOWA


Prostota jest najlepszym przyjacielem dobrego smaku.
Z dwóch podstawowych składników, jakimi są pieczarki i cebula, możecie stworzyć świetną pastę, która przełamie monotonię jaka wkrada się do waszych śniadań i kolacji jeśli na swoich kanapkach układacie głównie plasterki wędliny i sera.
Taka pieczarkowa pasta sprawdza się na zimno jako np. smarowidło do tartinek lub na ciepło jako farsz do ptysiów i zapiekanek. Możecie również wzbogacić jej smak o dodatkowe składniki :
* o żółtka jaj ugotowanych na twardo i majonez - stanie się wtedy nadzieniem do faszerowanych jaj 
* o ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki by wzbogacić ją o wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze




składniki :

* 250 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz


wykonanie:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.  
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; smażymy na złoty kolor na oleju. Dodajemy do niej utarte pieczarki, szczyptę soli i dusimy na małym ogniu aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Studzimy.

Wersja podstawowa pasty jest już gotowa. W tej formie jest już świetna do krakersów, ptysiów, zapiekanek czy kanapek.
Jak zrobić ptysie przeczytajcie [ NA TEJ STRONIE ].


Wersję podstawową pasty możemy wzbogacić o żółtka jaj ugotowanych na twardo, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub połowę szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Stanie się wtedy ciekawsza i bardziej odżywcza.

Jeśli oprócz żółtek dodacie do nie również majonez stanie się świetnym nadzieniem do jajek faszerowanych.

3 komentarze:

  1. uwielbiam twoje zdjecia , takie kolorowe , optymistyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy artykuł :)
    Zapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu bardzo lubię tego rodzaju pasty, a już szczególnie z krakersami :)

    OdpowiedzUsuń