czwartek, 4 lutego 2016

ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ Z RÓŻY

ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ Z RÓŻY
Słodki smak dzieciństwa - kruche, rumiane, obsypane cukrem pudrem rogaliki z nadzieniem z dodatkiem konfitury z płatków róż. Mamy do nich wielką słabość :)
Rogaliki są wyjątkowo proste w wykonaniu. Wystarczy w równych proporcjach mąka, masło i ser biały. Do tego ulubiona konfitura, trochę zagniatania, wałkowania, zwijania, chwila pieczenia i gotowe :)

składniki :

* 250 g sera białego
* 250 g masła
* 250 g maki pszennej 
* ulubiona konfitura + konfitura z płatków róży
* cukier puder do posypania rogalików


wykonanie :


* Ser biały mielimy.

* Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i zmielony ser biały. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Tę czynność możemy powierzyć mikserowi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę aby się schłodziło. Dzięki temu łatwiej będzie nam ciasto rozwałkować.

* Do ulubionej konfitury dodajemy 2 - 3 łyżeczki aromatycznej konfitury z płatków róży. Mieszamy dokładnie.

* Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy około 1/2 łyżeczki konfitury i formujemy rogaliki zaczynając zwijać ciasto od podstawy do wierzchołka trójkąta zlepiając jego rogi i kierując je ku sobie.


*  Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki pieczemy na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.

*  Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz