środa, 30 marca 2016

POLISH VODKA TOUR BO PIĆ TRZA UMIĆ

pic trza umic, wodka, polska wodka, degustacja, wyborowa, ostoja, luksusowa, zimna wodka

Rzecz dziś będzie o wódce. Dodajmy od razu, że o POLSKIEJ WÓDCE. Jakby nie spojrzeć jest to nasz narodowy trunek. Najstarsze zapiski dotyczące wódki na terenach Polski pochodzą z 1405 roku. Te 600 lat historii sprawiły, że picie wódki jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze i tradycji. Wódka ma także niebagatelne znaczenie dla polskiej gospodarki – od lat jest znaczącym polskim produktem eksportowym, rozpoznawalnym na całym świecie. Powszechnie uważa się, że kraje i regiony, gdzie dany produkt powstał, dziś oferują ten produkt w najwyższej jakości. W Szkocji mają swoją whisky słodową, w Meksyku tequilę, a rejon Cygnac we Francji słynie z najlepszego koniaku. My Polacy mamy swoją znaną na całym świecie wódkę i z jej jakości powinniśmy być dumni.  Dziwi więc fakt, że Polacy tak naprawdę niewiele o swym narodowym trunku wiedzą. W ramach działań edukacyjnych mającego powstać w 2017 roku Muzeum Polskiej Wódki i patronującego mu Stowarzyszenia Polska Wódka w czterech polskich miastach odbyła się druga edycja imprezy Polish Vodka Tour. Warsztaty te miały na celu przybliżenie ich uczestnikom naszego narodowego trunku i propagowanie nowej kultury picia, bo "PIĆ TRZA UMIĆ !" i nie rzecz w tym, by spożyć dużo, ale by umieć się rozsmakować, by koneserem się stać, by odpowiednio ją serwować.

– Wódka to szlachetny alkohol, który kryje w sobie całą gamę smaków. Aby je poznać, warto zgłębić jej tajniki i umiejętnie serwować podczas spotkań towarzyskich. To ponadczasowy trunek, który znakomicie komponuje się zarówno z tradycyjnymi potrawami, jak i daniami nowoczesnej kuchni fusion – mówi Maciej Starosolski, ambasador Polskiej Wódki.

Podobno każdy Polak zna się na medycynie i piłce nożnej.  Ekspertów od picia wódki też nam nie brakuje i w tej akurat dziedzinie jesteśmy już nie tylko teoretykami, ale i praktykami. Gdy zaczniemy teraz rozpisywać się jak należy wódkę pić i serwować nie zabraknie zapewne na sali głosów "nie ucz ojca dzieci robić" :)
Pytanie jednak brzmi: czy aby na pewno umiecie odróżnić Polską Wódkę od "wódki z Polski" ?

Kto pija ten nie zaprzeczy - wódka wódce nierówna. POLSKA WÓDKA, a wódka z Polski to nie to samo.
Czytacie etykiety kupując wędliny, przetwory mleczne, produkty garmażeryjne, słodycze (według badań statystycznych robi to już blisko połowa z was) Ale czy czytacie etykiety kupując wódkę? Z badań statystycznych wynika, że tylko 8,9 % badanych sprawdza co kryje się w środku butelki. Powiedzmy sobie szczerze - to błąd. Jakość, smak i aromat wódki zależy od metody produkcji i surowców z których powstała.  Z definicji: Polska Wódka musi być wytworzona z tradycyjnych polskich zbóż (żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta) lub ziemniaków. Jedynym dodatkiem może być woda, a wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na terenie Polski. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni i zakładzie rektyfikacji, dzięki czemu nad jakością i smakiem polskiej wódki czuwa również doświadczony gorzelnik.Znajomość definicji Polskiej Wódki oraz świadomość oznaczeń, które posiada, pozwala odróżnić wysokiej jakości Polską Wódkę od „wódki z Polski”.
maciej starosolski, pic trza umic, polska wodka, zimna wodka, degustacja, wodka, wyborowa, ostoja, luksusowa
Na zdjęciu: Maciej Starosolski opowiada o historii, genezie i rodzajach polskiej wódki

O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka, a także oznaczenie Stowarzyszenia Polska Wódka. Warto też wiedzieć, że zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, Polska Wódka jest produktem chronionym oznaczeniem geograficznym.

Określenia na etykiecie "selected ingredients" lub "grain" może oznaczać, że podstawą produkcji jest kukurydza, melasa lub mieszanki wielu surowców, a to już zdecydowanie inny produkt i inna jakość.

maciej starosolski, grzegorz lapanowski, polska wodka, stara zajezdnia, krakow degustacja, liksusowa, ostoja, wyborowa
Degustację poprowadził zgrany duet ambasadorów polskiej wódki: Maciej Starosolski i Grzegorz Łapanowski (na zdjęciu powyżej). 

Kraków był ostatnim z czterech miast (po Gdańsku, Wrocławiu i Warszawie) w którym miała miejsce tegoroczna edycja wydarzenia Polish Vodka Tour. Jak na prawdziwą biesiadę przystało w wielkiej hali Starej Zajezdni w Krakowie rozstawiono długie rzędy stołów i ze znacznym opóźnieniem zaczęła się degustacja komentowana.

biesiada, desilva, stara zajezdnia, krakow, pic trza umic, polska wodka, przy stole, wodka w kieliszku
paragraf w kieliszku, degustacja wodki, wodka polska, stara zajezdnia krakow, polska wodka
JAK PODAWAĆ WÓDKĘ
Degustacja wódki obejmuje trzy etapy, w których oceniamy: aromat, smak i tzw. finisz. Czystą wódkę pijemy schłodzoną, ale nie zmrożoną. Optymalna temperatura trunku to 6 - 8 stopni Celsjusza. Daje nam to możliwość wyczucia smaku i aromatu. Zmrożenie wódki nie ma sensu, bo sprawia, że każda smakuje tak samo. Niewiele osób deklaruje, że lubi ciepłą wódkę, jednak jej pełny smak i aromat można poczuć jedynie pijąc ją w temperaturze pokojowej.

zimna wodka, polska wodka, wodka, degustacja, stara zajezdnia krakow, ostoja, wyborowa, luksusowa
polska wodka, wodka, degustacja wodki, ostoja, wyborowa, luksusowa, food lab studio, grzegorz lapanowski, stara zajezdnia krakow
Błędem jest myślenie, że wszystkie wódki smakują tak samo:
* wódki pszeniczne charakteryzują się słodkimi i ciepłymi nutami korzennymi
* wódki żytnie to bogactwo oraz wyrazistość smaku i aromatu
* wódki ziemniaczane pozostawiają w ustach uczucie kremowości

polska wodka, sledz, food pairing, grzegorz lapanowski, food lab studio, polska wodka, luksusowa, wuborowa, ostoja
Nieodzownym elementem degustacji był tzw. "food pairing" - czyli dopasowanie potraw do zaprezentowanych trunków.  Polska wódka świetnie idzie w parze z polską kuchnią co udowodnił Grzegorz Łapanowski - doskonały kucharz i twórca Food Lab Studio.
Do wódki z ziemniaków Grzegorz Łapanowski zaproponował klasycznego śledzia podanego w nieklasyczny sposób na sałatce z ziemniaków, pieczonego selera, chrzanu i pietruszki z majonezem, koprem i szczypiorkiem.

Z wódką pszeniczną skomponowano rillates z kaczki, chłopskie pieczywo i czerwoną piklowaną cebulę.

Wódkę żytnią podano z tatarem wołowym ze słodką papryką, oliwą z oliwek, kaparami, sosami sojowym i worcestershire oraz musztardą. Do tego crunch z fistaszków.

tatar, tatar wolowy, food pairing, grzegorz lapanowski, food lab studio, polska wodka, degustacja
NASZE WRAŻENIA Z DEGUSTACJI

Było to dla nas doświadczenie z gatunku tych ciekawych, bo musimy przyznać, że nie degustowaliśmy w taki sposób wódki smakując kolejno trzy jej rodzaje wyprodukowane z różnych surowców. Niewątpliwie pozwoliło nam to wyraźnie poczuć różnice w ich smakach i aromatach, a co za tym idzie utwierdzić się w przekonaniu, który rodzaj wódki smakuje nam najbardziej.

Polska wódka do polskich dań niezmiennie dobrze nam smakuje. Temu, że śledzik lubi pływać zaprzeczyć nie sposób, a do tatara kieliszek zimnej, czystej wódki to oczywista oczywistość :)

Pomimo sugestii prowadzących degustację w wódce Wyborowej nie doszukaliśmy się smaku karmelu i orzechów. Cóż, jako nowo mianowanym ambasadorom Wódki Polskiej nie pozostało nam nic innego jak, nie bez przyjemności zresztą, degustować nadal wytrwale ;)


Na zdjęciu: nasza krakowsko-blogerska ekipa ambasadorów polskiej wódki :) TO Z KIM SIADASZ DO PICIA WÓDKI MA ZASADNICZE ZNACZENIE !
polska wodka, degustacja, stara zajezdnia krakow, ostoja, wyborowa, luksusowa, wodka,

1 komentarz: