niedziela, 6 marca 2016

SLOW WINE CZYLI AUTORSKA KOLEKCJA WIN JACKA SZKLARKA I KRAKO SLOW WINES

24-ego lutego w winiarni na Lipowej 6F w Krakowie spotkali się koneserzy win i serów na oficjalnej premierze nowej włoskiej kolekcji win Jacka Szklarka-prezesa Slow Food Polska i Krakó Slow Wines. Tego wieczoru Jacek Szklarek zabrał nas w cudowna, pełną smaków i aromatów podróż do Włoch. Metaforycznie przemierzyliśmy z nim tę krainę od Piemontu po Lazio degustując 12 win z wybranych winnic.  Opracowanie przewodnika "SLOW WINE" to rzecz arcytrudna. Nie zapominajmy, że we Włoszech jest 800 tyś. gospodarstw i firm produkujących wino ! Dokonanie selekcji win do przewodnika wymaga wiec lat doświadczeń, ogromnej wiedzy i wielkiej pasji. W ciągu 25 lat Jacek Szklarek odwiedził blisko 500 winiarzy i winnic. We wstępie do przewodnika "SLOW WINE" napisał : "Z połączenia moich osobistych wędrówek i degustacji oraz z wyróżnianych przez przewodnik „Slow Wine” win, powstała prezentowana selekcja włoskiego winiarstwa. W przyszłym roku dołączy południe Włoch oraz Sardynia z Sycylią ... To, co Państwu proponuję, dokonywało się przez ostatnie 25 lat i nie jest dziełem wyższej konieczności. Robiłem to dla przyjemności. Tym bardziej dziękuję firmie Krako Slow Wines, że zaprosiła mnie do współpracy i poprosiła o przygotowanie takiej selekcji i podzielenie się moim doświadczeniem. Państwa natomiast serdecznie zachęcam do sprawdzenia moich wyborów."


Wielką atrakcją wieczoru była również degustacja serów; dodajmy, że serów wyjątkowych, bo dojrzewających w piwnicy Jacka Szklarka.




Przedstawiamy obszerny fotoreportaż z wydarzenia i opis zaprezentowanych na degustacji win i serów
 

LISTA DEGUSTOWANYCH WIN :

1. Fruli Venezia Giulia
Sorella Bronca, Prosecco Brut Valdobbiadene Superiore DOCG 
Wino białe, musujące; o słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Zachwyca niezwykle delikatnym perlagem. Wino lekkie (11 % alkoholu), z wyraźną kwasowością. Idealne jako aperitivo. Wino bardzo żywe, bardzo aromatyczne, mineralne. Przeważają w nim kwiatowe, jaśminowe aromaty z nutami zielonego jabłka. Na podniebieniu świeże, eleganckie, bardzo harmonijne. 
 
2. Marche
Pievalta, Verdicchio del Castelli di Jesi 2014 
Wino białe, proste; mineralne, z wyraźną, przyjemną kwasowością. Pobudza apetyt. Zawartość alkoholu - 12,5 %. Świeże, cytrusowe; z wyraźnym, pikantnym finiszem. Ujawnia zapachy kwiatowe, aromat gruszki. Doskonałe do ryb i owoców morza.



3. Emilia Romagna
Podere la Berta, Albana di Romagna 2014 
Wino białe, charakterne, eleganckie; o słomkowej barwie ze złotymi refleksami. Nuty brzoskwini i migdałów; prawie nie wyczuwalne nuty waniliowo-maślane. Idealne do makaronów, do tortellini i ravioli.
 

4. Trentino
Gino Pedrotti, Nosiola 2014 
Wino białe; eleganckie, smaczne, lekkie (12,2 % alkoholu), o wyraźnej mineralności i kwasowości. Pochodzi z winnicy biologicznej. Bardzo głębokie w smaku i aromacie.  Nos wyraźnie brzoskwiniowy. W ustach białe owoce, biała brzoskwinia, nuty pieprzu. 



5. Piemont
Cascina Val del Prete, Bizarro Aarneis 2014
Wino niepowtarzalne, jaśminowo-rumiankowe z delikatnymi nutami brzoskwini i dojrzałych owoców Przepiękny nos.
 

6. Lazio
Marco Carpineti, Kius brut 2013 
Doskonałe wino musujące z biologicznej uprawy. Ma wprost doskonały perlage. Świeże, owocowe; wyjątkowe nuty cytrusowe i skórka od chleba. W ustach kwasowe, owocowe.  


7. Veneto
Le Fraghe, Bardolino Chiaretto 2014
Wino różowe, niezobowiązujące, wytrawne. Aromaty poziomek, czarnej jagody, cynamonu, czarnego pieprzu. Ciekawie podkreśla smak dań nie dominując ich. Nie wybierajcie tego wina jako aperitif; to wino zdecydowanie do posiłków.
 
8. Lazio
Marco Carpineti, Capolemole rosso 2013
Wino czerwone o głębokim, rubinowym kolorze. Nos pięknie owocowy, konfiturowy. W ustach nieprzemijające, harmonijne; owocowość, świeżość i pikanteria. Wino to od razu po odkorkowaniu gotowe jest do picia. 


9. Veneto
Tenuta Santa Maria, Valpolicella Ripasso Superiore 2013 
Wino czerwone, wytrawne; o wysokiej kwasowości. Nuty czereśni, czarnej porzeczki, pieprzu. Wino uniwersalne; świetne z duszoną wołowiną.


10. Piemont
Ca del Baio, Barbaresco Vallagrande 2012 
Wino czerwone, głeboko rubinowe. Wyczuwamy w nim aronię, jeżynę, porzeczkę, zioła (miętę), nuty leśne, skórę. W ustach smaczne, wyrafinowane, przyjemnie taniczne. Cudownie współgra z pieczonym mięsem z grilla, z mięsem czerwonym i długo dojrzewającymi serami.
 

11. Toskania
Pian delle Querci, Brunello di Montalcino Riserva 2008
Wino czerwone, wytrawne. Nuty smakowe płyną w nim od palety owocowej, poprzez smaki balsamiczne aż do piżmowych. 

12. Marche 
Pievalta, Curina VdCdij Passito 2012
Wino białe, słodkie, które nie zatraciło kwasowości; świeże. Jest miód, są świeże i suszone owoce, jabłka, gruszki, morele, rodzynki. Zawartość alkoholu 12,5 %. Doskonałe do półsłodkich deserów i serów z przerostem pleśni roqueforti (np. gorgonzoli).




A do autorskiej kolekcji win - 11 serów "z prywatnych zbiorów" Jacka Szklarka :

Klasyczna polska 4 tygodniowa Gouda ze SM Wieprz. Ser na bazie mleka pasteryzowanego; maślano-śmietanowy, miękki. Przyjemnie wzmacnia smak wina.  

Oryginalna holenderska Gouda z mleka surowego - 48 miesięcy dojrzewania . 4-letnia Gouda. Kremowy, maślany; na koniec ostrawy. Doskonale się rozpływa w ustach.
Puzzone di Moena, surowe mleko oraz "Brevibacterium linens". Ser bardzo intensywny w zapachu. W ustach cudowna kremowość.

Fiore Sardo dei Pastori - surowe owcze mleko, Sardynia, czas dojrzewania 2 lata
 
Pecorino Moliterno, surowe owcze mleko, dojrzewanie 2 lata
 

Calstel Magno d`Alpeggio - dojrzewany przez 30 miesięcy
 
Ossau Iraty, surowe owcze mleko, ser dojrzewający 18 miesięcy. Wyśmienity, wręcz genialny ser pochodzący z serca Pirenejów po francuskiej ich stronie. W zapachu elegancki; orzech laskowy połączony z masłem. Ma delikatną strukturę, jest mleczno-kremowy, łagodnie pikantny.
Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy dojrzewania  
Monte Veronese d`Alpeggio, surowe krowie mleko, 30 miesięcy dojrzewania. Niezwykle łagodny w smaku. 
Oscypek, Bacówka Komperdy, dojrzewający 8 miesięcy, plus zaimplementowane pleśnie na skórce.
 
Bitto, dojrzewający 30 miesięcy. Surowe krowie mleko (95%) oraz 5% mleka koziego. Pastwiska na wysokości do 1800 metrów. Ser bardzo przyjemny. Kręgi tego sera dojrzewają do 10 lat. Ser ten ma najdłuższy potencjał starzenia,; to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Mega kremowy, miękki. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz