piątek, 18 marca 2016

SOS DO JAJEK I WĘDLIN NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE



Wielkanocne śniadanie to jedna z najbardziej uroczystych chwil w roku, wyczekiwana po okresie postu, radosna, rodzinna. Potrawy, które tradycyjnie święciliśmy w Wielką Sobotę i stawiamy na naszym świątecznym stole mają swoją głęboką symbolikę. Chrzan upamiętnia mękę Chrystusa, a ugotowane na twardo jajka są symbolem odradzającego się życia, zwycięstwa nad śmiercią i płodności. Sól oznacza prostotę życia, ma chronić nas od duchowego zepsucia. Wędliny zapewnić mają nam zdrowie, płodność i dostatek. Chleb to pokarm symbolizujący Ciało Chrystusa. Drożdżowe babki są znakiem umiejętności i doskonałości do której dążymy.

Śniadanie wielkanocne najlepiej skomponować tak, by oprócz święconki każdy znalazł coś idealnego dla siebie; by nie zabrakło drobnych przekąsek, rozmaitych sałatek,  wiosennych nowalijek, sycących kiełbas, boczków i pasztetów oraz tradycyjnych bab i mazurków.

Dziś mamy dla was przepis na wyśmienity sos do jajek i wędlin. Idealnie pasuje na wielkanocne śniadanie. Jest pełen wiosennych i wielkanocnych akcentów; jest lekki, a zarazem wyrazisty w smaku. I przy tym bardzo prosty i błyskawiczny w wykonaniu. 






 
SOS DO JAJEK I WĘDLIN - PROPOZYCJA  NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE

składniki :

* 5 rzodkiewek
* 1/2 ogórka
* 2 łyżki pokrojonej rzeżuchy
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
* 4 łyżki majonezu 
* 1- 1,5 łyżki tartego chrzanu
* 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
* świeżo zmielony pieprz i odrobina soli do smaku

 
wykonanie :

Obieramy ogórek ze skórki, przekrawamy go w poprzek i wycinamy z jego środka gniazda nasienne. Rzodkiewkom odcinamy ogonki.
Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na grubym tarle do miski. Czekamy 3 - 5 minut, lekko je odciskamy i wylewamy nadmiar soku, który wypłynął ze startych warzyw. Dosypujemy pokrojony szczypiorek, zieloną cebulkę i rzeżuchę. Dodajemy majonez i chrzan zaczynając od 1 jego łyżki. Całość mieszamy i próbujemy. Zależnie od stopnia ostrości naszego chrzanu i naszych upodobań smakowych sos możemy doprawić większą ilością chrzanu. Do smaku dodajemy na koniec świeżo zmielony pieprz i ewentualnie odrobinę soli. Jeśli sos wyda się wam zbyt gęsty, to możecie rozrzedzić go 1 łyżką gęstego jogurtu naturalnego. 
Podajemy zaraz po przygotowaniu.


WIĘCEJ NASZYCH WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE.


3 komentarze: