poniedziałek, 30 maja 2016

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ

salatka, kasza jaglana, granat, awokado, salatka z granatem, salatka z awokado, pestki z dyni, pestki slonecznika, czerwone wino, przyjecie w ogrodzie, grill, co do grilla, salatka do pracy, dieta, zdrowa dieta, fit, salatka do grilla,majowka, mieta, blog, zycie od kuchni

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Sałatka z kaszą jaglaną to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na śniadanie, posiłek zabierany do pracy lub kolację. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs z grilla. 
Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Ta sałatka kusi kolorami. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejszy kolor owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych.

kasza jaglana, pestki dyni, pestki slonecznika, granat, papryka, pomidory, cytryna, awokado, salatka do pracy, salatka do grilla, grill, co do grilla, zdrowa salatka, dieta, blog, zycie od kuchni



składniki :

* 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
* 1 awokado
* 1 mała papryka pomarańczowa (lub 1/2 dużej)
* 1/2 papryki czerwonej
* 1,5 czerwonej cebuli 
* 1 ogórek szklarniowy
* 1 owoc granatu lub 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
* 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
* 3 łyżki pestek dyni
* 3 łyżki pestek słonecznika
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 1/2 pęczka świeżej mięty


sos :

* 4 łyżki oleju lnianego (lub innego)
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 1 papryczka chili lub 1/4 łyżeczki  sosu Samba Oelek
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli)

dekoracja:

* listki świeżej mięty
* nasiona granatu
* liście sałaty radiccho



wykonanie: 
Gotujemy kaszę jaglaną:
1 szklankę kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. Jedną szklankę kaszy zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

Prażymy pestki słonecznika i dyni :
Na gorącą, suchą patelnię wsypujemy pestki i stale mieszając prażymy je około 3 minuty. Przesypujemy do miseczki, studzimy.

Kroimy warzywa i zioła :
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek obieramy ze skórki, wykrawamy z niego gniazda nasienne; cebulę obieramy. Papryki, cebulę, ogórek i pomidory kroimy w drobną kostkę.

Z owocu granatu wyłuskujemy jego soczyste, czerwone ziarenka. Zamiast owocu granatu możemy wykorzystać świeże czerwone lub czarne porzeczki. 

Zielone listki pietruszki i mięty drobno siekamy.  

Przygotowujemy sos do sałatki :
Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i drobno ją siekamy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej emulsji. 
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Tę czynność wykonujemy jako ostatnią tuż przed dodaniem sosu do sałatki (awokado pozostawione bez kontaktu z pestką - ciemnieje). 

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, zalewamy sosem, dokładnie mieszamy; przekładamy do salaterki, dekorujemy listkami świeżej mięty i pestkami granatu. Sałatka ta pięknie wygląda podana na liściach sałaty radicchio.
 
kasza jaglana, salatka, salatka do pracy, salatka do grilla, salata radicchi, fit, dieta, blog, zycie od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz