czwartek, 18 sierpnia 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE BABCI MARYSI


RACUCHY DROŻDŻOWE BABCI MARYSI

To z pewnością nie jest danie dietetyczne. Babcine receptury takie nie są. Babcie kalorii nie liczą, babcie nas rozpieszczają robiąc najsmaczniejsze na świecie pierogi, racuchy, naleśniki, kluseczki i gołąbki :) To kwintesencja niezapomnianych smaków z dzieciństwa i czasem warto sobie na taką małą kulinarną rozpustę pozwolić.

racuchy drozdzowe, racuchy, racuchy z malinami, racuchy z jablkami, przepisy babci, przepis na racuchy, zycie od kuchni, deser, slodkie sniadanie
Drożdżowe racuchy Babci Marysi z dodatkiem jabłek i malin zerwanych prosto z krzaka są absolutnie genialne. Mają lekko chrupiącą skórkę, są puszyste wewnątrz, pyszne.  Uwielbiamy je !

racuchy drozdzowe, racuchy z malinami, racuchy z jablkami, jak zrobic racuchy, przepis na racuchy, przepisy babci, zycie od kuchni


Babcia Marysia robi je zawsze metodą "na oko" i wychodzą przepyszne. Łączy mleko z drożdżami i dosypuje mąkę do ciasta aż ono uzyska odpowiednią gęstość. Chcąc zapisać przepis musieliśmy namówić ja na wspólną zabawę w dokładne odmierzanie i spisywanie   wszystkich składników :)

ciasto na racuchy, racuchy drozdzowe, skladniki na racuchy, jak zrobic racuchy, przepis na racuchy, przepisy babci, zycie od kuchni RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI  


składniki:

* 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej (około 350 g)
* 50 g świeżych drożdży ( 1/2 kostki) 
* 1,5 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu
* 2 jajka
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 jabłka
* 1 szklanka malin
* olej do smażenia

dodatki :

* maliny i jeżyny
* listki świeżej mięty
* gęsty jogurt naturalny (Babcia Marysia dodaje gęstą śmietanę :) )
* cukier puder do posypania racuchów w ilości według uznania

zbieranie malin, zbieranie jezyn, maliny, jezyny, racuchy z malinami, racuchy z jablkami, drozdzowe racuchy, zycie od kuchni, ogrod


wykonanie :

Mleko lekko podgrzewamy. Ma być letnie, a nie zimne jak z lodówki.
Przygotowujemy zaczyn: do garnuszka wlewamy 1 szklankę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże.
Do dużej miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy 1 łyżkę cukru i wlewamy mleko z drożdżami; całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. W tym czasie drożdże zaczynają pracować i wyraźnie widać, że zaczyn zaczyna zwiększać swoją objętość. 

ciasto na racuchy, racuchy, przepis na racuchy, racuchy drozdzowe, jak zrobic racuchy, zycie od kuchni, babcine racuchy, przepisy babci
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość cienkie plasterki.

Teraz dodajemy jajka, resztę przesianej mąki, sól i wlewamy pozostałe mleko. Babcia Marysia całość dokładnie miesza drewnianą łyżką aż znikną wszystkie grudki; my wspomagamy się mikserem :) Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki.

racuchy, ciasto na racuchy, jak zrobic racuchy, przepis na racuchy, zycie od kuchni
Teraz dodajemy pokrojone jabłka, całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Czasem trwa to pół godziny, czasem nieco dłużej.

ciasto na racuchy, racuchy, racuchy drozdzowe, racuchy z malinami, racuchy z jablkami, zycie od kuchni

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy ją i nakładamy dużą łyżką porcje ciasta formując okrągłe racuchy. Kładziemy na nich maliny i wciskamy je w ciasto. Racuchy smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu; Babcia oczywiście nie zawraca sobie głowy takimi drobiazgami :) Racuchy obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dodatkiem malin, jeżyn, gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany); dekorujemy listkami świeżej mięty.



racuchy, racuchy drozdzowe, racuchy z malinami, racuchy z jablkami, deser, slodkie sniadanie, zycie od kuchni


3 komentarze:

  1. Przepis godny polecenia! Wykorzystanie malin rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omg ! musze zrobic! juz zapomnialam co to sa racuchy!!!!! :) najwyzsza pora sobie przypomniec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń