poniedziałek, 1 sierpnia 2016

WRAP Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI

wrap, tortilla, tortilla z kurczakiem, jak zwinac tortille, jak zwinac wrapa,  tortilla z krewetkami, tortilla z warzywami, zycie od kuchni

Wrap (od angielskiego słowa "zawinąć") to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego, płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać meksykańską tortillę, arabskie pity lub ormiański lawasz. Wrap różni się od kanapki tym, że całkowicie spowija nadzienie.

Tortilla z dodatkiem świeżych warzyw, aromatycznego sosu i ulubionych mięsnych lub rybnych dodatków to danie które przygotujecie w kilka minut. Jest bardzo proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Nasze wrapy przygotowaliśmy w polowej kuchni na biwaku wykorzystując gotowe tortille.

Macie wielką dowolność w komponowaniu dodatków do tortilli. Możecie wykorzystać składniki które lubicie najbardziej: dowolne pokrojone pieczone lub grillowane mięsa i ryby lub szynkę czy boczek; różne gatunki serów; ulubione gatunki sałaty, szpinak lub cykorię; pomidory, cebulę, ogórki, awokado, pieczarki, paprykę, świeże zioła. Smaku dodaje całości aromatyczny sos.

tortilla, wrap, skladniki na tortille, wrap z kurczakiem, tortilla z kurczakiem, zycie od kuchni, pomysl na obiad


składniki:
proporcje na 4 porcje

* tortille pszenne - 8 sztuk (2 opakowania)

* ulubiona sałata (może być mieszanka różnych gatunków) – u nas roszponka - 1/2 opakowania (około 50 g)

* 2 duże pomidory lub gałązka pomidorów koktajlowych

* po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki

* 1 cebula

* 1/2 wiązki zielonej cebulki

* 1 dojrzałe awokado

* 1/2 wężowego ogórka

* 200 g mięsa z kurczaka (wykorzystajcie podudzia bez skóry i kości lub pierś)

* 200 g mrożonych krewetek tygrysich

* olej do smażenia

* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

* 1/2 papryczki chili

* sól ziołowa

* świeżo zmielony pieprz


tortilla z biedronki, wrap, tortilla, tortilla grillowana, życie od kuchni sos:

*1/2 szklanki jogurtu greckiego

* 4 łyżki sosu Ajvar (jeśli nie macie – wykorzystajcie zamiennie ketchup)

* 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek lub drobno posiekana papryczka chili roztarta w moździerzu z odrobiną soli

* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku.

tortilla, wrap, wrap z kurczakiem, wrap z warzywami, jak zrobic wrap, zycie od kuchni




wykonanie:

Kolorowe papryki kroimy w paski.

Cebulkę zieloną drobno siekamy.

Pomidory dzielimy na ósemki.

Ogórek kroimy w półplasterki.

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki.

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na plastry i skrapiamy odrobiną soku z cytryny

Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków. Sprawdzamy czy są dobrze oczyszczone (w razie potrzeby nożem robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyciągamy czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia). Tak przygotowane krewetki smażymy przez około 3 - 4 minuty na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili i ząbkiem czosnku rozgniecionego w wyciskarce.

Mięso z kurczaka (pierś lub podudzia) doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem i grillujemy lub smażymy; kroimy na mniejsze kawałki.


jak zwinac tortille, jak zwinac wrapa, zawijanie wrapa, jak zwinac tortille, tortilla z biedronki, tortilla z kurczakiem, tortilla z krewetkami, tortilla z warzywami, zawijanie tortilli, zycie od kuchni

Tortille kładziemy kolejno na rozgrzanej grillowej patelni na około 1 minutę z każdej strony. Przekładamy na talerz i smarujemy sosem. Na środku każdej tortilli układamy sałatę, pokrojone warzywa oraz grillowane mięso z kurczaka i usmażone krewetki. Całość zwijamy jak na zdjęciu powyżej i podajemy zaraz po przygotowaniu.

wrap, tortilla, jak zwinac tortille, jak zwinac wrapa, tortilla z krewetkami, tortilla z kurczakiem, wrap z kurczakiem, wrap z krewetkami, zycie od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz