sobota, 24 września 2016

POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ

policzki wieprzowe, lestello, ragout, potrawy z wieprzowiny, soczewica czerwona, dynia, groszek cukrowy, jesienny obiad, zycie od kuchni
Policzki wieprzowe i wołowe to prawdziwy przysmak. W naszym domu traktowane są jak rarytas. To wyborne, delikatne, soczyste, lekko poprzerastane tłuszczem mięso cenione jest przez najwybitniejszych szefów kuchni i znawców dobrego jedzenia. Po odpowiednim przyrządzeniu dosłownie rozpływają się w ustach. Pod względem walorów smakowych stawiamy je na równi z polędwicą. Nie ustępują jej również pod względem wartości odżywczych. Jeśli do tej pory nie jedliście dań przygotowanych z tej części wieprzowiny lub wołowiny - spróbujcie koniecznie. Do niedawna policzki były prawie niemożliwe do kupienia (chyba, że miało się zaprzyjaźnionego rzeźnika), ale ostatnio trafiamy na nie w większych sklepach, więc mamy nadzieję, że i wam się to uda. Wypatrujcie ich koniecznie na mięsnym stoisku.  
Policzki wieprzowe i wołowe wymagają odpowiednio długiej i starannej obróbki termicznej. Należy je wstępnie obsmażyć na patelni, a dopiero potem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu w towarzystwie warzyw i ziół (policzki wołowe 3 – 4 godziny, policzki wieprzowe 2,5 – 3 godziny). Mięso nie straci wtedy soczystości i stanie się cudownie miękkie i lekko kleiste. Jako dodatki polecamy: cebulę, pora, warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka, rzepa, kalarepa), dynię i cukinię. Smak potrawy cudownie wzbogaca rozmaryn, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie; szlachetności można nadać jej dodając do duszenia mięsa wino, porto, piwo lub cydr. Doskonale komponują się również z grzybami leśnymi lub niektórymi owocami (jabłkami, śliwkami).  Kombinacji smakowych tej potrawy jest więc bardzo wiele. Dziś proponujemy wam:
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ 

policzki wieprzowe, lestello, ragout, potrawy z wieprzowiny, soczewica czerwona, dynia, groszek cukrowy, jesienny obiad, zycie od kuchni
To danie rozgrzeje was, nasyci, wzmocni i oszołomi bogactwem smaku. Doskonale nadaje się na pierwsze jesienne chłody, które właśnie nadciągają. 


lestello, danie z pieprzowiny, policzki wieprzowe, ragout z wieprzowiny, zycie od kuchni

POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ

składniki :

* 1 kg policzków wieprzowych (10 -12 sztuk)
* 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* 600 g dyni - ważonej po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych; to mniej więcej połowa dyni (o wadze 1,8 kg) przedstawionej na zdjęciu powyżej
* 200 g groszku cukrowego
* 200 g mini cukinii
* 2 czerwone cebule
* 1 szklanka czerwonej soczewicy ( polecamy czerwoną soczewicę produkowaną przez firmę Lestello)
* 1 papryczka chili
* 2 duże gałązki świeżego rozmarynu 
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
* sól ziołowa (z umiarem)
* 5 ziaren ziela angielskiego

dodatki :

* kasza gryczana biała (polecamy kaszę gryczaną białą firmy Lestello)
* zielona pietruszka

Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać również inne warzywa zastępując np. poza sezonem groszek cukrowy mrożoną zieloną fasolką lub dodając zamiast mini cukinii zieloną paprykę pokrojoną w duża kostkę.  

lestello, soczewica czerwona, kasza gryczana niepalona, kasza gryczana biała, danie z soczewica, życie od kuchni
wykonanie:

Danie przygotowujemy w wysokiej patelni z przykrywą lub w rondlu z grubym dnem.
Na jedną porcję liczymy 2 - 3 policzki wieprzowe.

Policzki wieprzowe  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie oczyszczamy z błon. 
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni z wysokim brzegiem lub w rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy policzki na złoty kolor z obu stron. Wrzucamy pokrojone cebule i czekamy aż się podduszą. Dodajemy świeże gałązki rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie; podlewamy około 300 ml wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5 godziny. Sos powinien sięgać 2/3 wysokości mięsa. W tym czasie kawałki mięsa obracamy co pół godziny i w razie potrzeby podlewamy je wodą.

lestello, soczewica czerwona, kasza gryczana biała, policzki wieprzowe, co na obiad, danie z wieprzowiny, jesienny obiad, danie z dynią, zycie od kuchni, groszek cukrowy, rozmaryn, mini cukinie



W trakcie duszenia się mięsa przygotowujemy pozostałe składniki dania:

* Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i bez aptekarskiej dokładności  kroimy w kawałki o wielkości około 2 cm x 2 cm.
* Mini cukinie kroimy w 0,5 cm plastry.
* Strąki groszku cukrowego pozbawiamy ogonków i włókien.
* Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy na sypko według wskazówek na opakowaniu produktu.
* Czerwoną soczewicę dokładnie płuczemy i odcedzamy.
* Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki.

lestello, mi cukinie, groszek cukrowy, dynia, papryczka chili, zycie od kuchni, jesienne danie

Po upływie 2,5 godziny powolnego duszenia nasze policzki wieprzowe są już idealnie miękkie. 
Wyjmujemy z sosu gałązki rozmarynu oraz wyławiamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Spełniły już swoją rolę oddając daniu swoje smaki.  W ich miejsce do sosu dodajemy 1 łyżeczkę czerwonej papryki, sól ziołową (do smaku, ale z umiarem) i świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli).
Przychodzi czas dodania warzyw i soczewicy. Nie chcemy aby dodatki rozgotowały się w sosie. Lekka chrupkość i jędrność groszku cukrowego  i cukinii będzie stanowić doskonały kontrast dla cudownej miękkości mięsa.  Warzywa mają zachować swoja formę i kształt. Nie chcemy aby dynia i soczewica rozgotowały się nam na papkę, musimy więc przestrzegać ich optymalnego czasu gotowania:
* dla dyni - 10 minut
* dla soczewicy - 7 minut
* dla groszku cukrowego i cukinii - 5 minut
I dokładnie w takiej kolejności dodajemy je przed końcem duszenia naszej potrawy. Soczewica gotując się fantastycznie zagęści sos.

Policzki wieprzowe duszone z warzywami i soczewicą podajemy z kaszą gryczaną białą ugotowaną na sypko. Danie dekorujemy świeżymi listkami zielonej pietruszki i plasterkami papryczki chili. 

policzki wieprzowe, lestello, ragout, potrawy z wieprzowiny, soczewica czerwona, dynia, groszek cukrowy, jesienny obiad, zycie od kuchni

11 komentarzy:

  1. Danie wygląda obłędnie! Przyznaję,że nigdy nie gotowałam policzków i chyba właśnie mnie przekonałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie również baardzo się podoba, jestem ciekawy smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naturalnie, ja też, patrząc na takie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda swojsko i porządnie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba to danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie, piękny polski obiad

    OdpowiedzUsuń