wtorek, 13 września 2016

ZJEDZ NA POLU MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - FOTOREPORTAŻ

zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, zycie od kuchni, blog, szarlotka, piotr wlezien, bloger,

Jesteśmy z Małopolski, z Krakowa i wychodząc z domu idziemy "na pole". Dokładnie tak "NA POLE", a nie na dwór ! :)  Zajadamy się borówkami (a nie czarnymi jagodami), andrutem (waflami) i sznyclami (dla większości z was to kotlety mielone). Nasze dzieci lubią grysik na mleku (a nie kaszę mannę), drożdżówki (słodkie bułki drożdżowe z dżemem, serem lub innym słodkim nadzieniem), pomadki (czekoladki); jemy bułkę "ze serem" i wekę (pszenną bułkę paryską). Na zupę kupujemy jarzynę w jarzyniaku (czyli włoszczyznę w warzywniaku). Na ścianach mamy flizy (a nie terakotę, czy jak wolicie, płytki ceramiczne). Jeździmy autem (a nie samochodem jak reszta mieszkańców naszego kraju) i chodzimy na nogach (a nie piechotą), a gdy grządki zarosną nam chwastami zabieram się za plewienie (a nie pielenie). Ja noszę rajtki (a nie rajstopy), gdy złamię ołówek używam strugaczki (a nie temperówki), a na naszej choince wiszą bańki (a nie bombki). W domu moich dziadków takie słowa jak nakastlik, ancymon, bajtlok, druszlak, szabaśnik były żywą częścią codziennego języka.
Te regionalizmy językowe są nam bardzo bliskie; są częścią naszej tożsamości. I właśnie z tego powodu ZJEDZ NA POLU - tegoroczne hasło przewodnie Małopolskiego Festiwalu Smaku tak bardzo przypadło nam do gustu.

zjedz na polu, oscypki, malopolski festiwal smaku, malopolska, nowy targ, blog, zycie od kuchni
Jesteśmy z Małopolski więc nasz karp jest zatorski :) a pstrągi tęczowe ojcowskie, chleb prądnicki i jurajski, kapusta kiszona charsznicka, fasola "Piękny Jaś" z doliny Dunajca, sól wielicka, śliwki suszone to w naszej kuchni zawsze suski sechlońskie, jabłka z Raciechowic lub łąckie. Uwielbiamy jagnięcinę podhalańską, oscypki, bundz, podhalańską bryndzę, bajgle z Kazimierza i krakowskie obwarzanki, ziemniaki po cabańsku, pierogi łomniczańskie, sądecki miód spadziowy, kiełbasę lisiecką, razowiec lipnicki, wędliny z Andrychowa, kiełbasę krakowską suszoną, szynkę z Podstolic. Moglibyśmy jeszcze bardzo długo wymieniać, bo regionalne produkty zajmują bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Są częścią naszej rodzinnej tradycji kulinarnej.
Trwający właśnie Małopolski Festiwal Smaku ZJEDZ NA POLU pozwala wszystkim rozsmakować się w specjałach naszej regionalnej kuchni, poznać, spróbować i kupić nasze małopolskie rarytasy kulinarne; jest formą wsparcia lokalnych przedsiębiorców, umożliwiającą im promocję małopolskich wyrobów.

miod, zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, blog, zycie od kuchni
zjedz na polu, sok jablkowy, jablka raciechowickie, raciechowice, grodzisko, zycie od kuchni

KALENDARZ WYDARZEŃ TEGOROCZNEGO MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU ZJEDZ NA POLU :

Kraków - 28 sierpnia, Plac Wolnica
Skawina - 3 września, Rynek
Miechów - 4 września, wydarzenie towarzyszące Dożynkom Wojewódzkim
Nowy Targ - 11 września, Rynek
Krzeszowice - 18 września, Rynek
Tarnów - 25 września, Rynek
Wadowice - 2 października, Rynek
Kraków - 15-16 października - Hotel Forum Przestrzenie, wydarzenie towarzyszące Najedzonym Fest organizowane pod nazwą „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem"
PRZYBYWAJCIE ! :)
Atmosfera podczas festiwalu jest wspaniała, a jedzenie pyszne. Sami przekonajcie się jak fajnie jest wygodnie rozsiąść się na kolorowych poduchach zajadając małopolskie smakołyki, słuchając koncertów, rozmawiając, bawiąc się z dziećmi lub oglądając film. Z roku na rok Małopolski Festiwal Smaku cieszy się coraz większą sympatią tłumnie odwiedzających go Małopolan i turystów. W tym roku jego formuła uległa pewnej zmianie, poszła z duchem czasu. Zamieniono tradycyjne stoiska, na których producenci prezentowali swoje wyroby na foodtracki serwujące pyszne dania i ciepłe przekąski. Oceńcie sami czy to dobra zmiana. Szkoda tylko, że w tym roku festiwalowi nie towarzyszy już konkurs na najlepsze małopolskie produkty i wyroby. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku było bardzo ważnym wyróżnieniem; rekomendacją dla klientów poszukujących nie tylko regionalnych małopolskich produktów, ale również tych najsmaczniejszych i o  najwyższej jakości.

Wydarzenia rozpoczynają się o godzinie 12-tej.
W programie m.in. foodtruckowe miasteczko, pokazy gotowania, degustacje, możliwość zakupu regionalnych przysmaków, fotobudka, rowerowy tandem, atrakcje dla najmłodszych, koncerty muzyczne, a na zakończenie kino plenerowe (z wyjątkiem Miechowa i Najedzonych Fest). 

koncert, malopolska, zjedz na polu, zycie od kuchni, levi, koncert, zycie od kuchni
koncert, levi, chillout, malopolska, zjedz na polu, zycie od kuchni, zycie od kuchni
piotr regucki, bartosz kwiatkowski, pokaz kulinarny, zjedz na polu, zycie od kuchni
Na zdjęciu: Piotr Regucki i Bartosz Kwiatkowski. Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku ZJEDZ NA POLU w Nowym Targu przygotowali dla wszystkich gości odwiedzających festiwal dwa dania do degustacji: boczek flambirowany jarzębiakiem z konfiturą z czerwonej cebuli, z suską sechlońską, musem z jabłek z Raciechowic podany z bajglem z Kazimierza oraz karpia z piernikiem przyrządzonego wg przepisu z XVII-w . 
 


Na zdjęciu: Gabriela Prokocka-Kazek (dyrektor Departamentu Marki Małopolska w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego), Piotr Regucki (Restauracja CORSE), Bartosz Kwiatkowki  (ENOTEKA PERGAMIN).



A my, Anna i Piotr Wlezień, autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI, upiekliśmy dla licznie przybyłych na festiwal w Nowym Sączu gości szarlotkę z raciechowickich jabłek z kruszonką orzechową i sosem waniliowym. BRAWO MY :)
Przepis na naszą festiwalową szarlotkę znajdziecie na [TEJ STRONIE]




Każdy kawałek ciasta, który wywoływał uśmiech na twarzach przybyłych na festiwal Małopolan był dla nas wielką radością i sprawiał, że serca nam rosły.
 
Małopolski Festiwal Smaku ZJEDZ NA POLU to również świetna okazja do pomocy innym. 

Małopolska wspiera Stowarzyszenie SIEMACHA umożliwiając przeprowadzenie zbiórki publicznej na rzecz jego wychowanków.
 

Podczas Małopolskiego Festiwalu smaku czeka na was mnóstwo atrakcji nie tylko kulinarnych:

* strefa mobilnych stoisk gastronomicznych, w tym:

- Foodtruck kuchnia – całodzienne pokazy gotowania połączone z degustacją

Na zdjęciu: Piotr Regucki (Restauracja CORSE), Bartosz Kwiatkowki  (ENOTEKA PERGAMIN) i Piotr Wlezień (blog ŻYCIE OD KUCHNI)



- Foodtruck kawiarenka - serwująca słodkości, napoje
- Foodtrucki sprzedające małopolskie dania i potrawy czyli: Andrus, Calavera, Rozbrykana Owca, Manufaktura Krakowska, Star Truck



* strefa producentów sprzedających regionalne smakołyki


* strefa chillout: ogródek z europalet dla 60 osób (pod parasolami)

chillout, zjedz na polu, malopolska, chillout, malopolski festiwal smaku, festiwal kulinarny, zycie od kuchni

chillout, malopolski festiwal smaku, zjedz na polu, malopolska, regionalne produkty, foodtracki, leżaki, zycie od kuchni

zjedz na polu, chillout, malopolski festiwal smaku, regionalne produkty, festiwal kulinarny, malopolska, nowy targ, blog zycie od kuchni

* strefa dla dzieci – całodzienne aktywności dla najmłodszych
* strefa aktywności artystycznych – występy muzyczne   

koncert, malopolska, zjedz na polu, zycie od kuchni, levi, koncert, zycie od kuchni
Na zdjęciu: zespół LEVI

* strefa rowerowa

zjedz na polu, strefa rowerowa, festiwal kulinarny, malopolski festiwal smaku

 
* wieczorne kino plenerowe.

festiwal kulinarny, zjedz na polu, chillout, malopolski festiwal smaku, malopolska, nowy targ, foodtracki, odpoczywajacy ludzie, dzieci, jemy lokalnie, regionalne produkty, zycie od kuchni

festiwal kulinarny, zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, chillout, zycie od kuchni
zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, foodtracki, chillout,  malopolska, parasole, blog, zycie od kuchni

zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, festiwal kulinarny, malopolska, nowy targ, dzieci, jedz lokalnie, zycie od kuchni


zjedz na polu, malopolski festiwal smaku, blog, zycie od kuchni





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz