środa, 28 grudnia 2016

KORECZKI Z MELONA I SZYNKI

sylwester, koreczki, melon, danie na impreze, finger food, zycie od kuchni

KORECZKI Z MELONA I SZYNKI

Melon i szynka to połączenie doskonałe. Sprawdzi się wybornie w kolejnej sylwestrowo-imprezowej przekąsce typu finger food. Soczysty i orzeźwiający melon doskonale ożywia imprezowe menu. Jest świetnym dodatkiem nie tylko do sałatek owocowych, ale również pasuje idealnie do kompozycji wytrawnych.

finger food, sylwester, koreczki, melon, zycie od kuchni


Przygotowanie koreczków z melona i szynki ułatwi wam  łyżeczka do robienia kulek z owoców i warzyw. Jest bardzo przydatna podczas robienia sałatek owocowych i warzywnych oraz do tworzenia dekoracji potraw i drinków. My często wykorzystujemy ją do przygotowania różnych koreczków. Jeśli jej nie macie melona pokrójcie w kostkę.


melon, koreczki, lyzeczka do robienia kulek z owocow, zycie od kuchni

KORECZKI Z MELONA I SZYNKI

składniki:

* pół melona (polecamy melon galia lub melon miodowy)
* 1 duża czerwona papryka
* 250 g ulubionej szynki lub pieczonego mięsa (u nas pieczona pierś z indyka)
* listki młodego szpinaku do dekoracji

Koreczki z melona i szynki lubią eksperymenty. Możecie dodać do nich kawałki sera koziego lub sera złoty lazur.

wykonanie:

Melona kroimy na pół, usuwamy z niego gniazda nasienne i pestki i wydrążamy w nim kulki za pomocą specjalnej łyżeczki (oczywiście można też obranego ze skóry melona pokroić w dużą kostkę).

Czerwoną paprykę kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Szynkę i paprykę bez aptekarskiej dokładności kroimy na kawałki.

Wszystkie składniki koreczków naprzemiennie nabijamy na patyczki lub wykałaczki i układamy np. na listkach młodego szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz