środa, 28 grudnia 2016

KORECZKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI

sylwester, imprezowe menu, koreczki, mozzarella, caprese, finger food, zycie od kuchni


Koreczki z mozzarellą i pomidorami to wariacja na temat włoskiej sałatki Caprese. Są idealną sylwestrowo-imprezową przekąską typu finger foods. 

Proste w wykonaniu, pyszne i kuszące oko. W ciągu zaledwie kilku minut zrobicie ich całe mnóstwo.

finger food, sylwester, przekaski sylwestrowe, co na sylwestra, koreczki, mini mozzarella, zycie od kuchni
Przekąski FINGER FOOD je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy. Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce, tarteletki.

Podaje się je na tacy do przekąsek układając w rzędach po kilka ich rodzajów; mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.

sylwester, finger food, koreczki, sylwestowe przekaski, zycie od kuchni

KORECZKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI

składniki:
  
* pomidorki koktajlowe
* mini mozzarella (w jednym opakowaniu jest około 40 kulek małej mozzarelli; do kupienia w dużych sklepach)
* listki świeżej bazylii

wykonanie:


Na patyczki do koreczków lub wykałaczki nabijamy w dowolnej kombinacji, naprzemiennie pomidorki, kulki mini mozzarelli i listki świeżej bazylii (większe pomidorki koktajlowe możecie kroić na połówki).

Obok koreczków stawiamy sos do ich maczania przygotowany wg tej proporcji: po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz