sobota, 17 grudnia 2016

ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Święta tuż tuż. To już najwyższa pora by zrobić zakwas z buraków. Jeśli słój z burakami postawicie w ciepłym miejscu to zakwas będzie gotowy po 5 - 7 dniach. 
Jest on genialnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu. Warto go również pić bo jest bardzo zdrowy i smaczny. Doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza krew, jest naturalnym probiotykiem (polecamy jego picie po terapii antybiotykowej), zawiera mnóstwo antyoksydantów (jest zalecany w profilaktyce antynowotworowej), pomaga z leczeniu niedokrwistości (zalecany jest przy anemii i osłabieniu), świetnie odkwasza organizm.



składniki:

* 2 kg buraków (najlepiej z ekologicznej uprawy)
* około 2 litry wody (tyle by przykryło buraki w słoju)
* 1 - 1,5 łyżki soli
* 6 dużych ząbków czosnku (można dodać nawet całą główkę czosnku) 
* 4 liście laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
* kawałek chleba na naturalnym zakwasie lub 2 łyżki płynu spod domowych, kiszonych ogórków lub 2 łyżki poprzedniego zakwasu z buraków)

dodatkowo: 
duży słój lub kamionkowe naczynie



wykonanie:

Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej sól, mieszamy, studzimy.

Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Nie chcemy wyhodować w nim niepożądanych form życia :)

Ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy w plastry. 


Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do wyparzonego słoja lub kamionkowego naczynia. Pomiędzy plastry buraków sypiemy pieprz, plastry czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy przestudzoną, osoloną wodą tak by przykryła ona całkowicie buraki. Na wierzchu kładziemy kawałek chleba pieczonego na naturalnym zakwasie lub dolewamy 2 łyżki poprzedniego zakwasu z buraków lub wody spod domowych ogórków kiszonych (przyśpiesza to proces fermentacji). Jeśli plastry buraków wypływają na powierzchnię wody to koniecznie należy je obciążyć kładąc na nich np. mały talerzyk i kubek z wodą. 

Słój z zakwasem przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 5 - 7 dni. Odstawiając słój w ciemne miejsce zapobiegamy utracie witamin. Z braku ciemnego miejsca słój można również owinąć np. bawełnianą ściereczką (w wypadku kiszenia buraków w kamionkowym naczyniu nie ma tego problemu). Im jest cieplej, tym proces fermentacji szybciej się odbywa.

Jeśli robiąc zakwas z buraków wykorzystujecie chleb na zakwasie jako starter procesu fermentacji to pamiętajcie, aby go po 2 dniach usuną ze słoja z zakwasem wraz z pianą która tworzy się wokół niego.

Gotowy zakwas przecedzamy do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcamy i przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu. 
Doskonale wzmocni smak świątecznego czerwonego barszczu.

1 komentarz: