czwartek, 28 kwietnia 2016

PRZEPISY NA GRILL

Majówka coraz bliżej. 
Sezon grillowy uważamy za otwarty ! 


Bycie mieszczuchem nauczyło nas doceniać wartość chwil spędzonych w harmonii z naturą. Majowy długi weekend coraz bliżej. Już nie możemy się doczekać chwili, w której spakujemy nasz mały świat do kilku toreb by wyruszyć autostradą w kierunku Bieszczad. Czeka na nas dom z drewnianych bali. Zimą panowała w nim cisza. Świerszcz pewnie przezimował w nim za chlebowym piecem.  Niedługo parking przed tym domem zapełni się od aut, a w ogrodzie będzie znów śmiech dzieci rozbrzmiewał. Przez wielkie drzwi stodoły wyniesiemy do ogrodu drewnianą huśtawkę. Wielki stół na mocarnych, dębowych nogach znów stanie przed domem i będziemy rozkoszować się smakiem błogiego lenistwa z dala od wielkiego miasta. Będziemy siadać przy nim z poranna kawą, z obiadem, z winem, z nocna rozmową. Oby tylko pogoda dopisała :)


grill, grillujemy, co na grill, pomysly na grill, majowka, weekend, blog, zycie od kuchni, altana, ogrod
Poniżej prezentujemy 20 naszych sprawdzonych przepisów kulinarnych, które uprzyjemnią wam spotkania przy grillu. Znajdziecie tu nasze pomysły na szaszłyki, pieczone mięsa i ryby,  sałatki i sosy idealnie pasujące do grillowanych mięs. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. "Klikajcie" w nazwy przepisów :)

wtorek, 26 kwietnia 2016

REKORD GUINNESSA - NAJDŁUŻSZA SZARLOTKA NA ŚWIECIE

marcin parda, malopolskie stowarzyszenie kucharzy i cukiernikow, szarlotka, najdluzsza szarlotka, szczawnica, malopolska, ciasto, jablka, ciasto z kruszonka, rekord guinnessa, blog , życie od kuchni,facet z blacha

MAMY TO !  
Mamy współudział w pobiciu Rekordu Guinnessa ! 
Czas i miejsce akcji: 23.04.2016 rok, Szczawnica
Fakty dodatkowe: działaliśmy w grupie zorganizowanej i dla niektórych jej członków była to już recydywa, bo mają na swoim koncie inne podobne pobicia (np. pobicie Rekordu Guinnessa w gotowaniu największego bigosu na świecie lub największego dania z makaronem)
Okoliczności zdarzenia: Inauguracja Letniego Sezonu Turystycznego w Małopolsce
Organizator : Małopolska Organizacja Turystyczna oraz Miasto i Gmina Szczawnica
Pomysł, przygotowanie, organizacja, koordynacja, odpowiedzialność za realizację projektu: Firma RED FROG
Współwinni całego zamieszania:  
* sześciu wspaniałych ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Krzysztof Gawlik, Marcin Parda, Marcin Polus, Krzysztof Wilk, Marcin Dudek i Artur Kochański
* oraz autorzy blogów: Kasia Kusior (blog Wszędobylskie), Ulla Pałka (blog Kuchnia na wzgórzu), Magda i Stanisław Romek (blog Kuchenne wariacje), Agnieszka (blog Z widelcem po Krakowie), Angelika Knop (blog 365 dni dookoła kuchni), Joanna Krzewińska (blog Królestwo garów), Joanna Komorowska (blog Apetyt na kuchnię), Ewelina Korcyl (blog Mój słodki świat), Anna i Piotr Wlezień (blog ŻYCIE OD KUCHNI) oraz nasi przyjaciele Małgorzata Derdzińska, Marek Starczewski, Szymon Kusior i dzielnie wspierający nas uczniowie szkół gastronomicznych nie mniej winni tego pobicia.

Grozi nam za to wieczna sława ;) no w każdym razie do chwili, w której ktoś dłuższej szarlotki od naszej nie upiecze :) Ale nawet jeśli na nasz rekord ktoś się w przyszłości porwie, to z pewnością i tak nasza szarlotka po wsze czasy pozostanie najlepszą z najdłuższych szarlotek na świecie, bo upieczona została przez wyjątkową ekipę z najsmaczniejszych, łąckich jabłek według genialnego przepisu  Krzysztofa Wilka (Cukiernia Wojciech Wilk z Krakowa), a tego pobić się nie da :)

Filmowe dowody pobicia przez nas Rekordu Guinnessa zebrała z ziemi i powietrza firma WEVIU.

rekord guinnessa, szarlotka, najdluzsza szarlotka, blogerzy, szczawnica, malopolska, malopolskie stowarzyszenie kucharzy i cukiernikow, marcin polus, marcin parda, czerwone korale, promenada
małopolskie stowarzyszenie kucharzy i cukiernikow, krzysztof gawlik, marcin parda, robert wilk, szarlotka, najdluzsza szarlotka, rekord guinnessa, jablka, kucharze, szczawnica, malopolska, sezon turystycznyPraca, praca i jeszcze raz świetna zabawa :)
 
szarlotka, rekord guinnessa, robert wilk, cukiernia stanislaw wilk, szczawnica, malopolska, sezon turystyczny, sezon flisacki na dunaju, najdluzsza szarlotka, jablka
Na zdjęciu: Krzysztof Wilk

Poniżej pełna relacja z wydarzenia 

środa, 20 kwietnia 2016

RYŻ Z WARZYWAMI

danie wegetarianskie, brokulym papryka, ryz czerwony, groszek cukrowy, bratki, marchewka, kalarepa, obiad, smazone warzywa, warzywa na patelnie, kielki, kolacja, dodatek do grilla, salatka do dan z grilla
RYŻ Z WARZYWAMI to jedno z naszych ulubionych dań. Lubimy serwować je podczas spotkań z przyjaciółmi przy grillu - świetnie komponuje się jako dodatek do grillowanych mięs lub szaszłyków. Może stanowić też samodzielne, wegetariańskie danie obiadowe lub kolacyjne. Będzie wam również smakować  z dodatkiem pieczonego drobiu lub grillowanego sera (np. halloumi). 

Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać różne gatunki ryżu: czerwony, brązowy lub biały długoziarnisty (np. basmati), ale z oczywistych przyczyn polecamy wam ryż pełnoziarnisty !

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

BISZKOPT

tort, ciasto z galaretką i owocami, truskawki, jak zrobic biszkopt,  zycie od kuchni, domowe wypieki, pieczemy


Biszkopt to niezastąpiona podstawa tortów oraz ciast z owocami i galaretką. W mojej rodzinie klasyczny biszkopt od zawsze pieczemy według przepisu zapisanego ponad pół wieku temu dłonią mojej babci Halinki. Babcia robiła torty wręcz zjawiskowe, wielowarstwowe, genialne. Była w tym prawdziwą mistrzynią. Delikatne biszkopty obficie ponczowała nie żałując przy tym spirytusu i przekładała maślanymi masami pomiędzy którymi układała ultracienkie, chrupiące blaty orzechowe lub kokosowe.  Zdobień na jej tortach nie powstydziłaby się najlepsza cukiernia w mieście. Choć w naszych tortach ciężkie, maślane masy zastąpiliśmy lekkimi kremami to jednak biszkopty pieczemy zawsze według przepisu Babci Halinki.
Ten klasyczny biszkopt zawsze wychodzi idealnie lekki, puszysty, wysoki, delikatny i co bardzo ważne równy. Przepis Babci nigdy nas nie zawiódł. Są w nim wyłącznie naturalne składniki; nie ma w nim żadnych chemicznych spulchniaczy. 

tort, biszkopt z galaretka, biszkopt z kremem, tort z owocami, jak zrobic biszkopt, tort z truskawkami, dekoracja tortu, tort urodzinowy, masa czekoladowa, bratki jadalne, zycie od kuchni,  kwiaty jadalne
BISZKOPT upieczony według tego przepisu możecie przekroić na 3 blaty.
Podajemy proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm.

sobota, 16 kwietnia 2016

ZIELONY KOKTAJL FIT HIT


koktajl, fit, zielony, odchudzanie, dieta, żywnosc funkcjonalna, chia, platki owsiane, jarmuz, szpinak, banany, maslanka, smoothie, zielony shake, shake, zdrowa dieta

Dzień dobry :) 
Dziś trochę w biegu, tak w przenośni i dosłownie. Mamy dla Was kolejny zielony koktajl - coś z serii FIT HIT. Pijcie na zdrowie :) Gwarantujemy, że "zielenina" nie kłuje w nim w zęby - przetestowaliśmy na naszych nastoletnich synach, a wiadomo, że to wyjątkowo wybredni degustatorzy ;)

koktajl, fit, zielony, odchudzanie, dieta, smoothie, zielony shake, shake, żywność funkcjonalna, chia, jarmuz, szpinak, maslanka, platki owsiane,zdrowa dieta

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

RESTAURANT WEEK HILTON GARDEN INN KRAKOW AIRPORT

restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
W dniach od 1 - 10 kwietnia trwał w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie, na Śląsku, w Trójmieście i w Poznaniu Festiwal  Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych. Tematem przewodnim tegorocznej wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week była "kwitnąca scena restauracyjna"; kwitnąca w sensie metaforycznym, bo świetnie rozwijająca się i kwitnąca bardziej dosłownie, bo pełna jadalnych kwiatów na restauracyjnych talerzach. W Restaurant Week  brały udział najlepsze, specjalnie dobrane, autorskie Restauracje.
W Krakowie było ich 30: Barka, Bistro 11, Restauracja Corleone, Klimaty Południa, Moo Moo Steak & Burger Club, Musso Sushi, NINE kitchen, Papryczki 5, Scandale Royal, Twój Kucharz, Vintage Restauracja & Winiarnia, ZaKładka - Food & Wine, Trattoria Soprano, Trufla, Włoska, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Restauracja Grecka "Feta", Primo Gastronomia, Restauracja Magnifica, Restauracja Qualita, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, Hurry Curry Kraków, Restauracja Sukiennice, Hilton Garden Inn Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Musso Sushi, Etnika, Chiński Pałac -Chinese restaurant, O-ren, Churrasco 1st unlimited in Krakow

Każda z restauracji zaprezentowała specjalne, popisowe menu festiwalowe składające się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. W trakcie festiwalu obowiązywała  we wszystkich restauracjach jedna, festiwalowa cena - 39,00 zł. Biorąc pod uwagę prezentowane w Restauracjach menu była to cena wyjątkowo okazyjna. Dawało to szansę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni na poznanie nowych, ciekawych smaków oraz odwiedzenie nieznanych im dotąd lub już ulubionych Restauracji. 
  
restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
W trakcie Restaurant Week odwiedziliśmy Restaurację Hilton Garden Inn Krakow Airport. Zachęcamy do zapoznania się z naszą opinią.

niedziela, 10 kwietnia 2016

KOKTAJL PIĘKNOŚCI - ROZKWITAJ NA WIOSNĘ

rozkwitaj na wiosne, wiosna, piekna na wiosne, jarmuz, ananas, maslanka,otreby, kiwi, zielony, koktajl, smoothie, kosmetyki, makijaż,

Prowadząc blog poznałam wielu ciekawych, wartościowych ludzi i z kilkoma z nich wiąże mnie dziś przyjaźń. To jest zapewne ta najcenniejsza wartość jaką przyniosło mi blogowanie. Takie przyjaźnie zaczynały się od wspólnego gotowania podczas kulinarnych imprez, od wyjazdów na festiwale. "Długie, nocne Polaków rozmowy" wzmacniały je. I jak to zwykle w życiu bywa nawet sami nie wiemy kiedy ktoś staje się ważną częścią naszego świata. Jedną z takich wyjątkowych osób, które poznałam prowadząc blog jest Kasia - autorka bloga WSZĘDOBYLSKIE.

tulipany, ogrod, rozkwitaj na wiosne, wiosna, piekna na wiosne, jarmuz, ananas, maslanka,otreby, kiwi, zielony, koktajl, smoothie, kosmetyki, makijaż,



Umówiłyśmy się z Kasią  na ploteczki i wspólne gotowanie. Taka blogerska kooperatywa :) Plan był ambitny: Tort Pavlova z kremem mascarpone, owocami i jadalnymi kwiatami, a potem elegancki deser w czekoladowej kuli ukryty, ale kto trzymałby się sztywno planu gdy słońce tak pięknie świeci, ptaki śpiewają, a powietrze cudownie pachnie wiosną.
motyl, motyl na kwiatach, zycie od kuchni, paz krolowej, rozkwitaj na wiosne, wiosna, piekna na wiosne, jarmuz, ananas, maslanka,otreby, kiwi, zielony, koktajl, smoothie, kosmetyki, makijaż,
zalew, lowisko ryb, drzewa, drzewa odbite w wodzie, rozkwitaj na wiosne, wiosna, piekna na wiosne, jarmuz, ananas, maslanka,otreby, kiwi, zielony, koktajl, smoothie, kosmetyki, makijaż,

Zamiast piec i zajmować się przygotowaniem sesji zdjęciowej poszłyśmy na długi spacer, bo cóż może bardziej poprawić samopoczucie jak nie ruch na świeżym powietrzu i przyjacielskie pogaduchy. Wiecie jak to jest - faceci nie rozmawiają o problemach, faceci poklepują się po ramieniu i twierdzą, że dla nich jest to jak półroczna terapia. Za to kobiety wszystko dokładnie i szczegółowo omawiają z przyjaciółkami. A do tego jeszcze oczywistym jest, że aby gdzieś się razem wybrały, na spacer na przykład, na zakupy, do ogrodu, czy szukać wiosennych kwiatów na łące muszą najpierw zrobić sobie makijaż, odpowiednio się ubrać i uczesać ;) Tak więc dzień nam uroczo mijał, a plan pieczenia Pavlovej odsunął się w niedaleką przyszłość. Dziewczyny, drogie matki, żony i kochanki,  powiem wam, że warto czasem podarować sobie taki beztroski, oderwany z lekka od rzeczywistości dzień; "leżeć i pachnieć" i popijać koktajle bo nic was tak mentalnie nie odmłodzi jak dzień spędzony z przyjaciółką w "domowym spa" :) Naszego widoku w maseczkach piękności wam oszczędzę, ale za to przepis na jeden z KOKTAJLI PIĘKNOŚCI które sobie tego dnia przygotowałyśmy z przyjemnością wam zaprezentuję.

rozkwitaj na wiosne, wiosna, piekna na wiosne, jarmuz, ananas, maslanka,otreby, kiwi, zielony, koktajl, smoothie, kosmetyki, toaletka, makijaż,

piątek, 8 kwietnia 2016

KROKUSY I WIOSNA W TATRACH

wiosna, tatry, dolina chocholowska, krokusy, gory, wycieczka, blog, zycie od kuchni



"Ponad doliną się rozwiesza srebrzystoturkusowa cisza nieba w słonecznych skrach"
-Kazimierz Przerwa-Tetmajer

Nadejście wiosny w Tatrach zwiastują fioletowe kobierce z krokusów w tatrzańskich dolinach. Najpiękniej prezentują się w Dolinie Chochołowskiej i na Kalatówkach. Ten widok wart jest pobudki bladym świtem i wędrówki w chłodzie poranka. Tylko wtedy można nim oczy nasycić w ciszy, spokoju, w harmonii z naturą i w należytej górom pokorze. Gdy słońce podniesie się wysoko szlakiem z Siwej Polany do Polany Chochołowskiej ciągnie już niezliczony tłum turystów uzbrojonych w aparaty fotograficzne i pragnących odwiedzić te miejsca w porze kwitnienia kwiatów. Będące pod ochroną szafrany spiskie (krokusy) rosną również na łąkach przy wejściu do Doliny Chochołowskiej i na podwórkach przed domami wzdłuż drogi. Są tu bezlitośnie i beznamiętnie rozjeżdżane przez koła parkujących samochodów, bo serca miękną tu wszystkim na widok kobierców z krokusów dopiero gdy dotrą do Polany Chochołowskiej. Dopiero tam ich widok budzi powszechny podziw. Tu u wejścia do doliny panuje raczej nerwowa i obojętna na ich uroki atmosfera, bo najpierw trudno znaleźć miejsce parkingowe, a potem wszyscy odbijają się od szlabanu Tatrzańskiego Parku Narodowego, a raczej od tłumu który przed nim się już zebrał. Gdy mijaliśmy to miejsce wychodząc z Doliny Chochołowskiej kolejki po bilet ciągnęły się setki metrów. To było prawdziwe oblężenie.  Lekko licząc godzina stania. W minioną niedzielę Dolinę Chochołowską odwiedziło ponad 25.000 osób ! Odchodziliśmy stamtąd pośpiesznie nie czując przyjemności z obcowania z górami gdy na szlaku jest większy tłum niż na Krupówkach w Zakopanym w szczycie sezonu turystycznego.  


wiosna, tatry, dolina chocholowska, krokusy, gory, wycieczka, blog, zycie od kuchni

Efektowne skupiska krokusów można zaobserwować również w innych miejscach, np. na: Wyżniej Kirze Miętusiej, Polanie Pisanej i Polanie Smytniej w Dolinie Kościeliskiej, na Kalatówkach w Dolinie Bystrej, także poza granicami Parku.

czwartek, 7 kwietnia 2016

NA NIEBIESKO DLA AUTYZMU 2016

autyzm, light it up blue, wkrec sie w autyzm, swiatowy dzien wiedzy na temat autyzmu, krakow, malopolska, blog, zycie od kuchni

W sobotę 2 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu. W ramach akcji LIGHT IT UP BLUE (ZAŚWIEĆ SIĘ NA NIEBIESKO DLA AUTYZMU) niebieskim światłem rozbłysły tego dnia budynki na całym świecie. W Krakowie wydarzenie to odbywało się pod hasłem "WKRĘĆ SIĘ W AUTYZM".
Kolor niebieski jest symbolem solidarności z osobami zmagającymi się z autyzmem. Może zauważyliście to światło, a może waszą uwagę przykuły niebieskie balony lub lampiony unoszące się ku niebu; a może spacerując po swoim mieście byliście świadkami koncertu czy happeningu podczas którego wręczono wam ulotkę opisującą problemy osób ze spektrum autyzmu. Celem tych wszystkich działań był wzrost świadomości społecznej na temat autyzmu i uwrażliwienie ludzi na problemy dotkniętych tym zaburzeniem osób oraz ich rodzin. Niestety z roku na rok dramatycznie rośnie liczba dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Poznanie problemu jest najlepszą drogą do akceptacji i zrozumienia drugiego człowieka. Zawsze o tym pamiętajcie zanim zaczniecie oceniać lub osądzać ludzi pod jakimś względem trochę innych od was.


kladka bernatka, autyzm, light it up blue, wkrec sie w autyzm, swiatowy dzien wiedzy na temat autyzmu, krakow, malopolska, blog, zycie od kuchni
Na zdjęciu: Kładka Bernatka w Krakowie

Pewnie te niebieskie światła znacząco świata nie zmienią, ale dzięki tej akcji mieliśmy możliwość spotkać wspaniałych ludźmi o wielkich sercach, którzy byli gotowi bezinteresownie poświecić swój czas i energię by wspierać takie rodziny jak nasza - rodziny, których członkiem jest osoba autystyczna. Tylko nie myślcie, że pojawili się tam przypadkowo. Wielokrotnie już stawali ramię w ramię by wesprzeć różne charytatywne akcje i nieść pomoc potrzebującym.
Bardzo Wam za to wsparcie dziękujemy.
Każdy gest, każda aktywność ma znaczenie i może pomóc innym uwrażliwić się na autyzm, a osobom z autyzmem ułatwić życie w społeczeństwie.
galeria bronowice, sebastian szromu schrom, autyzm, light it up blue, wkrec sie w autyzm, swiatowy dzien wiedzy na temat autyzmu, krakow, malopolska, blog, zycie od kuchni