poniedziałek, 30 maja 2016

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ

salatka, kasza jaglana, granat, awokado, salatka z granatem, salatka z awokado, pestki z dyni, pestki slonecznika, czerwone wino, przyjecie w ogrodzie, grill, co do grilla, salatka do pracy, dieta, zdrowa dieta, fit, salatka do grilla,majowka, mieta, blog, zycie od kuchni

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Sałatka z kaszą jaglaną to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na śniadanie, posiłek zabierany do pracy lub kolację. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs z grilla. 
Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Ta sałatka kusi kolorami. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejszy kolor owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych.

czwartek, 19 maja 2016

PSTRĄG OJCOWSKI

pstrag, pstrag potokowy, pstrag wedzony, wedzarnia, ojcow, ojcowski park narodowy, malopolska, ryby, blog, zycie od kuchniwycieczka rowerowa,


Zabieramy was dziś na rowerową majówkę do Ojcowskiego Parku Narodowego którego chlubą jest potężna Maczuga Herkulesa i Zamek w Pieskowej Skale. To malownicza kraina wyczarowana z wapiennych skał. Drogi wiodą tu wśród pięknych lasów, malowniczych łąk głębokich wąwozów i ostańców skalnych. Miejsce jakby specjalnie stworzone przez naturę dla pieszych wędrówek i turystyki rowerowej. Szlaki nie są tu wymagające, a otaczająca przyroda zachęca do aktywnego wypoczynku. Przemierzając Dolinę Prądnika  zobaczycie wiele niezwykłych obiektów przyrodniczych i zabytków architektury. Często tu wracamy. Parkujemy zazwyczaj w Ojcowie (od Krakowa to zaledwie 25 km) i wyruszamy na krótsze lub dłuższe spotkania z naturą.

gdzie zjesc w ojcowie, pstrag, pstrag wedzony, ojcow, pstrag potokowy, ojcowski park narodowy, food track, blog, zycie od kuchni

Smagani wiatrem i słońcem zawsze, szybko robimy się głodni. W Ojcowie mamy już swoją ulubioną miejscówkę. W plenerze nic tak dobrze nie smakuje jak PSTRĄG OJCOWSKI. Obiad zjemy więc lokalnie, naturalnie - tak, jak lubimy najbardziej.

agnieszka sandor, pstrag, pstrag wedzony, ojcow, hodowla pstraga potokowego, pstrag potokowy, pstrag wedzony, wedzenie pstraga, zycie od kuchni, wycieczka
Wiemy, że Agnieszka Sendor będzie czekała na nas z jak zawsze pięknym uśmiechem i pysznymi, świeżymi rybami. Pozostanie nam tylko odwieczny dylemat: pstrąg wędzony czy pieczony ?  :)
Zanim jednak wpadniemy na obiad trzeba trochę popedałować, a okolica przepiękna, sami zobaczcie :) 

wtorek, 10 maja 2016

TAURUS CZYLI GDZIE JEŚĆ W PODRÓŻY

taurus, wedliny, tradycyjne wedliny, pilzno, podroz, gdzie jesc w podrozy, gdzie jesc na a4, autostrada a4, autostrada a1, droga krajowa nr 4, jedzenie w podrozy, karczma dolina pstraga


Często podróżujemy. Takie ucieczki z wielkiego miasta wprost w objęcia natury doskonale ładują nam akumulatory. Uwielbiamy weekendowe wypady oraz dłuższe i krótsze wycieczki.  W drogę wyruszamy zazwyczaj już w piątek zaraz po zakończeniu pracy i zajęć szkolnych dzieciaków. W praktyce oznacza to, że na spakowanych walizkach siedzimy już w czwartek wieczorem :) Wspólną piątkową obiado-kolację planujemy wtedy zjeść w drodze. Nie da się ukryć, że takie długie i częste rodzinne podróżowanie może sprzyjać wzmacnianiu złych nawyków żywieniowych, bo na trasie którą jedziemy często mijamy wszędzie reklamowane kolorowe neony fast foodów, a wiadomo, że im człowiek bardziej głodny tym na reklamową manipulację bardziej podatny. Nasze rodzinne weekendowe wyjazdy organizujemy jednak pod hasłem slow life i slow food. Chcemy delektować się życiem, smakować je niczym ulubiony deser, a nie śpieszyć się gdzieś z zegarkiem w ręce. Liczy się dla nas jakość życia. W podróży zwalniamy tempo, a nie przyspieszamy je. W taki sposób planowania weekendu nie wpisuje się posiłek jedzony w fast foodzie :) Skoro mamy czas dla siebie nawzajem, mamy też czas poczekać dłużej niż 2 minuty na dania przygotowane dla nas ze świeżych produktów w restauracji.
Od wielu lat najczęściej podróżujemy drogą krajową nr 4 lub autostradą A4 jadąc z Krakowa na Podkarpacie do naszego magicznego domu z drewnianych bali lub na wyprawy wgłąb Bieszczad (często wam o tych naszych podróżach opowiadamy np. NA TEJ STRONIE). Na tej trasie mamy sprawdzone miejsca, w których można dobrze i smacznie zjeść nie rujnując przy tym portfela. To też miejsca w których każdy może wygodnie odpocząć w trakcie długiej podróży. Najlepsze kulinarne doświadczenia mamy z karczmami, hotelami i barami należącymi do Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o.  
Znamy te miejsca, jadamy w nich od lat w czasie podróży i możemy wam je polecić.

taurus, bar, bar taurus, karczma dolina pstraga, gdzie jesc na a4, gdzie jesc na a1, autostrada, mop, podroz, podkarpacie, miejsce obslugi podroznych, blog, zycie od kuchni
taurus, hotel taurus, bar taurus, karczma, gdzie zjesc w podrozy, a1, a4, wedliny tradycyjne, obiad na autostradzie, golonka, autostrada, mop, miejsce obslugi podroznych, karczma dolina pstraga, blog, życie od kuchni
Firma Taurus to Przetwórstwo Przemysłu Mięsnego w Pilźnie produkujące tradycyjne wędliny, Zakład Produkcji Garmażeryjnej w Tuchowie produkujący pyszne pierogi, krokiety i gołąbki oraz 16 firmowych barów, moteli i hoteli przy głównych drogach krajowych i autostradach A4 i A1 (zdjęcia powyżej przedstawiają ich rozmieszczenie na mapie). Dokładne informacje znajdziecie NA TEJ STRONIE.

JAK PO RAZ PIERWSZY TRAFILIŚMY DO BARU TAURUS ?

sobota, 7 maja 2016

SAŁATKA Z MELONEM DO GRILLA

salatka, grill, grillujemy, maj, majowka, melon, melon miodowy, ogrod, papryka, co do grilla, przepisy na grill

SAŁATKA Z MIODOWYM MELONEM to nasza nowa propozycja na majówkę. Jest pyszną, super szybką i łatwa w wykonaniu. Pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo dekoracyjna. Doskonale komponuje się z pieczonym na grillu mięsem, możecie ją podać jako przystawkę w trakcie przyjęcia w ogrodzie, a "u cioci na imieninach" też wszystkich zachwyci :)



piątek, 6 maja 2016

GRUSZKI W BOCZKU Z GRILLA

grill, gruszki, boczek, wedzony boczek, dania z grilla, co na grilla, przepisy na grill, jablka z grilla, owoce na grillu, grillujemy, ogrod, maj, majowka,blog, zycie od kuchni


GRUSZKI W WĘDZONYM BOCZKU Z GRILLA 
To wyśmienita przekąska. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonale urozmaici i wzbogaci wasze grillowe menu. Genialnie komponuje się z pieczonymi na grillu mięsami. 

gruszka, boczek, boczek wedzony, plastry boczku, gruszki zawiniete w boczek, maj, majowka, ogrod, przepisy na grill, przystawki, przekaski, dodatki do grilla, co na grill



czwartek, 5 maja 2016

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

salatka, szparagi, majowka, grill, salatka do grilla, co do grilla, salatka ziemniaczana, mlode ziemniaki, weekend, dlugi weekend, przyjecie w ogrodzie, grill, danie na grilla, przepisy na szparagi, przepisy na salatki, pomidory koktajlowe,  maj, kieliszki do wina, ogrod, blog, zycie od kuchni
Wraz z kwitnącymi bzami budzi się w nas pragnienie wyjazdu z miasta i zmiany otoczenia. Choćby na parę dni, byle bliżej natury. Macie tak ? Nas to co roku dopada. Ciągnie nas wtedy na Podkarpacie. Możemy tam do woli upajać się zielenią, wiosną w pełnym rozkwicie, słońcem, zapachem łąk i lasów, budzącym się wokół nas życiem. To majowe misterium przyrody zawsze nas zachwyca.
W czasie długiego majowego weekendu naszą rodzinną tradycją stał się już wspólny wyjazd do domu z drewnianych bali wokół którego rozkwita magiczny ogród. To nasz czas biesiadowania, grillowania, długich nocnych rozmów przy wielkim stole w ogrodzie. Mamy wtedy czas dla siebie nawzajem i dla realizowania swoich pasji. Obowiązkowo musi odbyć się wtedy włóczęga  po bezdrożach i okolicznych wzgórzach, rozpalanie ogniska i pieczenie ziemniaków w popiele, a w tak zwanym międzyczasie zorganizowana praca w ogrodzie. Podczas majówki siejemy i sadzimy warzywa i zioła, by móc latem cieszyć się ze zbiorów. Dla takich mieszczuchów jak my jest w tym coś magicznego :) 

dom, dom z drewna, dom z bali, ogrod, jablon, kwiaty jabloni, wiosna, maj, majowka, trawa, zielona trawa,przepisy na szparagi, danie na grilla, grill,  trawnik, blog, zycie od kuchni W codziennym pędzie łatwo przestać zauważać rzeczy, które nadają naszemu życiu barwy i smak. Tu możemy się zatrzymać, zwolnić tempo życia, odetchnąć głębiej, zachwycić się tym co nas otacza, poczuć się wolnym, na nowo w pełni poczuć radość życia i realizować ideę  slow life i slow food. To właśnie tu powstaje wiele naszych przepisów kulinarnych, którymi się później z wami dzielimy na blogu. Podczas tegorocznej majówki powstał miedzy innymi prezentowany dziś przepis na SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI :)