wtorek, 26 lipca 2016

RANKING PLAŻ CZYLI KTÓRA PLAŻA JEST NAJPIĘKNIEJSZA NAD BAŁTYKIEM


ranking plaz, plaza, fale, morze, baltyk, najpiekniejsza plaza, zycie od kuchni


Nastał nam czas beztroskich wakacji. Wszyscy jadący na urlop muszą zmierzyć się z decyzją gdzie i w jaki sposób chcą tego roku odpoczywać i wbrew pozorom nie mają wcale takiego łatwego wyboru. Natura hojnie oferuje nam góry, jeziora i morza. Trzeba jeszcze zdecydować czy wakacje spędzamy w Polsce, czy też ruszamy na podbój świata. Na tym etapie decyzyjnym wam nie pomożemy. Musicie się z nim zmierzyć sami :)

zachod slonca, wschod slonca, zachod slonca nad morzem, wschod slonca nad morzem, zachodzace slonce, zaglowka, ranking plaz, najpiekniejsza plaza, wybierz plaze,  zycie od kuchni
ranking plaz, wybierz plaze, plaza, morze, fale, parawan, ide na plaze, zycie odkuchni






W TYM ROKU WYBRALIŚMY WAKACJE NAD POLSKIM MORZEM. Odpoczywamy w Gdańsku  korzystając z uroków jednej z plaż polecanych przez rankingplaz.pl Odwiedzaliśmy również inne plaże w rejonie Trójmiasta oraz Mierzei Helskiej i nasze opinie o tych plażach w pełni pokrywają się z informacjami zawartymi w rankingu. Możemy więc potwierdzić, że jest on wiarygodnym źródłem informacji !

niedziela, 24 lipca 2016

SAŁATKA ZE STEKIEM BAVETTE



stek, stek bavette, stek z grilla, salatka ze stekiem, grill, medium rare, wolowina, danie z grilla, biwak, salatka z rukola, blog, zycie od kuchni
Sałatka ze stekiem bavette na rukoli podana z serem blue lazur i malinami to jedno z naszych ulubionych dań przygotowywanych tego lata na grillu. Wołowe steki genialnie komponują się ze smakiem rukoli i sera pleśniowego. Delikatnie orzechowy posmak rukoli podkreśliliśmy sosem przygotowanym na bazie oleju z pestek dyni i dodatkiem prażonych pestek. Efekt jest wprost genialny. Od tego połączenia smaków można się uzależnić :)
stek, medium rare, medium rare stek, salatka ze stekiem, grill, grillowany stek, stek z grilla, zycie od kuchni, biwak, kuchnia polowa, danie z grilla

poniedziałek, 18 lipca 2016

MARANI SAPERAVI GRUZIŃSKIE WYTRAWNE CZERWONE WINO

marani, marani saperavi, saperavi, gruzinskie wino, wino do grilla, wino do czerwonego miesa, wino do sera, wino na plazy, wino wytrawne, wino czerwone, pije wino na plazy, zycie od kuchni
Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone w domu z drewnianych bali w Bieszczadach gdzie czas płynął nam leniwie, a teraz dodaje smaku naszej wyprawie na Pomorze. Lato to dla nas czas spędzany blisko natury; czas grillowania i biesiadowania z przyjaciółmi. Szukaliśmy dobrego wina w przystępnej cenie, które będzie wyśmienicie współgrało z grillowanym czerwonym i białym mięsem oraz z serami, które uwielbiamy. Nasz wybór padł na wytrawne, gruzińskie, czerwone wino MARANI SAPERAVI.

marani, saperavi, marani saperavi, wino gruzinskie, wino do grilla, wino do czerwonego miesa, wino do sera, wytrawne wino, wino czerwone, zycie od kuchni



czwartek, 14 lipca 2016

KORECZKI Z OGÓRKA



koreczki, koreczki z serem, koreczki z ogorka, ogorek, ser plesniowy, danie na impreze, przystawki, arbuz, koreczki z pomidorem, przekaski, mieta, zycie odkuchni Koreczki z ogórka to w upalne popołudnie idealna przekąska imprezowa typu finger food. Są świetne jako dodatek do dań z grilla. Sprawią, że zastawiony stół kusić będzie kolorami. Pobudzą apetyt i wprawią waszych gości w imprezowy nastrój.
Przekąski FINGER FOOD je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy. Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce, tarteletki. Podaje się je na tacy do przekąsek. Świetnie prezentują się  ułożone w rzędach po kilka różnych rodzajów; mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.

koreczki, koreczki z serem, koreczki z ogorka, ogorek, ser plesniowy, danie na impreze, przystawki, arbuz, koreczki z pomidorem, przekaski, zycie odkuchni

piątek, 8 lipca 2016

SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI



stek, stek wolowy, wolowina dojrzewajaca, stek  stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, dojrzewajacy, salatka ze stekiem, zycie od kuchi, pulmicek z salatka
SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI

Jeśli marzy wam się kruchy i soczysty kawał mięsa w asyście pełnych smaku i aromatu warzyw to jesteście w domu :) Ten przepis jest dla was ! 
Dziś proponujemy wam stek wołowy na sałatce z buraków, rukoli i bobu z dodatkiem prażonych orzechów i sosu na bazie oleju dyniowego. Orzechowe nuty smakowe oleju, orzechów, pestek dyni i rukoli fantastycznie korespondują tu z burakami i soczystym, kruchym mięsem. Powiadamy wam - bajka !
W naszym domu trwa odwieczna wojna pomiędzy zwolennikami steków krwistych (cudownie różowych w środku) i tych mocniej wysmażonych (widocznych dziś na zdjęciu). Tym razem było to danie przygotowane na specjalną okazję dla miłośnika steków o stopniu wysmażenia medium well. O różowiutkim w środku mięsku musieliśmy zapomnieć :)
 stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, stek, stek wolowy, stek dojrzewajacy, kawal miecha, stek z krzyzowej. buraki, zycie od kuchni,  salatka ze stekirm
Jakie mięso wybrać ? 
Proponujemy wam stek wołowy z mięsa dojrzewającego 21 dni (zapakowane próżniowo kawałki takiego mięsa są łatwo dostępne w większych sieciach handlowych). W trakcie kontrolowanego procesu dojrzewania poprawia się znacząco smak i kruchość wołowiny. 

wtorek, 5 lipca 2016

CZEKOLADOWY DESER Z MALINAMI



deser, letni deser, czekoladowy deser, deser z owocami, czekolada, maliny, porzeczki, mango, zycie od kuchni
Taka sytuacja: niczym niepohamowana zachcianka na czekoladę w samym środku lata zaowocowała takim oto czekoladowym deserem :)
Szlachetna ciemna czekolada i maliny stworzyły tu duet doskonały, a malinowa nalewka i chili nadały deserowi charakter.

piątek, 1 lipca 2016

GRUZIŃSKIE WINA NA WAKACJE - POZNAJ SMAK GRUZJI

gruzinskie wino, tamada, supra,


Usiądźcie wygodnie i wyobraźcie sobie, że jesteście w Gruzji. Fragmenty z książki “Kirgiz schodzi z konia” Ryszarda Kapuścińskiego wprowadzą was w klimat:

"Wszystko tu stwarza wrażenie przybicia do przystani, dotarcia pod dach. Wszystko – klimat, krajobraz i obyczaje – namawia, żeby przysiąść w cieniu, łyknąć wina, odetchnąć i pomyśleć: fajnie tu.

Piękny to kraj, Gruzja.

Z każdego miejsca widać góry. Podniebny Kaukaz, zielone grzbiety Suramu. Słońce pada na śnieżne szczyty kaukaskie, odbija się i oświetla Gruzję. Dlatego promienie słoneczne, zabarwione kolorem śniegu, są tu nie złote, a srebrne, jak oprawa starej ikony.

Gruzja to mały kraj, ponad cztery razy mniejszy od Polska. Ale to właśnie porównanie nigdy nie przychodzą tam na myśl. Wrażenie kłóci się z faktami, ponieważ wszechobecność gór zmienia prawa optyki. Gruzja wydaje się ogromna, bezgraniczna jak ocean. Góry pomnażają krajobraz..."


gruzinskie wino, degustacja, vinisfera, georgian wine agency, malinowa, winnica srebrna gora, poznaj smak gruzji, blog, zycie od kuchni Symbolicznie, na jeden magiczny wieczór, przenieśliśmy się do Gruzji biorąc udział w tradycyjnej, gruzińskiej suprze. A wszystko to za sprawą Georgian Wine Agency, portalu VINISFERA.PL oraz agencji reklamowej MALINOVA (odpowiedzialnej za szeroko rozumianą promocję gruzińskiego wina oraz kultury gruzińskiej w Polsce pod szyldem Poznaj Smak Gruzji.).

SUPRA to tradycyjna, gruzińska uczta. Oczywiście ważne jest co się je i pije, ale ważniejsze – by ze sobą pobyć i miło spędzić czas. Przy suto zastawionym stole rozmawia się, wzmacnia rodzinne i przyjacielskie więzi oraz wznosi się toasty. Bez toastów nie byłoby supry. Wznosi je TAMADA - mistrz ceremonii wybrany spośród biesiadników. Pilnuje on porządku i rytmu uczty; wyznacza moment w którym należy wznieść kielichy z winem. Toasty są długie, oryginalne, wzruszające, porywające. Odnoszą się do historii i przodków, do aktualnych wydarzeń, a także do uczestników uczty; są okazją do wyrażenia poglądów. Wznosi się je za przyjaciół, za miłość. To popisy oratorstwa.  Mawia się, że nad każdym gruzińskim stołem i biesiadnikami czuwa anioł. Jego ludzkim wcieleniem jest Tamada, najważniejsza osoba podczas supry. Gdy kieliszki z winem są wysoko w powietrzu, jego zadaniem jest zadbanie o piękny i adekwatny do sytuacji toast.
mariusz kapczynski, vinisfera, poznaj smak gruzji, wino z kwewri, gruzinskie wino, zycie od kuchni

"Przyznajmy uczciwie, że wspaniała jest kultura, która na swoich najważniejszych obrazach umieszcza nie pola bitew, nie zwłoki rycerskie i połamane chorągwie, ale ucztę, ludzi, którzy są szczęśliwi, wino i jedzenie." - cytat z "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji" autorstwa Anny Dziewit-Meller i Marcina Mellera.