poniedziałek, 31 października 2016

DYNIA - PRZEPISY KULINARNE

dynia, przepisy z dyni, zycie od kuchni


Dynia to niezwykle uniwersalne w zastosowaniu warzywo. Możecie przygotować z niej zarówno wspaniałe ciasta, torty i desery, ale również stanie się podstawą dań wytrawnych: zup, sałatek, risotta, pasztetów, zapiekanek, gulaszów. Jej wszechstronność zastosowania może was zaskoczyć. 

dynia, ciasta z dyni, salatki z dynia, przepisy z dynia, co z dyni, zycie od kuchni
Poniżej przedstawiamy wam zastawienie naszych ulubionych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem dyni. 

"KLIKAJĄC" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z przepisem na naszym blogu. 

niedziela, 30 października 2016

CIASTO ORZECHOWO-GRUSZKOWE

orzechowe ciasto, ciasto z gruszkami, kawalek ciasta, gruszka, przepisy z gruszka, ciasto jesienne, jesienne przepisy, zyci od kuchni
CIASTO ORZECHOWO-GRUSZKOWE
Jesień depresje w impresje odmienia malując świat rudością, złotem i czerwienią, a potem dmuchnięciem wiatru odbiera nam tę wielobarwność otaczając nas zewsząd szarością.  
Na wszystkie jesienne smuteczki i melancholie mamy dla was lekarstwo - słodką kwintesencję jesieni. Bardzo proste w wykonaniu, pyszne, wilgotne ciasto pełne jesiennych smaków i aromatów. 

niedziela, 23 października 2016

KOTLETY JAGNIĘCE Z PISTACJAMI I SOSEM Z BIAŁYCH WARZYW

kotlety jagniece, jagniecina, jarmuz, poltino, biale warzywa, zycie od kuchni

Kotlety jagnięce  to prawdziwy rarytas. Jagnięcina jest mięsem pozyskiwanym z młodych owiec lub baranów żywionych wyłącznie mlekiem matki. Ich wiek nie przekracza 60 dni.
Przygotowanie kotletów jagnięcych nie jest tak trudne jak ich zdobycie. Z pewnością nie uda wam się ich kupić w każdym "sklepie za rogiem" ale warto poszukać w swojej okolicy dostawcę jagnięciny bo jest to niezwykle delikatne, lekkostrawne,  soczyste i chude mięso. Często bywa niedoceniane, a szkoda, bo z medycznego punktu widzenia jest bardzo zdrowe. Ma wysoką wartość odżywczą - dużo białka i witamin A, B1 i B2. Zawiera kwasy orotowe powstrzymujące namnażanie się komórek nowotworowych. Dzięki nim u owiec nie występują nowotwory złośliwe co jest absolutnym fenomen z biologicznego i medycznego punktu widzenia. Lekarze i dietetycy zalecają jedzenia owczego mięsa i mleka jako formę diety połączonej z profilaktyką. Jest bogate w kwas linolowy mający silne działanie przeciwutleniające i obniżający poziom złego cholesterolu we krwi.

jagniecina, marynowanie jagnieciny, kotlety jagniece, zycie od kuchni
Unikalne walory kulinarne jagnięciny sprawiają, że trafia na najznamienitsze stoły i do najlepszych restauracji.

Proponujemy wam dziś danie wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a przy tym łatwe w wykonaniu. Aby je przygotować nie będziecie musieli godzinami stać w kuchni przy garach. Podpowiemy wam jak ułatwić sobie jego przygotowanie. Kotlety jagnięce z pistacjami i sosem z białych warzyw uświetnią uroczysty obiad rodzinny i romantyczną kolację we dwoje; doskonale sprawdzą się jako danie świąteczne.


wtorek, 18 października 2016

HERBATA TET LORD GREY I KONKURS "WYGRAJ PODRÓŻ ŻYCIA"

herbata tet, tet tea, tet, true, english tea, czarna herbata, liściasta herbata, angielska herbata, kubek z herbata, picie herbaty, herbata z cytryną, konkurs z tet, podroz zycia, gory, tatry, zycie od kuchni
Chwila spokoju w zabieganym dniu.
Drobne przyjemności nadają życiu smak, to one sprawiają nam najwięcej radości i decydują o naszym dobrym samopoczuciu. To takie drobiazgi, zwykłe codzienne rzeczy, które lubimy najbardziej. Zatrzymujemy więc na chwilę czas w ciągu dnia i oddajemy się im bez wyrzutów celebrując te chwile.

Lubimy na przykład dobrą herbatę. Niby nie ma w tym nic wyjątkowego; herbatę przecież piją wszyscy. My jednak z wielką starannością wybieramy najlepsze jej gatunki, bo jakość ma dla nas znaczenie. Na świecie jest wiele herbat, ale żadna nie może równać się z brytyjską. Za jej niepowtarzalnym smakiem stoją pokolenia najbardziej wymagających znawców. Tradycyjna, klasyczna, angielska herbata to nasza wielka słabość, to jedna z tych naszych drobnych przyjemności, której nie odmawiamy sobie nigdy :)

herbata tet, tet tea, czarna herbata, liściasta herbata, angielska herbata, dobra herbata, true english tea, dodatki do herbaty, herbata z cytryna, herbata z miodem, picie herbaty, zycie od kuchni

Kubek z herbatą przyjemnie ogrzewa dłonie. Pierwsze kilka łyków pijemy zazwyczaj bez żadnych dodatków delektując się pełnią jej naturalnego smaku. Herbata z charakterem - ciemna, intensywna, właśnie taką lubimy najbardziej. Taka gorzka herbata najlepiej pobudza nam zmysły. To chwila tylko dla nas. Chwila spokoju w zabieganym dniu. Niech trwa! Pomaga zebrać nam myśli, wyciszyć się.  Później, zależnie od nastroju, zatapiamy w herbacie kilka malin, plastry cytryny lub cienkie plastry imbiru, dodajemy trochę miodu czy domowego syropu owocowego.

czwartek, 13 października 2016

ZUPA GULASZOWA Z CIECIERZYCĄ

ciecierzyca, lestello, gulasz, zupa gulaszowa, potrawa jednogarnkowa, obiad, czarna marchew, kolorowe marchewki, fioletowa marchewka


Na jesienne chłody proponujemy wam sycącą i pyszną zupę gulaszową z ciecierzycą. Smaczku i niesamowitej barwy dodaje jej czarna marchew (zwana też fioletową). To jedna z najstarszych odmian marchewki. Można by rzec, że to pramarchew. W smaku nie różni się zasadniczo od powszechnie dziś uprawianej marchewki pomarańczowej, ale ma 12 razy więcej antyoksydantów i 40 % więcej beta-karotenu niż ona. Warto więc ją kupować lub uprawiać w przydomowym ogródku. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych:  białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych. Do naszej zupy trafiły więc marchewki w trzech kolorach: pomarańczowym, żółtym i fioletowym oraz czerwona papryka i zielony jarmuż. Odnajdziecie w niej również ciecierzycę zwaną także grochem włoskim. Była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, a później jakby zapomniana, ale obecnie znowu wraca do łask. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past, sałatek, zup i gulaszów. Jest idealna jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych. Do dzieła więc :)

poniedziałek, 10 października 2016

RESTAURANT WEEK KRAKÓW TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, krakow, festiwal, zycie od kuchni


Przed nami jesienna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w Polsce w dniach od 21 do 30 października. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje z największych polskich miast. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych.

Tematem przewodnim nadchodzącej edycji festiwalu jest hasło TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE ! 

To fantastyczna okazja aby spotkać się z bliskimi i przyjaciółmi przy wspólnym stole, rozmowie i dobrym jedzeniu. Tak najprzyjemniej i najłatwiej budować dobre relacje z innymi. Mają one zbawienny wpływ nie tylko na nasze dobre samopoczucie, ale również na nasze zdrowie. Takich bezpośrednich, życzliwych kontaktów z innymi ludźmi nic nam nie zastąpi. Jak pokazują badania naukowe aby długo żyć i zachować dobre zdrowie nie wystarczy przestrzegać odpowiedniej diety; równie ważne jest wspólne spożywanie posiłków z bliskimi i zachowanie z nimi serdecznych relacji.
Wspólnie z przyjaciółmi odwiedźcie więc najlepsze polskie restauracje. Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy Festiwalu Restaurant Week promują liczniejsze wspólne wyjścia na Festiwal. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo. Na stoliki można już polować w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Toruniu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie i Białymstoku. To najlepsza okazja by poznać nowe, ciekawe smaki, kuchnie i Restauracje. Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 39 zł od osoby. 


Jako ambasadorzy Festiwalu Restaurant Week mieliśmy niezwykłą przyjemność poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie nadchodzącego Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji. 

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, krakow, festiwal, zycie od kuchni

Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty  w Restauracji Biała Róża w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu Restaurant Week. 

sobota, 8 października 2016

II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA - INAUGURACJA WYDARZENIA - FOTOREPORTAŻ


II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2016 - INAUGURACJA WYDARZENIA

Po raz drugi w Krakowie świętujemy wino i winiarstwo!
Małopolska Jesień Enologiczna jest jednym z największych  wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. Stanowi platformę łączącą kulturę, tradycję i humanizm. Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino zrzeszające przedsiębiorcze kobiety: importerki, restauratorki, enolożki, dziennikarki, blogerki oraz miłośniczki wina.
Kontynuując sukces zeszłorocznej edycji festiwalu Stowarzyszenie KOBIETY I WINO w tym roku szczególną uwagę zwraca na wpływ europejskiej tradycji winiarskiej na Kraków i Małopolskę. Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać tradycję i historię winiarstwa Rumunii, Austrii i Włoch.

Cykl imprez związanych z drugą edycją Małopolskiej Jesieni Enologicznej zainaugurowano 28 września 2016 trzema wyjątkowymi degustacjami w formule Masterclass, które odbyły się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka przy ulicy Kanoniczej 17 w Krakowie oraz uroczystą kolacją w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami. Gośćmi spotkania byli Konsul Honorowy Austrii w Krakowie pan Andrzej Tombiński, przedstawiciel Izby Gospodarczej Austrii w Warszawie pan Karl Schmidt oraz przedstawiciel Accademia del Barolo i Dyrektor naczelny - dyrektor ds. marketingu Poderi Gianni Gagliardo pan Stefano Gagliardo.

środa, 5 października 2016

III MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI "ZASMAKUJ Z UR" - FOTOREPORTAŻ

zasmakuj z ur, trgi zywnosci, uniwersytet rolniczy w krakowie, malopolska, krakow
III Małopolskie Targi Żywności "Zasmakuj z UR" organizowane corocznie przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie dobiegły końca. To impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z rodzinnym piknikiem. Głównym celem targów  jest propagowanie zdrowego odżywiania i zdrowego, aktywnego stylu życia dla całej rodziny oraz promocja regionalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów z Województwa Małopolskiego. Targi te stanowią więc wsparcie dla rozwoju regionalnej przedsiębiorczości i regionalnej gospodarki, ale także wpływają na wzrost świadomości ekologicznej konsumentów. Alternatywą dla globalnego systemu jest żywność lokalna. Jej wyprodukowanie zużywa daleko mniej energii oraz tworzy mniej zanieczyszczeń, śmieci i gazów cieplarnianych. Z punktu widzenia ekologii niezwykle ważne jest więc wspieranie  lokalnych inicjatyw, producentów lokalnej żywności oraz promowanie lokalnego handlu żywnością ekologiczną. Myśląc o ekologicznej żywności skupiamy się raczej na składzie produktu, na sposobie hodowli roślin i zwierząt, na zanieczyszczeniu gleby i powietrza, na użytych środkach ochrony roślin, a zapominamy o tym jak długą drogę musiały przebyć kupowane przez nas produkty by trafiły na nasze talerze i jaki ma to wpływ na ekosystem. Wzmożony transport żywności wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń co przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego. Ilość energii niezbędnej do transportu żywności znacznie przekracza ilość energii jaką organizm czerpie z posiłku i z punktu widzenia ekologii nie jest to rachunek korzystny.

Jako autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI z przyjemnością objęliśmy patronatem medialnym tegoroczną edycją Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR". 

sosta, olej, zasmakuj w ur, malopolskie targi zywnosci, olej dyniowy, zycie od kuchni

Pogoda sprzyjała piknikowaniu na świeżym powietrzu. Targi odwiedziły tysiące krakowian. Czekały na nich otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania i zdrowej żywności poprowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pokazy kulinarne, konsultacje z trenerem personalnym, pokazy tańca oraz gimnastyki. Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. Dzieciaki doskonale bawiły się podczas warsztatów plastycznych oraz zajęć z animatorami. Czekało na nich również wesołe miasteczko, przejażdżki na koniach i kucykach oraz wystawa ptaków hodowanych w gospodarstwach rolnych. W trakcie Targów odbyły się  występy zespołów folklorystycznych, grup tanecznych, zespołów wokalno-instrumentalnych oraz pokazy Zumby.

Na zdjęciach: elektryzujący występ Show-Balet "Shine".
  
 
Na zdjęciu: Atmosferę podgrzewa zespół Sorrir Por Favor angażując wszystkich do wspólnej zabawy.

Gorąco zachęcamy do obejrzenia w całości naszego fotoreportażu z tego wydarzenia.