wtorek, 29 listopada 2016

TORT CZEKOLADOWO MALINOWY

poltino, maliny , czekolada, blyszczaca polewa, toer z malinowa galaretka
TORT CZEKOLADOWO MALINOWY


Czekolada i maliny to duet absolutnie doskonały. Nie sposób mu się oprzeć. Pod kuszącą, błyszczącą, czekoladową polewą w malinowym kolorze kryje się wilgotny migdałowy biszkopt przykryty pysznym, czekoladowym kremem z malinową niespodzianką w środku.

Do przygotowania tego tortu wykorzystujemy maliny mrożone. Można więc go przygotowywać o każdej porze roku np. na Walentynki.  Mrożone owoce są idealne do takich deserów. Zachowują smak, aromat i witaminy. Zawsze mam je pod ręką w zamrażalniku.


poniedziałek, 28 listopada 2016

JACOB'S CREEK AUSTRALIA W KIELISZKU

jacobs creek, australijskie wino, dobre wino, zycie od kuchni, australia



Jacob’s Creek to jedna z najbardziej znanych i lubianych marek win australijskich na świecie. W ciągu ostatnich 20 lat wina Jacob’s Creek zdobyły ponad 7000 nagród w konkursach winiarskich organizowanych na całym świecie (w tym 136 główne trofea oraz 877 złotych medali). W 2011 roku marka Jacob’s Creek została uznana przez Drinks International Magazine jako „Top Marka” Australijskiego Wina. Zdobyła także trzecie miejsce w klasyfikacji „najbardziej podziwianych marek winiarskich Świata”.

W poszukiwaniu dobrego, łatwo dostępnego na naszym rynku wina  droga zawiodła nas do krakowskiej restauracji STÓŁ gdzie firma Wyborowa Pernod Ricard zaprezentowała podczas kolacji wina marki Jacob's Creek.  

jacob's creek, jacobs creek, australijskie wino, dobre wino, lezakowanie wina, zycie od kuchni


Za tym winem stoi kawał historii i ponad 160 roczników winiarskiej tradycji. Pierwszą komercyjną winnicę marki Jacob's Creek stworzył 18-letni Bawarczyk, Johann Gramp nad strumieniem Jacob’s Creek w dolinie Barossa w 1847 roku. Oficjalnie nazwa win Jacob’s Creek używana jest od 1976 roku. Obecnie na świecie dziennie wypijanych jest ponad milion kieliszków wina tej marki.

środa, 23 listopada 2016

KAWIARNIA NAKIELNY

nakielny, kawa, gdzie na kawe w krakowie, kawiarnia, kawiarnia w krakowie, deser, ciacho, przystan i odpocznij, zycie od kuchni

Kawiarnia NAKIELNY - nowe miejsce w Krakowie
Odkąd pamiętam przystanek w połowie ulicy Basztowej nosił nazwę "Basztowa Lot", nie bez przypadku zresztą, bo usytuowany był obok jednego z najbardziej rozpoznawalnych budynków w Krakowie. W tym powstałym jeszcze w latach 30-tych ubiegłego wieku budynku od 1971 roku  mieściło się biuro Polskich Linii Lotniczych. To właśnie tu, "pod Lot-em", przez niemal pół wieku ludzie umawiali się na spotkania, a od dziś będą mogli spotykać się w jego dawnych wnętrzach. Jak to śpiewa Golec uOrkiestra - "świat się zmienia a my z nim" :)

NA UL.BASZTOWEJ 15 DZIŚ OTWARTO KAWIARNIĘ NAKIELNY. 

Wygląda na to, że właśnie rośnie nam nowa kawiarniana sieć. To już drugi po Galerii Bonarka lokal tej firmy.

nakielny, kawa i wypieki, przystan i odpocznij, kawa, gdzie na kawe w krakowie, zycie od kuchni
nakielny, kawa i wypieki, prystan i odpocznij, kawa, gdzie na kawe w krakowie, kawa w krakowie, kawiarnia w krakowie, kawiarnia, zycie od kuchni
Wnętrze kawiarni wypełniają ciepłe, pastelowe barwy. Promienie słońca śmiało wkradają się do środka  przez wielkie okna potęgując wrażenie przytulności tego miejsca.  Unoszący się wkoło zniewalający zapach świeżo parzonej kawy i wypiekanego na miejscu pieczywa pobudza apetyt. Miękkie fotele zachęcają by rozsiąść się w nich wygodnie i na chwilę zatrzymać czas w biegu. "PRZYSTAŃ I ODPOCZNIJ" to motto przewodnie tej kawiarni.

wtorek, 22 listopada 2016

piątek, 18 listopada 2016

NAJLEPSZE POLSKIE WINA I SERY

wino polskie, najlepsze polskie wina, polskie winiarstwo, polskie serowarstwo, sery zagrodowe, najlepsze sery polskieSmakowanie wina czy serów jest trochę jak wyprawa wgłąb siebie. Wyczujemy jedynie to co znamy, to czego nasze zmysły już doświadczyły. W jakimś sensie uczymy się więc tej sztuki przez całe życie wciąż poznając nowe smaki i aromaty, z ciekawością smakując i wąchając świat. W oczywisty wiec sposób najłatwiej zidentyfikować nam bukiet i aromat lokalnego wina czy smak sera zagrodowego który powstał i dojrzewał na ziemi na której się urodziliśmy, na której mieszkamy, której zapach łąk znamy od dziecka. I właśnie po takie produkty powinniśmy sięgać łapczywie wręcz. Jest w tym oczywiście pochwała dla lokalnego patriotyzmu (bo w końcu wspieramy w ten sposób rozwój lokalnego rynku), ale jest też poszanowanie dla Matki Ziemi, bo z ekologicznego punktu widzenia lokalny produkt, lokalny rynek i lokalny producent jest niezwykle ważny (pisaliśmy już o tym NA TEJ STRONIE
W ostatnim dziesięcioleciu obserwujemy dynamiczny rozwój  winiarstwa i serowarstwa zagrodowego w Polsce. Odbudowano jego wspaniałe tradycje. Niemal w każdym rejonie Polski jesteśmy wstanie odnaleźć doskonałe lokalne wino i sery. Za serowarami i winiarzami francuskimi czy niemieckimi stoją całe pokolenia doświadczeń przechodzących z ojca na syna i w razie potrzeby mogą z nich z łatwością czerpać. Nasi serowarzy i winiarze musieli tę tradycję sami odtworzyć. I dokonali tego w ciągu ostatnich 8 - 10 lat osiągając doskonałą jakość swoich produktów. Chapeau bas !

"Próbujmy to co lokalne, bo to jest najlepsze" 
To przesłanie zarówno całego Terra Madre Slow Food Festiwal który miał miejsce w Krakowie w miniony weekend jak i warsztatów kojarzenia sera z winami, które odbyły się w ramach tego festiwalu. 

poniedziałek, 14 listopada 2016

SAŁATKA Z KACZKĄ


salatka, sosta, olej sosta, kaczka, piers z kaczki, danie na impreze, salatka z rukola, kolacja we dwoje, zycie od kuchni

SAŁATKA Z KACZKĄ to doskonałe danie na kolację czy spotkanie towarzyskie. Na półmisku układamy soczyste, kruche plastry mięsa w towarzystwie pełnych smaku i aromatu warzyw i owoców. Orzechowe nuty smakowe oleju, pestek dyni i rukoli fantastycznie korespondują tu z burakami, dynią i mięsem z piersi kaczki. Powiadamy wam - bajka !
Bardzo starannie wybraliśmy oleje na bazie których przygotowaliśmy sos do sałatki.

piątek, 11 listopada 2016

TERRA MADRE SLOW FOOD FESTIWAL - ZAPROSZENIE

terra madre
W TEN WEEKEND KRAKÓW ZMIENIA SIĘ W KULINARNĄ STOLICĘ EUROPY ŚRODKOWEJ ! A wszystko za sprawą III edycji festiwalu Terra Madre Slow Food Festival organizowanego przez Slow Food Polska
W programie ponad 30 pokazów kulinarnych i laboratoriów smaków, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, debaty, dyskusje, degustacje, konkurs Win Świętomarcińskich, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, warsztaty tematyczne dla dorosłych i dzieci.
W dniach od 12 do 13 listopada 2016 w ICE Kraków Congress Centre blisko 150 wystawców zaprezentuje swoje produkty podczas dwudniowych, największych targów kulinarnych w Europie Centralnej!

środa, 9 listopada 2016

PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI

lestello, pralinki, zdrowe slodycze, proso ekspandowane, fasola, zycie od kuchni
Zazwyczaj to co dobre jest albo niezdrowe, albo bardzo tuczące, albo w najlepszym razie niemoralne. Nie będziemy twierdzić, że nasze czekoladowo-migdałowe pralinki są zdrowe (mają w końcu w swoim składzie cukier), ale na pewno są pyszne i mają w sobie zaskakująco dużo wartościowych składników odżywczych. Możecie więc je jeść bez wyrzutów sumienia :)

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE PRALINKI NA BAZIE Z FASOLI Z DODATKIEM EKSPANDOWANEGO PROSA I ŻURAWINY

Tak, dobrze przeczytaliście :)  
Dziś przedstawiamy wam przepis na pralinki wykonane na bazie fasoli. Smakują genialnie. Jedząc je nigdy nie zgadlibyście że to gotowana fasola jest bazą masy z której zostały wykonane; jest absolutnie niewyczuwalna w smaku. To możemy wam zagwarantować!

wtorek, 8 listopada 2016

ZUPOWY DETOKS KONKURS DLA CZYTELNIKOW I RECENZJA KSIĄŻKI URSZULI MIJAKOSKIEJ I MONIKI STACHURY

zupowy detoks, recenzja ksiazki, zupy, detoks, souping, zycie od kuchni

 HASŁO NA DZIŚ: POWRÓĆMY DO ZUP!
Jaki jest klucz do młodości, zdrowia i wymarzonej sylwetki? Według Urszuli Mijakoskiej i Moniki Stachury, autorek książki "ZUPOWY DETOKS" odpowiedz jest prostsza niż sadzicie - to powrót do zup!
Zupy doskonale wpisują się w polską tradycję kulinarną i jednocześnie są zgodne z najnowszymi trendami dietetycznymi (na całym świecie wciąż przybywa entuzjastów soupingu). Detoks opar­ty na spo­ży­wa­niu zup oczysz­cza i jed­no­cze­śnie odży­wia peł­no­war­to­ścio­wy­mi skład­ni­ka­mi. Posił­ki natu­ral­nie sty­mu­lu­ją i zmniej­sza­ją stan zapal­ny orga­ni­zmu, zwięk­sza­jąc meta­bo­li­zm.


KONKURS  Z NAGRODAMI:
Na czytelników naszego bloga czekają do wygrania 2 egzemplarze książki "ZUPOWY DETOKS" autorstwa Urszuli Mijakoskiej i Moniki Stachury. Zadanie konkursowe jest bardzo proste. Aby otrzymać książkę wystarczy, że odpowiecie na jedno, proste pytanie.

niedziela, 6 listopada 2016

PROJEKT REBEL I KRAKOWSKI TYDZIEŃ KAWY

rebel, projekt rebel, kawa, dobra kawa, gdzie na kawe w krakowie, aplikacja rebel, krakowski tydzien kawy, zycie od kuchni


PROJEKT REBEL wkracza do Krakowa!  
To mobilna mapa niezależnych kawiarni która zbiera informacje o znajdujących się w pobliżu was najlepszych kawowych miejscach i pozwala na kupowanie kawy w obniżonych nawet o 50% cenach dla stałych klientów zamawiających przez aplikację REBEL. Aplikacja pozwala też odkrywać nowe lokale i nieznane wam dotąd smaki kawy.

rebel, projekt rebel, aplikacja rebel, appka rebel, zycie od kuchni

W ramach PROJEKTU REBEL w najbliższy poniedziałek startuje KRAKOWSKI TYDZIEŃ KAWY.
Potrwa od 7.11 do 13.11. W ramach tego wydarzenia każdy kawosz będzie mógł w jednej z 16 partycypujących w PROJEKCIE REBEL lokali wypić espresso za 2 PLN, cappuccino za 4 PLN i flat white za 6 PLN. 
W REBEl obowiązuje jeden standard - dbałość o jakość kawy. Kawa musi być jakości speciality, bariści muszą znać się na swojej pracy, a sprzęt musi pozwalać na zrobienie dobrego produktu.

czwartek, 3 listopada 2016

OBUDŹ W SOBIE WOJOWNIKA KONRAD GACA RECENZJA KSIĄŻKI

konrad gaca, gaca system, wojownik, motywacjaOBUDŹ W SOBIE WOJOWNIKA. SIŁA MOTYWACJI  to najnowsza książka Konrada Gacy, eksperta ds. leczenia otyłości, specjalisty żywieniowy CNS, trenera klasy Master amerykańskiej Federacji PROPTA, prezesa Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości "Fatkillers", założyciela Fundacji Konrada Gacy "dlaczego?".
Ze względu na osobę autora tej publikacji zapewne chcecie zapytać, czy jest to książka o odchudzaniu promująca GACA SYSTEM. Odpowiedz nie jest jednoznaczna. To książka o walce z naszymi osobistymi problemami, o sposobach radzenia sobie z nimi, o poszukiwaniu wewnętrznej siły dzięki której możemy dojść na szczyt naszych możliwości niezależnie od trudności jakie los nam zsyła. 
Nadwaga i otyłość są tylko jednym ze skutków różnych naszych problemów zdrowotnych (np. zaburzeń hormonalnych) oraz emocjonalnych (zaburzenia łaknienia czy "zajadanie smutków"). Są skutkiem, więc aby je wyeliminować najpierw trzeba usunąć problemy które je wywołały. Tego właśnie uczy nas Konrad Gaca w swojej książce "OBUDŹ W SOBIE WOJOWNIKA. SIŁA MOTYWACJI."
To rozwój osobisty i motywacja jest tematem przewodnim tej książki, a nie otyłość, diety i systemy odchudzania. Książka dostarcza czytelnikowi wiedzę i dodaje sił w walce z trudnościami na drodze do realizacji zamierzonego celu. KAŻDEGO CELU! Pokazuje jak metodą małych kroków osiągnąć sukces. KAŻDY SUKCES!