wtorek, 24 stycznia 2017

FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

faszerowany kurczak, kieszonki z piersi z kurczka, bryndza podhalanska, malopolskie produkty regionalne, malopolska kuchnia, zycie od kuchni


FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

Delikatne piersi kurczaka wypełnione wyrazistym farszem przygotowanym na bazie bryndzy i różnokolorowych warzyw owinięte w plastry rumianego boczku to nasza kolejna propozycja dania z małopolskim charakterem.

bryndza, bryndza podhalanska



O bryndzy podhalańskiej możecie więcej przeczytać W TYM ARTYKULE w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].

malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, malopolska kuchnia, bryndza, zycie od kuchni
FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

składniki na 4 porcje:

* 4 pojedyncze piersi kurczaka
* 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
* 2 łyżki oleju rzepakowego

farsz:

* 300 g bryndzy podhalańskiej (lub dostępnej w sklepach przez cały rok mieszanki sera owczego i krowiego występującej pod handlową nazwą "bryndza sądecka")
* 1 marchewka
* 0,5 kalarepy
* 2 garście liści świeżego szpinaku
* 1/2 czerwonej papryki
* papryczka chili
* sól wielicka
* świeżo zmielony pieprz

Do przygotowania farszu możecie wykorzystać również inne sezonowe warzywa np. zielone szparagi, zielony groszek czy fasolkę szparagową.

faszerowanie miesa, bryndza, kieszonki z kurczaka, roladki z kurczaka, zycie od kuchni
 
WYKONANIE:

farsz: 

Marchewkę i kalarepę obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawioną pestek i liście szpinaku drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do bryndzy, doprawiamy solą i pieprzem; całość dokładnie mieszamy. 

faszerowanie piersi kurczaka, bryndza, potrawy z kurczaka, zycie od kuchni

Robimy w filetach z kurczaka głębokie kieszenie na farsz. Zaczynając od najgrubszego końca wbijamy w filet nóż na całą długość fileta uważając przy tym by nie przebić mięsa na wylot Następnie przesuwając delikatnie ostry nóż na boki poszerzamy kieszeń na farsz w filecie

roladki z kurczaka, kurczak w boczku, kieszonki z kurczaka, zycie od kuchni 
Kieszenie napełniamy farszem z bryndzy i warzyw. 
Na desce układam cienkie plastry wędzonego boczku i owijamy nimi faszerowane piersi kurczaka. Końcówki boczku spinamy z filetami używając  wykałaczek. Tak przygotowane kieszonki z kurczaka  układam w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 - 30 minut. Przed podaniem usuwamy z mięsa wykałaczki.

 
Nasz przepis na FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.


malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni, bryndza, bryndza podhalanska

3 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie, aż ma się ochotę sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest naprawde bardzo dobrze opisany, niestety ja musze pominąć jeden składnik. Mam na myśli marchewkę, ponieważ ostatnio z testów alergicznych wyszło mi, że właśnie na nią jestem uczulona. Mam nadzieje, że nie zmieni to za bardzo smaku całej potrawy.

    OdpowiedzUsuń