wtorek, 21 lutego 2017

BUŁKI DO BURGERÓW

domowe burgery, bulki z sezamem, domowe bulki do burgerow, bulki drozdzowe, zycie od kuchni
BUŁKI DO BURGERÓW
Domowe bułki do burgerów są nieporównywalnie smaczniejsze od kupnych. Gdy przekonacie się jak szybko i łatwo się je piecze już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowych półek. 

bylki, domowe burgery, bulki z sezamem, jak upiec bulki do burgerow, ciasto drozdzowe, zycie od kuchni

Miękkie, sprężyste, pszenne, lekkie, maślane buły są podstawą dobrych burgerów. Tajemnica ich wypieku kryje się w dobrym wyrobieniu ciasta.

domowe burgery, burgery, jak zrobic bulki do burgerow, ciasto drozdzowe, zycie od kuchni 
BUŁKI DO BURGERÓW

składniki:

(proporcje na 4 wielkie bułki o średnicy 13 cm lub 6 mniejszych bułek o średnicy 10cm)

* 500 g mąki pszennej + 2 -3 łyżki mąki do podsypania ciasta w czasie jego wyrabiania
* 250 ml mleka 
* 50 ml wody
* 2 czubate łyżki masła (50 g)
* 1,5 łyżki cukru
* 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant - 1 opakowanie)
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 1 żółtko

dodatkowo:

* 1 jajko
* 3 łyżki ziaren białego sezamu

skladniki na bulki drozdzowe, ciasto drozdzowe,  domowe burgery, zycie od kuchni

wykonanie:

* Podgrzewamy mleko i wodę - mają mieć letnią temperaturę.

* Przygotowujemy zaczyn: 
Drożdże przekładamy do szklanki i rozdrabniamy je łyżeczka; dodajemy do nich 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniego mleka. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn podwoi swoją objętość.

* Ciasto:
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i przez chwilę mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach. Dolewamy mleko, wodę, dodajemy rozmącone jajko i żółtko, dosypujemy sól i całość mieszamy mikserem przez około 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. (Można tę czynność wykonywać ręcznie bez użycia miksera).
Ciasto wykładamy na blat kuchenny oprószony mąką  i wyrabiamy ciasto dłońmi przez kolejne 2 - 3 minuty. (Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni; pięknie dzięki niemu wyrasta). 
Gotowe ciasto przekładamy do ogrzanej miski, zwilżamy z wierzchu kilkoma kroplami oliwy, przykrywamy bawełnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Ma podwoić swoja objętość. 

domowe burgery, ciasto drozdzowe, bulki drozdzowe, zycie od kuchni

domowe burgery, ciasto drozdzowe, wyrastanie ciasta, zycie od kuchni
Na zdjęciach widzicie jak przebiega proces wyrastania ciasta - tu na przykładzie ciasta na bułki razowe do burgerów  (przepis wkrótce ukaże się na blogu).
 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny i dzielimy na 4 lub 6 równych części.  Szybko formujemy z nich bułeczki i układamy je z zachowaniem odstępów na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki lekko spłaszczamy dłonią, smarujemy kilkoma kroplami oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut.

domowe burgery, jak upiec bulki do burgerow, bulki drozdzowe, zycie od kuchni

domowe bulki do burgerow, domowe bulki, domowe burgery, wyrastanie bulek, ciasto drozdzowe, zycie od kuchni
Na zdjęciach widzicie jak przebiega proces wyrastania bułek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu.

domowe burgery, wyrastanie bulek, sezam, bulki z sezamem, jak upiec bulki do burgerow, zycie od kuchni
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 
Duże 4 bułki pieczemy przez 20 minut, a mniejsze 15 minut aż uzyskają piękny, złoty kolor.

domowe burgery, bulki pszenne, zycie od kuchni
domowe burgery, zycie od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz