środa, 3 maja 2017

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

czosnek niedzwiedzi, pesto
Pesto z czosnku niedźwiedziego genialnie smakuje z makaronem, pieczonymi ziemniakami i warzywami, kaszą i ryżem. Fantastycznie komponuje się też z serem białym i pieczonym mięsem; lubimy je jako dodatek do sałatek, kanapek i burgerów. Posiekany czosnek niedźwiedzi jest świetnym dodatkiem do sałatek. 


czosnek niedzwiedzi, pesto

 
Czosnek niedźwiedzi rośnie w Polsce na terenach leśnych i jest objęty częściową ochroną. Oznacza to, że nie wolno bez zezwolenia zrywać go w naturalnym środowisku. Można jednak  z powodzeniem hodować go w ogródku lub  na balkonie. Pęczki czosnku niedźwiedziego sprzedawane są na bazarach i targach. My kupiliśmy go na Targu Ekosfera Mateczny w Krakowie.




 
Czosnek niedźwiedzi to najprawdziwszy superfood! 
Ma właściwości zwykłego czosnku – jest bogaty w witaminę A, B i C oraz łatwo przyswajalne żelazo. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy; pozytywnie wpływają na układ sercowo –naczyniowy. Działa również jak naturalny antybiotyk; zwalcza także wirusy.
Skąd nazwa czosnek niedźwiedzi? 
Ludzie dawno temu zauważyli, że niedźwiedzie zaraz po przebudzeniu z zimowego snu zajadają łapczywie zielone liście tej rośliny. 
Pierwsze listki czosnku niedźwiedziego pojawiają się już w marcu, w kwietniu bujnie wyrastają, a w maju pojawiają się ich piękne, białe kwiaty. 


czosnek niedzwiedzi, pesto

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

składniki:

* pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego
* ½ szklanki obranych z łupinek orzechów włoskich
* ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek z pierwszego toczenia
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


czosnek niedzwiedzi, pesto

wykonanie:
Orzechy włoskie wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez 3 – 4 minuty mieszając co jakiś czas; zsypujemy je do miseczki i studzimy.
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Do malaksera wrzucamy porwane liście czosnku niedźwiedziego, uprażone orzechy; dolewamy olej; dodajemy sól i pieprz. Całość blendujemy i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Tak przygotowane pesto zalewamy cienką warstwą oleju lub oliwy i przechowujemy w lodówce. Będzie pyszne i świeże nawet przez kilka miesięcy.


UWAGA!
Liście czosnku niedźwiedziego są bardzo podobne do trujących liści konwalii majowej! Rozpoznacie je jednak z łatwością po intensywnym, charakterystycznym zapachu czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz