środa, 24 maja 2017

TORT TRUSKAWKOWY

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni
 
TORT TRUSKAWKOWY  
To jeden z naszych ulubionych tortów. Śmietana i truskawki to duet absolutnie doskonały.

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni



Ma w sobie wiosenną lekkość i delikatność; zniewala zapachem truskawek. 

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchniNasz tort truskawkowy dodatkowej świeżości i głębi truskawkowego aromatu nabiera dzięki truskawkowej galaretce która się w nim kryje.



BISZKOPT: 
BISZKOPT upieczony według tego przepisu możecie przekroić na 2  blaty.

Podajemy proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm.
* 4 duże jajka o temperaturze pokojowej  
* 2/3 szklanka cukru ( używamy cukier kryształ lub cukier trzcinowy)  
* 2/3 szklanka mąki tortowej  
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
* 2 łyżki soku z cytryny  
* szczypta soli 
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.
Obie mąki przesiewamy przez sito.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po jednej łyżce cukier i delikatnie mieszamy go z pianą przy użyciu miksera. Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy (mikser na najniższych obrotach). Wlewamy sok z cytrynu; miksujemy. Dosypujemy zmieszane, przesiane mąki i bardzo delikatnie wszystko łączymy wykonując delikatne, koliste ruchy szpatułką kuchenną. Ciasto ma biszkopt delikatnie przekładamy do tortownicy.
Pieczemy 25 - 30 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170℃ piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka.
Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy go, nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy. Możemy od razu wykorzystać biszkopt do robienia tortu lub odczekać 1 dzień (łatwiej będzie się wtedy kroił). 

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni

GALARETKA TRUSKAWKOWA:

* 2 galaretki truskawkowe
* 300 g truskawek

* 450 ml wody

* 50 ml truskawkowej nalewki (opcjonalnie)

* dodatkowo: folia spożywcza i naczynie o średnicy około 20 cm.


Przygotowujemy formę na galaretkę: naczynie o średnicy 20 cm (np. salaterkę o płaskim dnie, garnek lub tortownicę) wykładamy folią spożywczą.

Zagotowujemy 450 ml wody. Wsypujemy do niej 2 galaretki truskawkowe, mieszamy do ich rozpuszczenia. Do przestudzonej galaretki wsypujemy pokrojone w małą kostkę truskawki; mieszamy energicznie i dolewamy truskawkową nalewkę; mieszamy. Całość przelewamy do przygotowanego wcześniej naczynia. Naczynie z galaretka wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
   
MASA WANILIOWA:

* 0,5 l śmietany 30 % tłuszczu
* 0,5 kg serca mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 2 łyżeczki żelatyny 
* 50 ml wody

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serki mascarpone, dosypujemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.   Całość miksujemy na jednolity krem. Ciągle mieszając mikserem na wysokich obrotach wlewamy do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. 
Krem odstawiamy na chwilę do lodówki by lekko stężał.

SYROP DO NASĄCZENIA BISZKOPTU :



* 100 ml wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1 łyżka cukru



W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z cytryny, studzimy. 


DEKORACJA TORTU:

* 0,7 do 1 kg truskawek - zależy ile podjecie w trakcie dekorowania tortu ;)
* 1/2 szklanki wody
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 1,5 łyżeczki cukru
* 1,5 łyżeczki żelatyny

* listki mięty, jadalne kwiaty 
 

SKŁADANIE TORTU:
   
Biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Pierwszy biszkoptowy blat układamy na paterze (skórką do dołu) i przy pomocy łyżki równomiernie i obficie nasączamy go cytrynowym syropem. 

Na nasączony biszkopt przekładamy 1/3 masy waniliowej i równomiernie ją rozprowadzamy. 
truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni
Na środku masy układamy ostrożnie wyjęty z folii krążek truskawkowej galaretki i lekko go wciskamy w masę. Teraz wypełniamy waniliową masą luki powstałe pomiędzy brzegami obręczy tortownicy a krążkiem truskawkowej galaretki i rozprowadzamy cienką warstwę masy na wierzchu galaretki. 
Kładziemy drugi biszkoptowy blat (skórką do dołu) i lekko, równomiernie go dociskamy.  Biszkopt obficie i równomiernie nasączamy cytrynowym syropem. Na wierzchu tortu i po jego bokach rozprowadzamy pozostałą część masy waniliowej i bardzo dokładnie ją wyrównujemy. Tak przygotowany tort wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

DEKOROWANIE TORTU: 

Przygotowujemy galaretkę do posmarowania truskawek: w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, cukier i sok z cytryny.

Truskawki na koronę tortu obieramy z szypułek i kroimy na pionowe plastry. Układamy je okręgami na wierzchu tortu, zaczynając od jego krawędzi. Następnie smarujemy je galaretką używając do tego kuchenny pędzelek. Będą  ładnie błyszczały i nie wyschną.

Tuż przed podaniem tort ozdabiamy jadalnymi kwiatami i listkami mięty.


truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni


Rozpoczyna się sezon na truskawki. Każdego roku z utęsknieniem na niego czekamy. Niestety w niedalekiej przyszłości ten sezon może nie nadejść w oczekiwanym przez nas okresie z powodu globalnego ocieplenia.


NA CZYM POLEGA GLOBALNE OCIEPLENIE? 
Globalne ocieplenie, to wzrost średniej temperatury powierzchni lądów i oceanów od roku 1850. Od tego czasu nastąpił wzrost temperatury o ok. 1⁰C. Oprócz samego wzrostu temperatury, oznakami globalnego ocieplenia są między innymi wzrost poziomu morza, topnienie lodowców, lądolodów i lodu morskiego, zmiany zasięgu występowania roślin i zwierząt, częstsze występowanie ekstremalnych zjawisk takich jak susze, ulewy, fale upałów i inne.

DLACZEGO KLIMAT SIĘ OCIEPLA?
Obecnie klimat ociepla się w związku ze wzrostem koncentracji gazów cieplarnianych w atmosferze (przede wszystkim dwutlenku węgla, (CO2), metanu (CH4) i tlenku azotu (N2O)). Gazy cieplarniane zatrzymują w atmosferze część energii wypromieniowywanej przez Ziemię. Im więcej gazów cieplarnianych, tym więcej energii pozostaje w ziemskim systemie klimatycznym. Podczas, gdy przed epoką przemysłową (przed 1850 r.) koncentracja CO2 w atmosferze wynosiła ok. 280 ppm (cząsteczek na milion, ang. parts per million), obecnie poziom ten wzrósł do ok. 400 ppm. Koncentracja gazów cieplarnianych w atmosferze zwiększa się przede wszystkim ze względu na emisje towarzyszące spalaniu paliw kopalnych. Jako że paliwa kopalne zostały w naturalny sposób zdeponowane pod powierzchnią ziemi miliony lat temu, ich wydobywanie i spalanie powoduje zaburzenie naturalnego cyklu obiegu węgla w przyrodzie, który ustabilizował się w międzyczasie.

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni

CO SIĘ STANIE Z NASZYM KLIMATEM I NASZĄ PLANETĄ JEŚLI NIE ZMNIEJSZYMY EMISJI GAZÓW CIEPLARNIANYCH?
Jeśli nie powstrzymamy ocieplenia się klimatu, czeka nas świat, w którym będzie coraz trudniej żyć. Coraz częstszych anomalii i ekstremalnych zjawisk pogodowych doświadczamy już teraz. Z czasem te zjawiska będą się nasilać. Dodatkowo, czeka nas wzrost poziomu morza i przesuwanie się stref klimatycznych. Wizja niepohamowanych emisji i zmiany klimatu to wizja zatopionych państw wyspiarskich, podtopionych aglomeracji przybrzeżnych, wysuszonej ziemi, a co się z tym wszystkim wiąże masowej migracji ludzi. Dla natury będzie to oznaczało konieczność dostosowywania się zwierząt i roślin do nowych warunków (również migrację) lub po prostu wymieranie. W normalnych warunkach, przy temperaturze zmieniającej się powoli, na przestrzeni dziesiątek i setek tysięcy lat, natura miała czas na dostosowywanie się i ewolucję. 

CO TO JEST POLITYKA KLIMATYCZNA I DLACZEGO JEST ONA POTRZEBNA?
Polityka klimatyczna to ramy strategiczne i prawne na poziomie międzynarodowym (np. Konwencja Klimatyczna – Ramowa konwencja Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu, Unii Europejskiej (np. pakiet klimatyczno-energetyczny) i krajowym (w tym zbiór ustaw wdrażających pakiet klimatyczny UE, np. Ustawa o handlu uprawnieniami do emisji gazów cieplarnianych). Polityka klimatyczna jest niezbędna, żeby ukierunkowywać rozwój światowej gospodarki w kierunku niskoemisyjnym. Zgodnie z Porozumieniem paryskim z 2015 roku, celem polityki klimatycznej jest powstrzymanie ocieplenia się klimatu poniżej 2C w porównaniu z okresem przedprzemysłowym, z perspektywą niedoprowadzenia do podwyższenia się temperatury o 1,5C. Oznacza to konieczność wyeliminowania antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych do połowy obecnego stulecia (m.in przez ich zbilansowania z ich pochłanianiem, np. przez lasy i technologie składowania emisji), czyli doprowadzenie do neutralności klimatycznej.

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni


„Punkt krytyczny. Energia OdNowa” to pierwszy polski pełnometrażowy film na temat zmiany klimatu i nieuchronnej rewolucji energetycznej. Reżyserem filmu jest dokumentalista Łukasz Bluszcz, a producentami Fundacja WWF Polska oraz stacja Discovery Channel Polska.  Twórcy w jasny sposób pokazują, dlaczego klimat nagle się zmienia i przed jakimi wyzwaniami w związku z tym staje nasza cywilizacja. Dowiadujemy się co sprawiło, że równowaga klimatu na Ziemi została zachwiana i jakie są tego skutki. Film ten uświadamia nam w jaki sposób my sami, mniej lub bardziej świadomie, przyczyniamy się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych. 

 
Film „Punkt krytyczny – Energia odNowa” można również bezpłatnie oglądać na specjalnych pokazach  w ośmiu polskich miastach:


  • w poniedziałek 22 maja Multikino w Krakowie
  • we wtorek 23 maja Multikino w Galerii Katowickiej
  • w środę 24 maja Multikino Arkady Wrocławskie
  • w czwartek 25 maja Multikino Stary Browar w Poznaniu
  • w piątek 26 maja Multikino w Łodzi
  • w poniedziałek 29 maja Multikino w Galaxy Centrum w Szczecinie
  • we wtorek 30 maja Multikino w Gdańsku
  • w środę 31 maja Multikino w Bydgoszczy



Pokazy odbywać się będą zawsze o godz. 17.30 i  zakończone będą debatami. Bezpłatne wejściówki do pobrania na stronie: http://energiaodnowa.pl/pl/.

truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni


Więcej informacji o projekcie ENERGIA odNOWA znajdziecie na stronie www.energiaodnowa.pl
truskawki, tort smietanowo truskawkowy, energia od nowa, sezon na truskawki, efekt cieplarniany, zmiany klimatu, 2 stopnie C, punkt krytyczn energia od nowa, wwf, zycie od kuchni

2 komentarze: