wtorek, 13 czerwca 2017

SAŁATKA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I SZPARAGAMI

burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec
Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzyw. Łapczywie czerpiemy z niej całymi garściami. Ich różnorodność, feeria barw i  bogactwo faktur absolutnie nas zachwycają rozbudzając kulinarną fantazję. Dzięki sezonowym produktom możemy zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. 

Jest już boćwina, zakwitły kwiaty szczypiorku, są nadal szparagi. Zapraszamy was więc na pyszną, wiosenną sałatkę z burakiem liściowym i szparagami, w której rolę "wisienki na torcie" pełnią kwiaty szczypiorku i bratków.

burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec
Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy boćwiną a botwiną?
Kto wie, ręka w górę!
Od razu dodajmy, że nie chodzi tu o jakieś regionalne różnice w nazewnictwie.


BOĆWINA -  to inaczej burak liściowy zwany również burakiem szpinakowym. Jada się jego liście razem z ich kolorowymi ogonkami. Występuje w kilku odmianach różniących się pomiędzy sobą barwą. Ogonki liściowe mogą być białe, pomarańczowe, zielonkawobiałe, wiśniowoczerwone, żółte czy bordowe. 
Korzeń buraka liściowego nie nadaje się do spożycia (jest łykowaty, niedobry). 

burak lisciowy, bocwina, sezonowa kuchnia, sezonowo czerwiec, salatka wiosenna, salatka z bocwina, zycie od kuchni salatka ze szparagamiNa zdjęciu: boćwina

BOTWINA - to liście młodego buraka ćwikłowego 

botwinka, burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec

Na zdjęciu: botwina

Do dzisiejszej sałatki dodaliśmy łagodne w smaku kwiaty bratków oraz znacznie bardziej charakterne kwiaty szczypiorku. Jedzenie kwiatów to nic nowego. Kwiat kalafiora i brokuła czy karczochy nikogo przecież na talerzu nie dziwi :)

kwiaty szczypiorku, burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiecNa zdjęciu: Kwiaty szczypiorku z naszego ogrodu. Smakują jak szczypiorek :)


burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec

SAŁATKA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

* 1 wiązka buraków liściowych (boćwiny) najlepiej w różnych gatunkach (a co za tym idzie - w różnych kolorach)
* 1 pęczek zielonych szparagów
* 1 pęczek koperku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 2 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI:

* kwiaty szczypiorku i bratków
* małe listki botwinki

burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiecSOS:

* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 1 - 2 szczypty soli (z umiarem)
* świeżo zmielony pieprz (do woli)

WYKONANIE:

1. Gotujemy kaszę jaglaną
3/4 szklanki kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

2. Gotujemy szparagi

Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. 
Zielone szparagi nie wymagają obierania.


szparagi, zielone szparagi, jak gotować szparagi, burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec

Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. 
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Główki dojdą w parze podczas gotowania. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru, gotujemy około 5 - 7 minut.
Ugotowane szparagi przekładamy na deskę. Odcinamy ich główki, a pozostała część kroimy na kawałki.
  
3. Podsmażamy boćwinę (buraki liściowe) 
Kolorowe łodyżki buraków liściowych kroimy w plastry, a liście w paski.

bocwina, burak lisciowy, jak przygotowac buraki lisciowe, burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy; wrzucamy na nią pokrojone łodyżki boćwiny, dusimy przez 3 - 4 minuty często mieszając, dodajemy pokrojone liście. Całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli.
W czasie obróbki cieplnej boćwina traci objętość podobnie jak szpinak.

burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec4. Dodatki
Siekamy natkę pietruszki i koperek.

5. Przygotowujemy sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy

6. Składanie sałatki
Do salaterki przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy do niej duszoną boćwinę, ugotowane i pokrojone łodygi szparagów, posiekaną natkę i koperek. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. W gotową sałatkę wbijamy główki szparagów i dekorujemy ją kwiatami szczypiorku, bratków i małymi listkami botwinki.

SMACZNEGO :)

burak lisciowy, szparagi, salatka, kasza jaglana, kwiaty jadalne, wiosenna salatka, kwiaty szczypiorku, wiosna na talerzu, zycie od kuchni, czerwiec w kuchni, sezonowo czerwiec

2 komentarze:

  1. Za burakami nie przepadam za to szparagami nie pogardzę ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak buraków liściowych znacząco różni się od smaku buraków, więc być może i on Ci spasuje:)

      Usuń