czwartek, 20 lipca 2017

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI



SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI 

Dziś polecamy wam pyszny sernik na zimno z sezonowymi owocami. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Uwielbiają go mali i duzi smakosze deserów :)

To idealny deser na lato.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, zobaczcie przepis :)


SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

Na spodzie sernika układamy biszkopt domowy (lub w wersji dla zabieganych: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów)

BISZKOPT DOMOWY:
* 2 jajka o temperaturze pokojowej
* 1/3 szklanki cukru ( używamy cukier kryształ lub cukier trzcinowy)
* 1/3 szklanki mąki tortowej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka soku z cytryny
* szczypta soli 
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy


NASĄCZENIE BISZKOPTU:
* 1/2 szklanki posłodzonej, wystudzonej herbaty z cytryną.

MASA SEROWA:
* 1 kg sera białego mielonego ("z wiaderka")
* 350 ml schłodzonej śmietany kremówka 30% tłuszczu
* 6 łyżek cukru pudru
* cukier z prawdziwą wanilią
* 3 łyżki żelatyny spożywczej
* 1/3 szklanki wody
+ owoce sezonowe:
Przy wyborze owoców panuje duża dowolność. My lubimy różnorodność. Wykorzystaliśmy:
* 1/2 szklanki agrestu
* 1/2 szklanki borówek amerykańskich
* 1/ szklanki porzeczek czerwonych
* 1/2 szklanki pokrojony truskawek
+ 2  opakowania galaretki truskawkowej


WYKONANIE:

PIECZEMY BISZKOPT:

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. 

  Obie mąki przesiewamy przez sito. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po jednej łyżce cukier i delikatnie mieszamy go z pianą przy użyciu miksera. Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy (mikser na najniższych obrotach). Wlewamy sok z cytrynu; miksujemy. Dosypujemy zmieszane, przesiane mąki i bardzo delikatnie wszystko łączymy wykonując delikatne, koliste ruchy szpatułką kuchenną. Ciasto ma biszkopt delikatnie przekładamy do tortownicy. Pieczemy 30 - 35 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170℃ piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka.  Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy go. Nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy.


GALARETKA:
Przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do niej 1/2 ilości zaleconej wody. Po przygotowaniu galaretkę wstawiamy do lodówki.

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Owoce myjemy, obieramy z szypułek   i osuszamy. Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki.


MASA SEROWA:

Żelatynę wsypujemy do zimnej wody i pozostawiamy na 15 min do namoczenie.

W tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy do niej ser oraz cukier puder, cukier z wanilią i całość dokładnie mieszamy.

Szklankę z namoczoną żelatyną wkładamy do gorącej kąpieli wodnej i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.

Masę serową ponownie zaczynamy mieszać mikserem na wysokich obrotach i wlewamy do niej po łyżeczce płynną, jeszcze ciepłą żelatynę. 


SKŁADANIE SERNIKA:

Biszkopt kładziemy na paterze spodem do góry i zapinamy na nim obręcz do tortów. Następnie nasączamy go równomiernie wystudzoną herbatą z cytryną.

(Jeśli nie macie czasu upiec biszkoptu: na paterze połóżcie zapiętą obręcz do tortu i ułóżcie w niej kupne biszkopty zamoczone w wystudzonej herbacie z cytryną.)

Masę serową i owoce "optycznie" dzielimy na 3 części. Na nasączony biszkopt przekładamy pierwszą część masy serowej i wciskamy w nią delikatnie 1/3 owoców. Przykrywamy je drugą warstwą serowej masy i w nią wciskamy kolejną porcję owoców. Na nie przekładamy ostatnią część masy serowej, na jej wierzchu układamy pozostałe owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz