piątek, 22 września 2017

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstrag ojcowski, wedzenie ryb, karp zatorski, zycie od kuchni,

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ 
Jesienią mgła snuje się nisko ponad polami. To kojarzy mi się zawsze z dymnym aromatem wędzenia. Początek jesieni to też feeria barw, więc do sałatki trafiają również pełne kolorów jesienne owoce. 

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstrag ojcowski, wedzenie ryb, karp zatorski, zycie od kuchni,
Do jej przygotowania wykorzystujemy słodkowodne ryby wędzone. Świetnie nadaje się tu pstrąg lub karp. Jesteśmy z Małopolski wiec polecamy wam wędzonego Pstrąga Ojcowskiego lub wędzonego Karpia Zatorskiego. Często do tej sałatki dodajemy ryby, które sami uwędziliśmy. Najczęściej są to pstrągi, czasem złowione na Podkarpaciu okonie. 


SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

składniki:

* 1 wędzony Pstrąg Ojcowski lub 2 kawałki  wędzonego Karpia Zatorskiego (może być to również inna wędzona ryba słodkowodna)
* 1 duże kwaśne jabłko
* 2 łyżki żurawiny
* 8 marynowanych śliwek węgierek (najlepiej z domowej spiżarni, ale mogą być również "sklepowe")
* 1 czerwona cebula

sos:

* 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 3 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka miodu spadziowego
* sól wielicka i świeżo zmielony pieprz do smaku 

do dekoracji:

* marynowane śliwki węgierki
* młode listki jarmużu

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstragi, pstrag wedzony, wedzenie ryb, zycie od kuchni,

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstrag, wedzenie ryb, okon wedzony, okon,, zycie od kuchni,
Na zdjęciach: pstrągi i okonie z naszej wędzarni; przepis na wędzenie ryb już niedługo pojawi się na naszym blogu. 

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, wedzenie ryb, karp zatorski, zycie od kuchni,
Na zdjęciu: Karp Zatorski w trakcie wędzenia 

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstrag ojcowski, wedzenie ryb, zycie od kuchni,







Na zdjęciu: Pstrąg Ojcowski podczas wędzenia 

wykonanie:

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce na jednolitą emulsję używając do tego kuchennej trzepaczki.

Wędzoną rybę obieramy ze skóry, (filetujemy jeśli potrzeba), bardzo dokładnie  obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki. 

Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Obraną cebulę, jabłko i marynowane śliwki kroimy w drobna kostkę. 

Żurawinę siekamy. 

Wszystkie składniki sałatki zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i układamy w porcjach na talerzach. Dekorujemy kawałkami marynowanych śliwek i listkami jarmużu.

wedzona ryba, salatka z ryba, przepisy na salatki, pstrag ojcowski, wedzenie ryb, karp zatorski, zycie od kuchni,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz