TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURACJA QUALITA RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA

qualita, resturacja qualita, restaurant week, okazja do swietowania, restaurant week 2017, restaurant week okazja do swietowania


RESTAURANT WEEK

FESTIWAL NAJLEPSZYCH RESTAURACJI
20 - 31 PAŹDZIERNIKA 2017
 

Festiwal RESTAURANT WEEK daje możliwość obcowania z prawdziwą Sztuką Kulinarną. I nie ma w tym stwierdzeniu przesady. Właśnie tego doświadczyliśmy poznając przedpremierowo menu, które specjalnie na ten Festiwal opracował Marcin Dudek, Szef Kuchni Restauracji Qualita.  

marcin dudek, qualita,
Na zdjęciu: Marcin Dudek, Szef Kuchni Restauracji Qualita.

Nie tylko doskonały, wyważony smak czy aromat potraw decydował o takim naszym ich odbiorze, ale równiej ich żywe, intensywne barwy i różnorodna tekstura, która wszystkie nasze zmysły angażowała, w tym zmysł dotyku i nawet słuchu (ach te chrupnięcia!). Fenomenalnie wykorzystano tu kontrasty. Marcin Dudek posługując się różnymi technikami kulinarnymi w jednym daniu zgrabnie łączy elementy o delikatnej, kremowej naturze ze składnikami chrupiącymi. Z wielką dbałością wykorzystuje najlepszej jakości składniki od lokalnych dostawców. Tu naprawdę czekają na was wielozmysłowe doznania. 




Przystawka, danie główne i deser jest w jednorodnej festiwalowej cenie 49 zł. NIE CZEKAJCIE DŁUŻEJ, REZERWUJCIE STOLIKI JUŻ DZIŚ NA STRONIE: https://restaurantweek.pl/restauracja/25823/qualita/
 

Restauracja Qualita stawia w menu na tradycyjne polskie dania przygotowywane ze świeżych produktów najlepszej jakości od lokalnych dostawców z Małopolski. Produkty te wybierane są z wielką starannością. Szef Kuchni Marcin Dudek otrzymał jedną czapkę prestiżowego przewodnika Gault&Millau 2016 oraz 2017. Restauracja znalazła się także w przewodniku Forbes wiosna-lato 2016.

 
FESTIWAL RESTAURANT WEEK przełamuje stereotypy myślenia:  
Wiele osób sądzi, że restauracja hotelowa to miejsce tylko dla gości hotelu; takie z drogim menu i sztywną atmosferą lub też odpowiednie jedynie do zjedzenia szybkiego śniadania. Komfortowa, ciepła, elegancka i zarazem nowoczesna sceneria hotelowej restauracji Qualita wyłamuje się z takiego schematu. Wyborna kuchnia, niezwykła estetyka potraw, miła atmosfera, nienaganny serwis gwarantują, że  przyjemnie spędzicie czas i będziecie chcieli tu wrócić. W poprzednich edycjach Festiwalu Restauracja Qualita była wyróżniona przez uczestników Restaurant Week - ocenili ją jako najlepszą restaurację w mieście i restaurację o najlepszej atmosferze.




FESTIWAL RESTAURANT WEEK, OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA!
Każda z restauracji biorących udział w festiwalu RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA przygotowuje specjalne, autorskie, popisowe menu w jednorodnej festiwalowej cenie - 49 złotych!


Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach.     

Jako ambasadorzy Festiwalu możemy was zapewnić, że menu przygotowane przez Marcina Dudka na 10 jubileuszowy FESTIWAL RESTAURANT WEEK to spektakl smaków i aromatów spełniający oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA
RESTAURACJA QUALITA 

MENU 1

PRZYSTAWKA
wędzona kaczka / sorbet z cydru i chrzanu / jeżyna/ dereń/ puder z trufli
 
DANIE GŁÓWNE
policzek z dzika/ śliwkowy demi glass/ kasza wiejska na wędzonym miodzie z grzybami/ pieczona marchew
 

DESER
serownik/czarny bez/ borówka 

MENU 2

PRZYSTAWKA
panna cotta z buraka/ mleko kozie/ koper włoski/ glony wakame/ majonez ziołowy
 

DANIE GŁÓWNE
miętus/ salsefia z wanilią/ palone warzywa/ agrest
 
DESER
macarons migdałowe/ marakuja/ pistacja 


Smaku i klasy dodaje całości doskonały food & wine pairing. Choć ta przyjemność jest za dodatkową opłatą, to naprawdę warto, bo czekają na Was miedzy innymi 3 wina z autorskiej kolekcji opracowanej przez Jacka Szklarka oraz jedno wino z Winnicy Płochockich.

Wino proponowane do przystawki:  
Lazio Marco Carpineti, Kius brut 2012 


Wyborne wino musujące z biologicznej uprawy. Ma wprost doskonały perlage. Świeże, owocowe; wyjątkowe nuty cytrusowe i skórka od chleba. W ustach kwasowe, owocowe.  

Wina do dań głównych:

MENU 1  
Lazio Marco Carpineti, Capolemole rosso 2013
Wino czerwone o głębokim, rubinowym kolorze. Nos pięknie owocowy, konfiturowy. W ustach nieprzemijające, harmonijne; owocowość, świeżość i pikanteria. 
MENU 2 
Lazio Marco Carpineti, Capolemole bianco 2014
Wino białe, bardzo aromatyczne; w ustach owocowe, kwiatowe. 


Wino proponowane do deseru: 

RG 2013, Winnica Płochockich
Wino białe półsłodkie, z odmiany Rieslin. W aromacie wyczujecie nuty miodowe oraz dojrzałych owoców tropikalnych, a  w ustach atrakcyjną słodycz na tle cytrusowej kwasowości charakterystycznej dla szczepu.


W Krakowie możemy spróbować propozycji przygotowanych przez szefów kuchni 45 restauracji:

Atrium, Baroque Cocktails & Music, Bistro 11, Bistro Hygge, Boccanera, Corleone, Corse - Restauracja Korsykańska, Dwór Sieraków, Ed Red, Edo Fusion, Emalia, Enoteka Pergamin, Gąska, Gruszka Nova, Hana Sushi, Hurry Curry, Ibis Kitchen - Centrum, Ibis Kitchen - Stare Miasto,  Il Calzone, Impresja, Klimaty Południa, Kurka Wodna, L'atmosphere - Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Marmolada, Miodowy Piecyk, Musso Sushi - Sukiennicza 8, Musso Sushi - Zwierzyniecka 23, Nine Kitchen, NOVO2 (Novotel Centrum), NOVO2 (Novotel Kraków City West), Pod Katarynką, Qualita, Rzeźnia - Ribs on Fire - Kazimierz, Rzeźnia - Ribs on Fire (Plac Dominikański), Trattoria Grande Piadina, Trattoria Nullo Pergamin, Veganic, Well Done, White Camel, Winestone, Winoman, Włoska, ZaKładka, Zalewajka 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI