TRYB JASNY/CIEMNY

TRATTORIA GRANDE PIADINA WŁOSKA RESTAURACJA W NOWEJ HUCIE

trattoria grande piadina, wloska restauracja, trattoria, gdzie zjesc w krakowie, restauracja w nowej hucie, gdzie zjesc w nowej hucie, zycie od kuchni

Stereotypowe myślenie w poszukiwaniu dobrej, klimatycznej restauracji pokieruje was do centrum miasta. My stereotypy lubimy łamać. Zabieramy was więc dziś do Nowej Huty, bo to właśnie w tej dzielnicy znajdziecie w Krakowie bardzo dobrą, włoską restaurację. Witajcie w Trattorii Grande Piadina.

Od włoskiej kuchni oczekujemy prostoty i bogactwa smaku. I właśnie to udaje się nam tu odnaleźć. Włoska kuchnia jest prosta, ale w takim najlepszym tego słowa znaczeniu, co daje wielką radość z jej smakowania. W daniach nie ma nadmiaru składników, wydobyte za to jest z nich to, co absolutnie najlepsze. 





Tu nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości. Do wykorzystanych składników podchodzi się z wielką dbałością, bo jakże nie mieć szacunku na przykład do sera czy szynki, które dojrzewały dwa lata. Uwielbiamy włoską kuchnię za prostotę dań, świeże składniki i fantastyczne połączenia smakowe. Włoska kuchnia to nie tylko doskonały smak i aromat dań, to również celebrowanie wspólnego posiłku, delektowanie się jedzeniem.

W Trattorii Grande Piadina Szefem Kuchni jest  Konrad Kura (na zdjęciu).
 
Antipasti per quattro
Deska wybornych włoskich serów i wędlin podawana z tapenadą z czarnych oliwek, suszonymi pomidorami oraz sycylijskimi zielonymi oliwkami. Dopełnieniem całości są soczyste, słodkie winogrona i orzechy. Ta deska serów i wędlin rozkłada głód na łopatki. Znajdują się na niej przepyszne sery Agriform pochodzą z ekologicznych upraw: Gorgonzola, Grana Padano, Fiaschetto affumicato, Provolone dolce oraz wędliny Italia Alimentari dojrzewające w naturalnej pleśni: szynka San Daniele dojrzewająca 48 miesięcy, Salami Napoli, Spianata picante, Salami picante. 
Dla nas to genialna propozycja jako przystawka i jako deser; świetna gdy chcecie usiąść z przyjaciółmi przy winie i rozmowie.

Foccacia 
Antipasti per quattro jedliśmy z foccacią z solą morską. To cienkie, wyborne, lekko chrupiące pieczywo genialnie zagrało w tym duecie. 

Grissini
Do potraw podawane są tu wyśmienite, wypiekane na miejscu grissini. To rodzaj charakterystycznego włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich, długich paluszków. Wyrabiane jest z ciasta drożdżowego. Grissini są fantastycznie chrupiące, ale nie twarde. Wyśmienicie smakują jako dodatek do sałatki czy deski serów, lub same, łamane w palcach i moczone w oliwie i occie balsamicznym. Na stole stoi pyszna oliwa IL Chiecino  grezzo naturale.

Insalata Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert i sosem żurawinowym 
Fantastyczny ser; osiągnął ten cudowny, stan skupienia jaki jedynie może dać mu grillowanie; podany z kontrastującą z nim delikatną, lekką, chrupiącą sałatą i orzechami. Sałatka osiąga ciekawszy wymiar smaku dzięki żurawinie. Klasycznie i pysznie.


Creme con barbabietola
Gęsty, pełen smaku,  przyjemnie pikantny, sycący krem z pieczonych buraków z dodatkiem wyrazistego w smaku koziego sera.


Panzerotti frittu com pollo
Panzerotti nadziewane serem ricotta DOP, kurczakiem, oliwkami i pomidorami
Świetne, włoskie danie na każdą okazję. Wyglądem przypomina nasze pierogi, lecz smakiem zasadniczo się od nich różni. Panzerotti po włosku oznacza „brzuch” - są to pyszne, pieczone pierogi w kształcie półksiężyca, przygotowane z ciasta na pizzę i nadziewane włoskimi specjałami; podane z aromatycznym sosem i delikatną sałatą.



Cannelloni di ricotta
Cannelloni z borowikiem, serem ricotta, szpinakiem, sosem pomidorowym i beszamelem

To jedno z naszych ulubionych dań serwowanych w Trattorii Grande Piadina. Cudowna mieszanka intensywnych smaków, barw, aromatów i kontrastujących ze sobą faktur. Tu za smakiem stoi murem jakość wykorzystanych produktów; to ona czyni to z pozoru proste danie kulinarnym sztosem.



Pizza Parma 
Prawdziwa włoska pizza z pomidorowym, aromatycznym sosem, szynką parmeńską, serem mozzarella DOP, rukolą i oliwą; 34 cm średnicy

W Trattorii Grande Piadina króluje pizza przyrządzana według tradycyjnego przepisu na naturalnie wyrastającym przez kilkadziesiąt godzin cieście. Jest ono pyszne, cienkie, wzbogacone oryginalnymi, włoskimi dodatkami, wypiekane we włoskim piecu.  Tu pizza smakuje tak jak ta, którą jedliśmy we Włoszech. Z przyjemnością można jeść ją na co dzień i od święta. Jest wspaniale wypieczona; taka z ciemnymi plamkami nadpalenia na brzegach, które wróżą, że ciasto będzie leciutko chrupiące, dokładnie takie jak lubimy najbardziej. Składniki w pizzy są takie jak trzeba, wysokiej jakości. Smaki idealnie współgrają. Dodatek świeżej, cudownie pachnącej bazylii uwodzi aromatem; lekkości dodaje świeża rukola. Jakość i smak czuć w każdym kęsie.

PIZZA Z DOWOZEM
Pizza z Trattorii Grande Piadina dostępna jest również w dowozie. Do wyboru macie ponad 30 rodzajów pizzy w trzech rozmiarach: 30, 40 i 50 cm. Zamówienia można składać pod numerami telefonów: 694 493 899  i 123071299 lub na pizzaportal.pl


Caffe Tiramisu
Tiramisu kawowa
Absolutna klasyka włoskiego deseru podana w oryginalny sposób. Choć z deserów najbardziej lubimy deskę serów, to temu tiramisu daliśmy się uwieść; jest w nim ta przyjemna goryczka kawy, nienachalna słodycz kremu i cudowna nuta czekolady która uczyniła ten deser sławnym na całym świecie.



Ciliegie Tiramisu in sherry
tiramisu wiśniowe
Tu do klasycznego włoskiego deseru wkradła się jeszcze odrobina owocowej kwasowości. Świetnie to zagrało.


Torta Grade Piadina  
Torcik Grande Piadina z bitą śmietaną i owocami
Bardzo smaczna propozycja dla miłośników słodkości.



Torta di mele
Szarlotka na ciepło z karmelem i lodami
Świetna wariacja na temat szarlotki. Lody wyborne!



U podstawy włoskiej piramidy żywieniowej znajdują się wspólne posiłki z rodziną i przyjaciółmi :) I tu w  Trattorii Grande Piadina jest właśnie tak po włosku, gdzie cała rodzina i przyjaciele mogą zgromadzić się przy jednym, wspólnym stole. Miejsce inspirowane jest włoskim stylem życia, gościnnością, radością płynąca z obcowania z innymi. Jest idealne do wspólnego spędzania czasu z rodziną i z przyjaciółmi, do biesiadowania, do celebrowania wspólnych posiłków. 


Nowa Huta jest trochę taką pustynią na restauracyjnej mapie Krakowa. Tym bardziej cieszy nas fakt, że to właśnie tu, w dzielnicy w której mieszkamy, odnaleźliśmy dobrą, włoską restaurację. Od jakiegoś czasu lubimy tu zaglądać i nigdy nie zawiedliśmy się. Wielkość karty trochę nas przytłacza. Kiedy ją przeglądamy zawsze mamy ochotę na wiele dań na raz i nie możemy się zdecydować co tym razem zjemy. Wybór jest naprawdę duży: od świeżych sałatek, wybornych zup, dań z pysznych, ręcznie robionych makaronów z florenckiej manufaktury, poprzez ryby i owoce morza, mięsa, klasyczne włoskie dania, pyszną pizzę i sezonowo gęsinę aż po kuszące desery. W karcie znajdziecie również burgery w ciekawych kompozycjach smakowych.


Karta win jest dobrze skomponowana.  Znajdziecie w niej ciekawe wina, które świetnie dopełniają i wzbogacają smak serwowanych tu potraw.


WYSTRÓJ WNĘTRZA
Znajdziecie tu cztery różnej wielkości sale restauracyjne. Łączy je spójny stylistycznie wystrój wnętrz. Jasne drewno ciekawie kontrastuje tu z czernią ścian; niebieskie kraciaste obrusy wprowadzają domową atmosferę. Świetnie zaplanowano tu oświetlenie - lampy dobrze doświetlają stoły i bar jednocześnie nie odbierając wnętrzom przytulności.

RESTAURACJA PRZYJAZNA DZIECIOM
Specjalnie dla najmłodszych gości restauracji przygotowany jest kącik zabaw. Na dzieci również czekają foteliki do karmienia.

CENY 
Ceny w Trattorii Grande Piadina są rozsądne; co prawda przewyższają standardy w Nowej Hucie, ale są w pełni adekwatne do jakości dań.

WIELKOŚĆ PORCJI
Dania podawane w  Trattorii Grande Piadina zaspokoją wasz apetyt; porcje

OBSŁUGA KELNERSKA
Możecie tu liczyć na bardzo miłą, profesjonalna obsługę kelnerską.
PARKING
Bezpośrednio przed restauracją, po obu stronach ulicy, znajdziecie sporo bezpłatnych miejsc parkingowych . To wielkie udogodnienie niedostępne w centrum miasta.

WI -FI
W restauracji jest bezpłatny dostęp do internetu poprzez WI-FI

Miejsce z prawdziwym włoskim klimatem, który tworzą nie tylko serwowane tu potrawy ale również ciepła, rodzinna atmosfera. Dopełnieniem smaku jest karta z winami. Jakość potraw jest na wysokim poziomie, wraca się tu z prawdziwą przyjemnością. Trattoria Grande Piadina to miejsce idealne zarówno na romantyczną kolację we dwoje jak i na  spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się również jako miejsce do spotkań biznesowych czy imprez okolicznościowych, które dzięki osobnym salom może przebiegać w kameralnej atmosferze.  

Trattoria Grande Piadina znajduje się w budynku, który nie przykuwa z zewnątrz uwagi. Zdecydowanie warto jednak wejść do środka. POLECAMY!

Trattoria Grande Piadina
os. Kalinowe 4
Kraków
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI