wtorek, 12 grudnia 2017

BYCZA UCZTA CZYLI STOWARZYSZENIE POLSKA EKOLOGIA NA EKOGALI 2017

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Targi spożywcze to imprezy, które odwiedzamy zawsze z wielką przyjemnością i zaciekawieniem.  Są zwiastunem trendów konsumenckich, umożliwiają nam kompleksowy przegląd ofert najlepszych firm. Już po raz 11 w województwie podkarpackim odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Wysokiej Jakości EKOGALA zorganizowane w dniach 8 i 9 grudnia przez Samorząd Województwa Podkarpackiego. Rzeszowskie Targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce i Europie Wschodniej dzięki prowadzonym od wielu lat w województwie podkarpackim wielostronnym działaniom ukierunkowanym na rozwój rolnictwa ekologicznego. Jest to ważne wydarzenie nie tylko dla regionu. W tegorocznej edycji targów EKOGALA wzięło udział 111 wystawców z kraju i zagranicy, w tym producenci z Chin, Węgier i Ukrainy.  Targi skupiają tych, którzy są zainteresowani produkcją żywności wysokiej jakości oraz tych, którzy są jej konsumentami. Towarzyszą im liczne bardzo ciekawe seminaria, prezentacje, degustacje, pokazy gotowania oraz finały konkursów kulinarnych. Oferta targów była bardzo szeroka. Swoje stoiska promowali producenci żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.  Można było również zapoznać się z ofertą producentów ekologicznych kosmetyków i środków ochrony roślin. W tym roku po raz pierwszy na targach EKOGALA pojawiły się produkty ziołowe i zielarstwo. Myślą przewodnią tegorocznej EKOGALI były zwyczaje, tradycje i obrzędy związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Wydarzenie odbyło się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa.

pawel krajmas, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
Na zdjęciu: Paweł Krajmas, Prezes Stowarzyszenia Ekologia Polska

Targi Ekogala w Rzeszowie zakończyły się wielkim sukcesem firm ze Stowarzyszenia Polska Ekologi. Na stoisku Polskiej Ekologii i stoiskach indywidualnych członków Stowarzyszenia Polskiej Ekologii zaprezentowano najlepsze, polskie produkty ekologiczne.

konkurs polski smak, nagroda bialego bociana, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
W trakcie pierwszego dnia EKOGALI rozstrzygnięty został Konkurs „Polski Smak” o nagrodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia przyznało nagrody Białego Bociana.
Nagrody przypadły między innymi Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenia Pro Carpathia, czołowemu podkarpackiemu propagatorowi ekologicznych i tradycyjnych kulinariów, animatorowi szlaku Podkarpackie Smaki. Nagrodę otrzymała również Ewelina Nycz, która w Pro Carpathii, zajmuje się szlakiem Podkarpackie Smaki oraz sklepem internetowym. Nagroda przypadła też Katarzynie Stachowicz, kierownik Oddziału Współpracy Gospodarczej w Departamencie Promocji i Współpracy Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego oraz Dorocie Jamrozy, kierownik Oddział wielofunkcyjnego rozwoju wsi i żywności wysokiej jakości Urzędu Marszałkowskiego. 

konkurs polski smak, ewa lech, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Nagrody laureatom konkursów wręczała m.in wiceminister rolnictwa Ewa Lech.

bycza uczta, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

"BYCZA UCZTA" NA STOISKU POLSKIEJ EKOLOGII
W ramach projektu finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego Polska Ekologia przygotowała liczne atrakcje dla odwiedzających targi.

czeslaw meus, arleta zynel, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Wielkim zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne prowadzone przez mistrzów kucharskich: Arletę Żynel, Carlosa Gonzalesa Tejerę, Adama Wałęgę, Zdzisława Czepigę, Macieja Rudżiksa. Czesław Meus, mistrz piekarniczy i innowator w tworzeniu receptur nieustająco wypiekał chlebki i bułeczki ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa z prastarych zbóż oraz prowadził warsztaty przygotowywania zdrowego zestawu śniadaniowego i prezentację wypieku chlebów, bułeczek.
W pierwszym dniu targów ogólny zachwyt wzbudziły bułeczki z mięsem wołowym z dodatkiem dyni hokaido i sera z czarnuszką wykonane przez mistrzynię kucharską Arletę Żynel i mistrza piekarnictwa Czesława Meusa. Takie bułki są doskonałą, domową, zdrową i łatwą w wykonaniu alternatywą dla hamburgerów rodem z fastfoodów o czym mogli przekonać się wszyscy goście targów uczestniczący w pokazie kulinarnym na stoisku Polskiej Ekologii. 

czeslaw meus, arleta zynel, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

czeslaw meus, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
czeslaw meus, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
czeslaw meus, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Pierwszy dzień targów był również dniem pełnym emocji za sprawą toczącego się w strefie kulinarnej Polskiej Ekologii finału konkursu "Bycza Uczta" zorganizowanego dla uczniów szkół gastronomicznych. 

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Jury konkursu w składzie: Arleta Żynel, Bogusław Kmieć, Carlos Gonzalez-Tejera, Adam Wałęga miało nie lada problem w wyłonieniu zwycięzców, gdyż młodzi adepci sztuki kulinarnej reprezentowali naprawdę bardzo wysoki poziom umiejętności zawodowych i prześcigali się w przygotowywaniu wspaniałych potraw z mięsa wołowego. Wszystkim uczestnikom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy. Arcymistrzyni i ekspert kulinarny Arleta Żynel w ręce opiekunów zwycięzców konkursu przekazała swoją przepięknie wydaną Księgę Kulinarną Podlasia.

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Drugiego dnia targów EKOGALA ponownie Polska Ekologia przyciągnęła tłumy odwiedzających targi do swojej strefy kulinarno-konkursowej dzięki kolejnym pokazom i prezentacjom mistrzów kucharskich: Arlety Żynel, Carlosa Gonzalesa Tejery, Adama Wałęgi, Zdzisława Czepigi i Macieja Rudżiksa. Mistrz piekarniczy Czesław Meus tak jak pierwszego dnia targów nie ustawał w wypiekaniu pysznego, zdrowego pieczywa  na żytnim zakwasie BIO z wykorzystaniem certyfikowanych ekologicznych produktów. 

zakwas piekarski, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

czeslaw meus, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
Na zdjęciu:  chleb orkiszowy z płaskurka na zakwasie żytnim BIO z dodatkiem siemienia lnianego, pestek dyni i słonecznika.

Czesław Meus wspólnie  z mistrzynią kulinarną Arletą Żynel przygotowali prawdziwą ucztę drobnych pyszności przygotowanych z ciasta na bułeczki.

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Były pizzerinki z plasterkami parówki wołowej i z serem kozim z pieprzem, były bułeczki z frankfurterkami i z konfiturami z pigwy, figi, gruszki, żurawiny oraz z serem kozim z pieprzem i przyprawami pikantnymi, była duża pizza z mięsem wołowym z różnymi dodatkami warzywnymi i powidłem z dyni obsypana startym serem kozim. Wszystkie wykorzystane surowce posiadają certyfikat BIO i pochodzą od firm należących do Stowarzyszenia Polskiej Ekologii.

chleb z weglem drzewnym, roman bartkowiak, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
Na zdjęciu: chleb z węglem drzewnym z wikliny wierzbowej produkowanym w gospodarstwie ekologicznym Romana Bartkowiaka. Recepturę tego chleba opracował Czesław Meus.

roman bartkowiak, wegiel drzewny, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni Na zdjęciach: Roman Bartkowiak, członek Stowarzyszenia Polska Ekologia opowiada o właściwościach węgla drzewnego z wikliny wierzbowej, który oczyszcza wątrobę i krew z toksyn, mykotoksyn i neurotoksyn.

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
Kolejną z atrakcji drugiego dnia targów był finał konkursu kulinarnego dla blogerów "EKO BLACK BOX", w którym mieliśmy przyjemność brać udział. W Jury konkursu zasiedli: Arleta Żynel, Carlos Gonzalez-Tejera, Paweł Kajmas, Adam Wałęga. Nagrody zwycięzcom konkursu wręczał Paweł Krajmas, Prezes Stowarzyszenia Ekologia Polska. 

polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

I miejsce w konkursie zajęła Małgorzata Bykowska autorka bloga "Smaczna Gosia", II miejsce - Bartek Grzywacz blog "Kuchnia Różana", III miejsce Anna Wlezień - blog "ŻYCIE OD KUCHNI" IV miejsce Katarzyna Kusior blog "Wszędobylskie".

elena liofilizaty, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni

Obszerny fotoreportaż prezentujący udział Stowarzyszenia Ekologia Polska w Targach EKOGALA 2017 możecie obejrzeć na  tych stronach: [KLIK] i [KLIK]

podkarpackie smaki, polska ekologia, stowarzyszenie polska ekologia, ekogala, ekogala 2017, bycza uczta, zycie od kuchni
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz