czwartek, 28 grudnia 2017

SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN

sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni
SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN

To zimny sos o niezwykle wyrazistym, bogatym, pełnym pikanterii smaku przygotowywany na bazie porzeczek i chrzanu, podawany jako dodatek do półmiska z pasztetami, pieczonymi mięsami i wędlinami. Wybornie komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i drobiem. Tego sosu nie może zabraknąć wśród przysmaków na waszej sylwestrowej imprezie.


sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni

To kolejne danie które przygotowaliśmy w świątecznej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI

Tym razem motywem przewodnim zostały czarne porzeczki. Są wprost cudownym składnikiem świątecznych dań. Anna wykorzystała je do przygotowania wybornego deseru świątecznego i zrobiła JABŁKA PIECZONE  Z PIERNIKAMI. Piotr poszedł wytrawną drogą i zrobił wyrazisty, pikantny sos porzeczkowo-chrzanowy do wędlin i mięs inspirując się przepisem na sos cumberland.

sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni

SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN

składniki:

* 1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek POLTINO (w sezonie wykorzystajcie świeże owoce)
* 2,5 łyżki cukru
* 2 łyżeczki tartego chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
* sok wyciśnięty z połowy soczystej pomarańczy
* 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub kupnej)
* 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 
* szczypta soli
* 2 kopiate łyżeczki gęstej śmietany 18 % tłuszczu 


sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni

wykonanie:


Porzeczki wsypujemy do garnka, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, wlewamy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Po 3 - 4 minutach owoce miękną i zaczynają puszczać sok. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość gęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia; sos doprawiamy chrzanem, musztardą i szczyptą soli; ostrość chrzanu równoważymy dodatkiem gęstej śmietany. Sos dokładnie mieszamy i blendujemy. 

sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni
Zimny sos cumberland jest genialnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs i wędlin. Przygotujcie go koniecznie na Sylwestra. 

sos cumberland, sos do mies,sos do pasztetow, sos porzeczkowo chrzanowy, sylwester, sylwestrowe meny, dodatek do mies, najleprsze przepisy sylwestrowe, zycie od kuchni


ZBIÓR NASZYCH SYLWESTROWO-IMPREZOWYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz