poniedziałek, 30 stycznia 2017

BRYNDZA PODHALAŃSKA

bryndza, malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

BRYNDZA PODHALAŃSKA

To miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany na Podhalu w okresie gdy dostępne jest mleko owcze - czyli od maja do września gdy stada owiec wypasane są na górskich górskich halach. Powstaje z mleka owiec Polska Owca Górska (czasem z niewielką, nie przekraczająca 40 % domieszką mleka krowiego od Polskiej Krowy Czerwonej). Do wyprodukowania 1 kg bryndzy potrzeba 4 do 6 litrów mleka.  Smak bryndzy zmienia się wraz ze zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy jest w maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem tatrzańskich ziół. Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna. Ser ten ma barwę białą, biało-kremową (czasem z lekkim odcieniem seledynowym). 

piątek, 27 stycznia 2017

PIKANTNE ROGALE



gogaliki pikantne, bryndza, małopolskie produkty regionalne, zycie od kuchni
Dziś zapraszamy was na nasze ulubione pikantne rogale z krucho-drożdżowego ciasta wypełnione wyrazistym w smaku serowo-warzywnym nadzieniem przygotowanym na bazie bryndzy podhalańskiej. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet. Upieczone z niego rogale, pierożki czy ciasteczka nie wysychają szybko. Są fantastycznie chrupiące, a przy tym nie kruszą się i co bardzo ważne nie mają tłustego posmaku charakterystycznego np. dla ciasta francuskiego wykorzystywanego często do podobnych wypieków.

wtorek, 24 stycznia 2017

FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

faszerowany kurczak, kieszonki z piersi z kurczka, bryndza podhalanska, malopolskie produkty regionalne, malopolska kuchnia, zycie od kuchni


FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

Delikatne piersi kurczaka wypełnione wyrazistym farszem przygotowanym na bazie bryndzy i różnokolorowych warzyw owinięte w plastry rumianego boczku to nasza kolejna propozycja dania z małopolskim charakterem.

sobota, 21 stycznia 2017

FASOLA PIĘKNY JAŚ

piekny jas, fasola, fasola z doliny dunajca, przepisy z fasoli, produkty regionalne, chroniona nazwa pochodzenia, malopolska, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni


FASOLA PIĘKNY JAŚ Z DOLINY DUNAJCA

Dolina Dunajca jest miejscem szczególnie korzystnym dla uprawy fasoli. Sprzyja jej tu gleba, ukształtowanie terenu, opady. To jeden z najcieplejszych terenów w Polsce. Najważniejsza jest tu odmiana Piękny Jaś. Jej plantacje położone są dość nisko na madach rzecznych. Tyczki z fasolą są osłonięte od wiatru. Występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne.

Fasola Piękny Jaś ma duże, błyszczące nasiona o nerkowatym, lekko spłaszczonym kształcie. Jest szczególnie ceniona za dużą zawartość magnezu (80 mg/kg dzięki wysokiej zawartości tego pierwiastka w tamtejszej glebie), delikatną konsystencję po ugotowaniu oraz słodkawy smak. 

dolina dunajjca, przepisy z fasoli, fasola z doliny dunajca, malopolska, malopolska do zjedzenia, przepisy z fasoli, piekny jas, zycie od kuchni
Fasola Piękny Jaś ma cieńszą skórkę od innych odmian fasoli co sprawia, że gotuje się ją szybciej od nich średnio o 10 minut.


środa, 18 stycznia 2017

SAŁATKA Z FASOLĄ I JABŁKIEM



salatka z fasola, fasola piekny jas, jablko lackie, malopolskie przepisy, malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

SAŁATKA Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ I JABŁKIEM ŁĄCKIM

Ta sałatka wzmocni was zimą. Fasola zawiera dużo wartościowych składników odżywczych: białek, węglowodanów złożonych, witamin (zwłaszcza z grupy B), potasu, magnezu, żelaza.

Nasz sałatka bogata jest również w dużo wielobarwnych, świeżych składników. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych:  białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych. Dodaliśmy więc do naszej sałatki kolorowe papryki, czerwoną cebulę, zielony seler naciowy i różnobarwne gatunki sałaty.

fasola piekny jas, jablka lackie, malopolska kuchnia, malopolskie produkty regionalne
To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy do jego przygotowania nasze regionalne specjały: fasolę Piękny Jaś i jabłka łąckie.  

niedziela, 15 stycznia 2017

JABŁKA ŁĄCKIE

jablka


JABŁKA ŁĄCKIE czyli jakie?

Jabłka łąckie czyli wyhodowane w Kotlinie Łąckiej w Małopolsce. Są bardzo wyraziste w smaku; wyjątkowo soczyste, jędrne, rumiane i aromatyczne. Wgryzając się w nie wyczujecie dość wysoką kwasowość, tzw. „górską zieloną nutkę”. Obrane nie brązowieją; jak to mawiają sadownicy –„nie rdzewieją”. 

czwartek, 12 stycznia 2017

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKA, ORZECHAMI I MIODEM

pierogi, suska sechlonska, malopolskie przepisy, malopolska kuchnia, małopolska do zjedzenia, malopolskie produkty regionalne, zycie od kuchni

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ, ORZECHAMI I MIODEM

Prezentujemy wam dziś pyszne, małopolskie pierogi. Polecamy je jako deser, ale świetnie nadają się również na słodki obiad. 

suska sechlonska, orzechy, malopolskie produkty regionalne
Wykorzystaliśmy do jego przygotowania suskę sechlońską, orzechy z naszego ogrodu i niezwykle aromatyczny sądecki miód spadziowy. 


wtorek, 10 stycznia 2017

JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ



jablka pieczone

JABŁKA PIECZONE

Pieczone jabłka to jeden z naszych ulubionych, zimowych deserów. Ich zapach przywołuje w nas zawsze wspomnienie dzieciństwa. Farsz do jabłek przygotowaliśmy na bazie jaglanej kaszy.


Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.

jablka pieczone, malopolska do zjedzena

Zapraszamy was na nasze pieczone jabłka z małopolskim charakterem :)

poniedziałek, 9 stycznia 2017

SUSKA SECHLOŃSKA

chronione oznaczenie geograficzne, malopolska,produkty tradycyjne,produkty regionalneŻadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska” oznacza suszkę, czyli podsuszaną, podwędzaną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce.

KIEŁBASA LISIECKA

chronione oznaczenie geograficzne, malopolskie produkty regionalne, produkty tradycyjne,

KIEŁBASA LISIECKA
To aromatyczna, wieprzowa, wędzona kiełbasa. Produkowana jest z najwyższej jakości, chudego mięsa, głównie z szynki co jest wyraźnie widoczne w jej przekroju (zawartość mięsa klasy I wynosi w tej kiełbasie aż 85%). W przekroju widać duże kawałki wieprzowej szynki, otoczone oczkami farszu. Ma ciemną, lekko lśniącą skórkę. Jej pęta dochodzące do 55 cm długości mają imponującą grubość od 4,5 do 5,5 cm (średnio powyżej 5 cm). Produkuje się ją w dwóch podkrakowskich wsiach: Liszki i Czernichów. Kiełbasa lisiecka ma niepowtarzalny, naturalny smak. Doprawiana jest jedynie solą peklującą, świeżym czosnkiem i mielonym, białym pieprzem. Kiełbasa lisiecka wywodzi się z tradycyjnej, "grubo krojonej" kiełbasy krakowskiej i pod swoją nazwą wyodrębniła się w latach 30-tych XX wieku.  

ZAPAMIĘTACIE! prawdziwa kiełbasa lisiecka musi być z wieprzowiny, nie istnieje coś takiego jak lisiecka drobiowa.

niedziela, 8 stycznia 2017

ZIEMNIAKI FASZEROWANE ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z SERA

ziemniaki zapiekane, oscypek, kielbasa lisiecka, ziemniaki faszerowane, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni


ZIEMNIAKI ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z GRZYBÓW, KIEŁBASY LISIECKIEJ I OSCYPKA

Pieczone ziemniaki to przysmak któremu rzadko kto potrafi się oprzeć. Są chrupiące, rumiane i kuszące. Wypełnia je smakowity, aromatyczny farsz. Do jego przygotowania wybraliśmy regionalne produkty małopolskie charakteryzujące się znakomitą jakością i tradycyjnym charakterem.

 
To doskonałe danie zarówno  na kolację jak i na imprezę. Pieczone, faszerowane ziemniaki gorąco polecamy wam jako karnawałowo-imprezową przekąskę.

sobota, 7 stycznia 2017

ROLADA ZE SCHABU



schab, schab faszerowany, uroczysty obiad, swiateczny obiad,  oscypek, suska sechlońska, zycie od kuchni
ROLADA ZE SCHABU Z OSCYPKIEM I SUSKĄ SECHLOŃSKĄ PODANA Z SOSEM ŚLIWKOWYM


Domowa, rumiana, soczysta rolada ze schabu  to doskonała propozycja na uroczysty lub świąteczny obiad. Podana z sosem śliwkowym w asyście ziemniaków lub klusek smakuje wybornie. Cieniej pokrojona, serwowana na zimno jako dodatek do chleba lub podana na półmisku z wędlinami sprawdza się równie dobrze. Do przygotowania naszej rolady ze schabu wykorzystaliśmy tradycyjne i regionalne produkty małopolskie. Odnajdziecie w niej suskę sechlońską oraz oscypek. Ich lekko wędzony aromat doskonale wzbogaca smak rolady.

piątek, 6 stycznia 2017

OSCYPEK

Chroniona Nazwa Pochodzenia - ChNP, zycie od kuchni, przepisy z oscypkiem

OSCYPEK
To ręcznie robiony, wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu od maja do września z mleka owiec rasy Polska Owca Górska (czasem z niewielką, nie przekraczającą 40% domieszką mleka krowiego od Polskiej Krowy Czerwonej). Wytwarzany jest na Podhalu od ponad 600 lat ! 

Ser ten jest twardy, zwarty, tłusty i słony. Herbaciany kolor skórki i wyraźny posmak wędzenia oscypek zawdzięcza trwającemu od kilku do kilkunastu dni wędzeniu w zimnym dymie pod dachem bacówki. Oscypek ma kształt wrzeciona i charakterystyczne ozdoby powstające podczas ściskania sera w rzeźbionym, drewnianym, rozszczepialnym pierścieniu zwanym „oscypiorkiem”. Każdy baca ma swój własny, specyficzny wzór, który wytłacza na serze.

PRODUKTY REGIONALNE I PRODUKTY TRADYCYJNE

produkty regionalne, produkty tradycyjne, malopolskieprodukty regionalne, Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), zycie od kuchni,



Zainspirowani pracą nad przepisami do książki MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA rozpoczynamy nowy cykl na naszym blogu poświęcony tradycyjnym i regionalnym produktom małopolskim i przepisom kulinarnym z ich wykorzystaniem. Tradycyjne i regionalne produkty zajmują bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Są częścią naszej rodzinnej tradycji kulinarnej. Często również pojawiają się w przepisach na naszym blogu. 

malopolska do zjedzenia

Czy wiecie co to są produkty tradycyjne i produkty regionalne?   

Co oznaczają znaki: 
* Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
* Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) 
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)

Dociekliwych zapraszamy do lektury.

poniedziałek, 2 stycznia 2017

MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA - KSIĄŻKA Z NASZYMI PRZEPISAMI



malopolska do zjedenia, ksiazka, malopolska, przepisy, tradycyjny malopolski produkt, zycie od kuchni
"MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA"
W Nowym Roku witamy Was nową książką.
W naszych dłoniach spoczywa "MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA" - książka wydana pod koniec minionego roku przez Województwo Małopolskie według pomysłu Departamentu Marki Małopolska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Jest to wydawnictwo w pełni poświęcone małopolskiej, regionalnej kuchni. Odnajdziecie w nim 37 przepisów kulinarnych bazujących na tradycyjnych produktach z naszego regionu. Duma i radość nas rozpiera bo jesteśmy autorami 14 przepisów kulinarnych znajdujących się w tej książce oraz przedstawiających je zdjęć. 

malopolska do zjedzenia, ksiazka, tradycyjne produkty malopolskie, zycie od kuchni
malopolska do zjedzenia, zjedz na polu, zycie od kuchni,tradycyjne produkty małopolskie,

Specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowaliśmy przepisy na startery, sałatki, zupy, dania wegetariańskie, ryby, mięsa i desery z wykorzystaniem tradycyjnych i regionalnych małopolskich produktów w nowoczesnej i klasycznej odsłonie. Będziemy je publikować również na naszym blogu, a publikacjom będzie towarzyszył konkurs, w którym jako nagrody będą czekały na Was egzemplarze tej książki.