poniedziałek, 27 lutego 2017

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, pstrag wedzony, salatka, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
O tej porze roku to jedna z naszych ulubionych sałatek. Intensywność jej barw dodaje nam energii i witalności. Na talerzu wiele się dzieje. Smaki fajnie podążają za sobą. Jędrne, soczyste, delikatne mięso wędzonych  Pstrągów Ojcowskich w połączeniu z wyrazistymi grilowanymi warzywami i rukolą świetnie się komponują na jednym talerzu. Jest też ukłon w stronę tradycyjnych, regionalnych produktów małopolskich.

niedziela, 26 lutego 2017

ROLADA SZPINAKOWA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, malopolska do zdjedzenia, malopolska kuchni
ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

Przepis na roladę szpinakową już pojawiał się na naszym blogu, ale był to przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem. DZIŚ BĘDZIE PO MAŁOPOLSKU! Różnorodność i wysoka jakość małopolskich produktów regionalnych oraz ich walory smakowe i odżywcze pozwalają przygotować fantastyczne dania na każdą okazję i są dla nas źródłem niezliczonych inspiracji kulinarnych. Rolada szpinakowa w wersji z Pstrągiem Ojcowskim nie ma sobie równych.

pstrag ojcowski, wedzony pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, malopolska do zjedzenia, produkty regionalne, malopolska kuchnia, zycie od kuchni
pstragi potokowe, pstrag ojcowski, pstragi wedzone, malopolska do zjedzenia, produkty regionalne, zycie od kuchniDo przygotowania rolady wykorzystamy najlepsze wędzone ryby z naszego regionu czyli Pstrągi Ojcowskie wędzone naturalnie na drewnie bukowym zgodnie z tradycją. Pochodzą z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego. Jędrne, soczyste, delikatne mięso zawdzięczają hodowli w krystalicznie czystej wodzie i minimum dwuletniemu systemowi chowu w przepływowych stawach.

czwartek, 23 lutego 2017

BURGER ORIENTALNY

burger, domowy burger, burger wolowy, jakie mieso na burgera, poltino, bukiet chinski poltinoBurgery kojarzą się wielu osobom z upadkiem kultury kulinarnej Zachodu; z tanim, wysokokalorycznym fast foodem i z jedzeniem kiepskiej jakości. Będziemy na blogu walczyć z tym stereotypem. Przedstawimy wam przepisy na burgery w wersji slowfoodowej. Do ich przygotowania wykorzystujemy najlepszej jakości produkty. Ich podstawą jest specjalnie wybrane mięso, pieczone w domu bułki oraz bogactwo i różnorodność dodatków warzywnych i ciekawe kompozycje sosów. 


Zachęcimy was do kulinarnych eksperymentów. Zaczniemy niestandardowo - dziś przepis na BURGERY ORIENTALNE.

środa, 22 lutego 2017

RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW

razowe bulki, bulki do burgerow, jak upiec bulki do burgerow, burgery, burgery domowe, zycie od kuchni
 
RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW
Odmieniliśmy nieco klasyczne, pszenne, maślane buły do burgerów. Nasze domowe burgery nie mają nic wspólnego z kiepskiej jakości, niezdrowym fast foodem. Do ich przygotowania wykorzystujemy najwyższej jakości mięso, zdrowe tłuszcze oraz mnóstwo świeżych, różnorodnych, bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw, kiełków i nasion tworząc pełnowartościowe, zdrowe dania.


domowe burgery, burgery, bulki razowe, zycie od kuchni
Przepisy na takie zdrowe burgery będziemy prezentować wam w najbliższym czasie na blogu, a dziś pokażemy wam jak upiec RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW.
Warto dokonywać takich drobnych zmian w sposobie odżywiania zamieniając pieczywo z białej, pszennej mąki na pieczywo razowe lub pełnoziarniste. Warto również kształtować takie zdrowe nawyki żywieniowe u swoich dzieci. Zapewniamy was że pochłaniają ze smakiem takie odmienione burgery. Przetestowaliśmy to wielokrotnie na naszych dzieciakach i ich przyjaciołach :)

wtorek, 21 lutego 2017

WYNIKI KONKURSU Z DESECZKOWO

deseczkowo, zycie od kuchni, konkurs, deski

Przyszła chwila na którą wielu z Was z pewnością z niecierpliwością oczekiwało. Najwyższy czas ogłosić wyniku KONKURSU Z DESECZKOWO !

Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w konkursie.
Ci, którzy na bieżąco śledzą fanpage naszego bloga na Facebooku [NA TEJ STRONIE] znają już dobrą wiadomość - Wasze wielkie zainteresowanie konkursem sprawiło, że oprócz nagrody głównej przyznane zostaną również 2 nagrody pocieszenia. 

BUŁKI DO BURGERÓW

domowe burgery, bulki z sezamem, domowe bulki do burgerow, bulki drozdzowe, zycie od kuchni
BUŁKI DO BURGERÓW
Domowe bułki do burgerów są nieporównywalnie smaczniejsze od kupnych. Gdy przekonacie się jak szybko i łatwo się je piecze już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowych półek. 

bylki, domowe burgery, bulki z sezamem, jak upiec bulki do burgerow, ciasto drozdzowe, zycie od kuchni

Miękkie, sprężyste, pszenne, lekkie, maślane buły są podstawą dobrych burgerów. Tajemnica ich wypieku kryje się w dobrym wyrobieniu ciasta.

sobota, 18 lutego 2017

FINE DINING WEEK 2017 RESTAURACJA ZAKŁADKA




Przed nami druga edycja polskiego festiwalu finediningowych restauracji FINE DINING WEEK odbywająca się w ramach RESTAURANT WEEK. W dniach od 20 do 28 lutego 2017 najbardziej ekskluzywne, najdroższe restauracje w Krakowie i Warszawie zapraszają na wyjątkowy festiwal sztuki restauracyjnej. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych



FINE DINING WEEK to wyjątkowe, pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne dedykowane kulturze restauracyjnej na najwyższym poziomie. To okazja na wielozmysłowe i wielodaniowe doświadczenie kulinarne.

Każda z restauracji biorąca udział w FINE DINING WEEK przygotowuje specjalne, popisowe, pięciodaniowe menu festiwalowe w niezwykle przystępnej cenie 119 zł od osoby. Jedzenie w fine diningowych restauracjach to wielozmysłowe doświadczenie kulinarne. Spełnia najwyższe standardy zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, aż po prezentację i spektakularne podanie dania pod którym podpisuje się Szef Kuchni.

Jako ambasadorzy FINE DINING WEEK mieliśmy niezwykłą przyjemność już teraz poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie nadchodzącego Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji. 

Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty  w ZaKładka – Food&Wine w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu FINE DINING WEEK.

wtorek, 14 lutego 2017

SAŁATKA NA WALENTYNKI - OD SERCA DLA SERCA

walentynki, salatka, peczak, zdrowe serce





DZIŚ PRZEPIS OD SERCA DLA SERCA. 
Czyli sałatka na walentynki :)
Dla zdrowego serca tych, których kochacie. Zadbajcie o to by biły zdrowym rytmem dla was jak najdłużej.




Sałatka ta jest pełną składników chroniących przed chorobami nasze serce i układ krążenia.  

niedziela, 12 lutego 2017

FAWORKI, OPONKI I INNE KARNAWAŁOWE PRZYSMAKI

 
karnawal, faworki, oponki, paczki, rogaliki, roze karnawalowe, zycie od kuchni


Karnawał rządzi się swoimi prawami. Faworki (chrust), oponki, karnawałowe róże, rogaliki, pączki i inne słodkości zgodnie z tradycją muszą w tym czasie zagościć na naszym stole. A tradycja rzecz święta więc porzućcie na chwile wszelkie dietetyczne postanowienia noworoczne i oddajcie się razem z nami słodkiej, karnawałowej rozpuście :) Bo jak nie teraz to kiedy? ;)

Krok po kroku pokażemy wam jak upiec najpyszniejsze, najbardziej kruche faworki i najpiękniejsze karnawałowe róże. To łatwiejsze niż sądzicie. Nauczymy was też jak piec kuszące rogaliki z różaną konfitura i oponki serowe. Zapraszamy :)

 

piątek, 10 lutego 2017

OBWARZANEK KRAKOWSKI





OBWARZANEK to kulinarny symbol naszego miasta, król krakowskich wypieków. Taki fast food o najdłuższej historii w Krakowie. Jest tradycyjnie sprzedawany z małych, przeszklonych wózków stojących niemal na każdym rogu wokół Rynku Głównego w Krakowie. Łącznie na terenie Krakowa mamy około 100 punktów sprzedaży obwarzanków, a na terenach gminnych 24 punkty.   Kupują go mieszkańcy miasta i turyści. Chrupiąca skórka i rozpływający się w ustach miękki i lekko słodkawy miąższ czynią go wyjątkowo smacznym. Być w Krakowie i nie zjeść obwarzanka? Tak się proszę państwa nie godzi; podróż niezaliczona :) To jakby być tu i nie zobaczyć Sukiennic, Kościoła Mariackiego, czy ziejącego ogniem Smoka Wawelskiego

 
obwarzanek, sukiennice, krakow, krakow do zjedzenia, Obwarzanek krakowski ma kształt pierścienia o średnicy 12 do 17 cm i grubość od 2 do 4 cm. Może ważyć od 80 do 120 g. Jego kolor waha się od jasnozłocistego do jasnobrązowego. Ma lśniącą, lekko twardą, chrupiącą  skórkę o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni i widocznym splocie. Miąższ obwarzanka jest miękki i jasny. Obwarzanki formowane są ręcznie więc każdy ma nieco inny kształt. Uformowane obwarzanki są obwarzane (czyli zanurzane we wrzącej wodzie), ozdabiane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami i dopiero potem pieczone.  Najsmaczniejsze są  zaraz po ostygnięciu. Już po kilku godzinach tracą chrupkość. 
 

Zabieramy was dziś do krakowskiej wytwórni obwarzanków  Roberta Lewandowskiego. Zobaczcie krok po kroku w jaki sposób są wypiekane.

niedziela, 5 lutego 2017

DESKI DESECZKOWO - KONKURS

konkurs, deseczkowo, deski drewniane, figury lichtenberga na drewnie, zdobienie drewna,zycie od kuchni


Nie łatwo jest dostrzec w zwykłym kawałku drewna całe ukryte w nim piękno. Wydobyć je w pełni to już sztuka.  Mamy przyjemność przedstawić wam dziś Michała Suktę który tę sztukę posiadł. To małopolski artysta rzemieślnik, którzy własnoręcznie tworzy z drewna niepowtarzalne przedmioty. Ręcznie, od podstaw robi unikatowe deski. Często nadaje drewnu drugie życie wykorzystując kawałki, które inni przeznaczyli już na spalenie albo wyrzucenie. On dostrzega w nich niezwykły rysunek słoi; sęki i ubytki, które inni postrzegają jako wady surowca zmienia w wyjątkowe ozdoby swoich desek. To co wydawało się już niepotrzebne potrafi przemienić w użytkowe przedmioty. W "plastikowym" świecie w którym przyszło nam żyć Michał robi naturalne, piękne przedmioty drewniane z których korzystamy w życiu codziennym. 

konkurs, deseczkowo, deski drewniane, michalsukta, zycie od kuchni

konkurs, deseczkowo, deski drewniane, zycie od kuchni


Michał Sukta stworzył pracownię rzemieślniczą DESECZKOWO.
Jego naturalna potrzeba wykonania czegoś  z drewna dla siebie do wykorzystania w domu przerodziła się w prawdziwą pasję, którą rozwija stale udoskonalając i ulepszając swój warsztat i umiejętności wciąż ucząc się nowych technik zdobienia drewna.

konkurs, deski drewniane, deseczkowo, figury lichtenberga na drewnie, zdobienie drewna, zycie od kuchni
UWAGA OGŁASZAMY KONKURS !
Na zwycięzcę czeka widoczna na zdjęciu poniżej, pięknie zdobiona (figury Lichtenberga na drewnie) dębowa deska o szerokości 21 cm i długości całkowitej 60 cm (efektywnej 45 cm) ufundowana przez pracownię rzemieślniczą DESECZKOWO.

konkurs, wygraj, nagroda, deska, deseczkowo, figury lichtenberga na drewnie, zdobienie drewna, zycie od kuchni



Co należy zrobić aby wygrać tę niepowtarzalną deskę?
Odpowiedz znajdziecie na końcu artykułu. Zapraszamy do lektury wszystkich, którzy tak jak my pozostają pod ogromnym wrażeniem dla talentu i artystycznej pasji Michała, który z każdego kawałka drewna potrafi wydobyć to co najpiękniejsze.

środa, 1 lutego 2017

pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą

bryndza, pierogi z bryndza, małopolskie produkty regionalne, przepisy z bryndza, zycie od kuchni



Kasza gryczana nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu).
lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację; jej niedobór prowadzi do anemii
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny  (odpowiadającej za dobry sen)
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (rutyny, pelargonidyny, kwercetyny) oraz witamin z grupy B 1 i PP  i związków mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu.
NIE ZAWIERA GLUTENU, jest polecana dla osób chorujących na celiakię.
Kasza ta dostarcza nam również dużo błonnika.
Zaleca się ją osobom cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie, niedokrwistość i anemię, dla osób chorych na cukrzycę, chorych na depresję, żyjących w ciągłym stresie, kobiet w ciąży i karmiących piersią. W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. 
bryndza, przepisy z bryndza, zycie od kuchni, kasza gryczanaKasza gryczana najczęściej jest podawana ugotowana na sypko jako dodatek do sosów, ale my dziś zaproponujemy wam naszą ulubioną kaszę w innej formie. ZAPRASZAMY WAS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BRYNDZĄ PODHALAŃSKĄ.
Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna.  Jej smak zmienia się wraz ze zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy jest w maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem tatrzańskich ziół. W połączeniu z kaszą gryczaną tworzy genialny, wyrazisty farsz do pierogów.