piątek, 31 marca 2017

BABKA MAJONEZOWA

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, majonez, zycie od kuchni, dekorowanie babki wielkanocnej
BABKA MAJONEZOWA to kolejna nasza propozycja na babę wielkanocną. Przepis jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi wam trudności nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. 

Babka ta jest pieczona na bazie majonezu. Tak, dobrze przeczytaliście :) Brzmi to trochę dziwnie, to fakt. Zapewniamy was jednak, że jest to bardzo udany eksperyment kulinarny :)

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni

Dzięki majonezowi ciasto jest wilgotne. Jest jednocześnie znacząco lżejsze niż klasyczna wielkanocna babka piaskowa, do której dodaje się 200 g masła. W smaku jest pyszne. (Nie obawiajcie się, majonez jest absolutnie niewyczuwalny.)  To coś na pograniczu ciasta piaskowego i biszkoptowego. 


czwartek, 30 marca 2017

JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI


jajka faszerowane, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, zycie od kuchni, przepisy z jajem

JAJKA FASZEROWANE zawsze kojarzą nam się z Wielkanocą, ale można je również podawać podczas innych okazji. Ta niezwykle smaczna i kusząca przekąska jest prawdziwą dekoracją świątecznego stołu. Przygotować je można na dziesiątki sposobów. Dziś prezentujemy wam jeden z naszych ulubionych przepisów na JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI

To nasza kolejna propozycja w wielkanocnym cyklu PRZEPISY Z JAJEM. Przy okazji polecimy wam też inne nasze propozycje na jajka faszerowane. Wszystkie są pyszne :)

wtorek, 28 marca 2017

BABKA PIASKOWA

babka, babka wielkanocna, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, przepisy wielkanocne, przepisy z jajem, jak upiec babke, zycie od kuchni

Wielkanoc coraz bliżej więc startujemy na blogu z nowym cyklem pt. PRZEPISY Z JAJEM 

wielkanoc, ozdoby wielkanocne, rzeżucha,  jajo, zycie od kuchni, przepisy z jajem
Dziś absolutny klasyk wielkanocnych wypieków czyli BABKA PIASKOWA. Bez tej babki na stole wielkanocnym trudno nam sobie wyobrazić święta.  Jest absolutnie cudowna; miękka, aromatyczna, sypka i bardzo łatwa w wykonaniu.

czwartek, 23 marca 2017

BURGERTATA QUALITY STREET FOOD

burgertata, street food, burgery, najlepsze burgery w krakowie


BURGERTATA to krakowska marka z dobrze ugruntowaną renomą; ścisła czołówka najlepszych burgerowni w mieście. A wiadomo - taka opinia do czegoś zobowiązuje gdy otwiera się nową streetfood'ową restaurację pod tym szyldem.

Na zdjęciu: BURGERTATA ul.Rzeźnicza 2 (wejście od strony Ronda Grzegórzeckiego).

DLA NIEWTAJEMNICZONYCH:

BURGERTATA był pierwszym rasowym food truckiem w Krakowie (nie licząc oczywiście kultowej niebieskiej Nyski spod Hali Targowej). To on pokazał nowe podejście do kuchni i wyznaczył poziom do którego inni do dziś muszą dorównać chcąc zaistnieć w świecie street foodu. Mówiąc street food mamy tu na myśli pełnowartościowy, świeży, bardzo smaczny posiłek. Absolutnie nie należy go utożsamiać z niezdrowym, kiepskiej jakości fast food'em. To zupełnie inna kategoria, inna jakość. Jedynie szybkość podania jest tu podobna. Street food o którym mówimy to produkty najwyższej jakości, 100 % mięsa w mięsie, sezonowe warzywa, świeżo przygotowywane sosy; jest też mnóstwo serca i kulinarnej fantazji włożonej w przygotowywane dania.

NOWA MIEJSCÓWKA

9 marca, dzień przed oficjalnym otwarciem nowej restauracji pod szyldem BURGERTATY, nie bez przyjemności zresztą, próbowaliśmy wszystkich nowości jakie są serwowane na Rzeźniczej. Dwie godziny, kilka kanapek i sporo frytek później wiedzieliśmy już, że będziemy tu regularnie wracać :) Ale po kolei...

wtorek, 21 marca 2017

BROWNIE Z MALINAMI

brownie maliny, poltino, maliny poltino, ciasto czekoladowe, ciasto z malinami, zycie od kuchni
BROWNIE to intensywnie czekoladowe, wilgotne, nieprzyzwoicie pyszne ciasto zwyczajowo krojone na niewielkie kwadraty. Idealny deser na poprawę nastroju.
Autorką przepisu na brownie jest Mildred "Brownie" Schrumpf, która pewnego dnia, jak głosi legenda, zapomniała dodać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego.

Wstępna charakterystyka brownie (uwagi dla niewtajemniczonych) 
Brownie wam nie wyrośnie jak nasz polski murzynek (nie oczekujcie tego po nim), a po pokrojeniu stwierdzicie, że  wygląda niczym rasowy zakalec. Nie zrażając się  tym przejdźcie niezwłocznie do dalszej analiza sensorycznej ciasta, by ku własnemu niedowierzaniu stwierdzić, że jest wręcz nieprzyzwoicie  pyszne i kuszące. Jego mocny, czekoladowy zapach zawładnie waszymi zmysłami wywołując pierwszy wyrzut endorfin w waszym mózgu (kolejne nastąpią już wkrótce w trakcie jedzenia). Brownie jest intensywnie czekoladowe do granic skali - marzenie każdego czekoladoholika. W trakcie pieczenia na cieście tworzy się  cieniutka, lekko chrupiąca skórka kryjąca miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze. Czekoladowy smak jest bardzo intensywny, długo pozostaje w ustach. Podczas jedzenia browni uczucie sytości i zaspokojenia pragnienia czekolady następuje bardzo szybko .  
Są tacy, którzy twierdzą, że czekolada jest lepsza od seksu. My tej teorii nie popieramy, ale jesteśmy zdania, że czekolada daje mnóstwo satysfakcji jedzącemu. Idąc dalej tym tokiem myślenia można stwierdzić, że czekolada dostarcza mnóstwo przyjemności, a brownie to prosta droga w stronę wielokrotnego orgazmu ;)


PRZECHODZIMY LEVEL WYŻEJ I PIECZEMY BROWNIE Z MALINAMI :)
Są takie smaki, które genialnie ze sobą współgrają dopełniając się wzajemnie i wzmacniając. Przedstawiamy wam duet doskonały:

CZEKOLADA + MALINY

Czekoladowa alchemia w połączeniu  z subtelnością i delikatną kwasowością aromatycznych, dojrzałych w słońcu malin tworzy niesamowitą ucztę dla wszystkich zmysłów. 

sobota, 18 marca 2017

HOLDVÖLGY TOKAJ W KRAKOWIE

tokaj, winnica holdvolgy, kobiety i wino, restauracja biala roza

Holdvölgy. Tokaj w Krakowie  
Za nami ciekawa degustacja wybitnych tokajskich win z winnicy HOLDVÖLGY zorganizowana przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino w krakowskiej restauracji Biała Róża. Ta kolacja poszerzyła znacząco nasze wyobrażenia o Tokaju, który powszechnie kojarzony jest z winem słodkim. Win słodkich nie pijamy tak dużo jak win wytrawnych, to nie są przecież wina na co dzień, więc największe zainteresowanie wzbudziły w nas wytrawne wina z tego regionu. Podczas tej degustacji udało nam się również odnaleźć świeżość i przyjemny balans kwasowości który zawsze poszukujemy w winach słodkich.

tokaj, kobiety i wino, resyauracja biala roza,

tokaj, restauracja biala roza
O swojej winiarskiej pasji i wyjątkowym miejscu w którym uprawiana jest winorośl opowiadała Natalia Demko z winnicy HOLDVÖLGY.

wtorek, 14 marca 2017

SMOOTHIE Z JARMUŻU - DLACZEGO WARTO GO PIĆ ?

zielony smothie, koktajl z jarmuzu, zielony koktajl, zycie od kuchi
Zielony smoothie - smoothie z jarmużu to prawdziwy FIT HIT !
Pijcie go na zdrowie :) 
Gwarantujemy, że "zielenina" nie kłuje w nim w zęby - przetestowaliśmy to na naszych nastoletnich synach, a wiadomo, że to wyjątkowo wybredni degustatorzy ;)

No dobra - jest tak: kolor tego smoothie nawet się wam podoba; wiecie, że jest zdrowy, ale go nie robicie i nie pijecie bo myślicie, że smakuje jak trawa. I tu się mylicie :) Smoothie z jarmużu wcale nie smakuje jak pasza dla królików. To pyszny, zdrowy napój, który doda wam energii i urody jeśli tylko dobrze skomponujecie jego składniki. Jest łatwym, bezbolesnym i szybkim sposobem do wprowadzenie ogromnej ilości zieleniny i owoców do waszej codziennej diety, dzięki czemu wasze ciało otrzyma zastrzyk niezbędnch witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy.
Zielonym smoothie przywołujemy wiosnę. Tęsknimy za zielenią i intensywnością wiosennych barw. Przedwiośnie odbiera nam energię, potrzebujemy czegoś co doda nam witalności.
Zimie już dziękujemy!

niedziela, 12 marca 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SOSIE SEROWYM

poltino, mrożonki poltino, zapiekanka warzywna, zapiekanka ziemniaczana, sos serowy, warzywa w serowym sosie, zycie od kuchni


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SEROWYM SOSIE

Wszyscy uwielbiamy zapiekanki. Smaki się w nich cudownie łączą i wzajemnie przenikają; kontrastowe tekstury kusząco układają się naprzemiennie. Lekko zrumieniona wierzchnia warstwa zapiekanki fantastycznie chrupie pod zębem kryjąc wewnątrz rozpływające się w ustach składniki.

Wyobraźcie sobie mnóstwo smakowitych warzyw zapieczonych w bardzo aromatycznym, wyrazistym w smaku sosie serowym i ukrytych pod chrupiącą, fantazyjną skorupką z przypieczonych ziemniaków.
Tak wiemy, już chcecie to zjeść :)
Poznajcie więc przepis...

wtorek, 7 marca 2017

CHLEB PRĄDNICKI

chleb, malopolska, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni
 
CHLEB PRĄDNICKI
Kiedy bierze się w dłonie wielki pszenno-żytni bochen prądnickiego chleba wypiekanego na żytnim zakwasie to budzi się w człowieku szacunek i dla chleba i dla kunsztu piekarzy, którzy go upiekli. W swej mniejszej wersji waży on 4,5 kg; ma 65 cm długości, 35 cm szerokości i 15 cm wysokości. W większej wersji, pieczonej okazjonalnie na zamówienia, waży 14 kg, ma 1 m długości i 0,5 m szerokości. Można trafić też czasem na chleb prądnicki okrągły, o średnicy pół metra i wadze 4,5 kg. 


Jego gruba na 6 mm, ciemnobrązowa skórka posypana żytnimi otrębami cudownie trzeszczy podczas krojenia nożem.

piątek, 3 marca 2017

BURGER WOŁOWY

burger, wołowina, mięso na burgery, jak zrobić burgery, bułki do burgerow


Dziś męska kuchnia level master - czyli męskie żarcie w ekstra wydaniu.

BURGER WOŁOWY - klasyka gatunku
Męska kuchnia i męska sprawa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Musi być jakość i smak na najwyższym poziomie, bo burger jest królem męskiej kuchni.

burger, burger slow food, wolowina, meska kuchnia,mieso do burgerów, bulki do burgerow, zycie od kuchi

Podstawą jest mięso najwyższej jakości. Z kiepskiego mięsa zrobicie kiepskie burgery, więc po prostu szkoda zachodu. Dziś solidna porcja mięcha - dobrej jakości, grubo zmielona wołowina ugrillowana w punkt, tak by zachowała swą soczystość. Do tego kawał bułki (najlepiej w wersji razowej). Ale nie byle jakiej bułki, tylko dużej, sprężystej, miękkiej, maślanej, domowej bułki do burgerów. To ona tworzy niezastąpioną podstawę rasowych burgerów. I jeszcze do kompletu dobrze doprawiony sos, wyrazisty w smaku ser i bogactwo dodatków warzywnych. Wykorzystujemy ulubione gatunki sałat, świeże i marynowane warzywa oraz mikro listki. 
Mikro listki w burgerze? 
Ale że naprawdę?  
No jak to kurna brzmi?  
Mikro listki i męska kuchnia to jest jakoś z natury swojej niekompatybilne
Kto tak myśli ten ulega stereotypom :) 
Prawdziwy mężczyzna dbający o dobrą formę i zdrowie doskonale wie jak ważne jest zachowanie równowagi w diecie i włączenie do niej jak największej ilości warzyw. Mikro listki, kiełki czy inne zielone dodatki nie są jedynie ozdobą dania. Ich chrupiące łodyżki wspaniale wzbogacające smak burgerów są przede wszystkim cennym źródłem niezaspionych witamin i mikroelementów - są prawdziwą bombą witaminową!