poniedziałek, 22 stycznia 2018

BRUKSELKA Z MAKARONEM

fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni
Pochwała prostoty
Lubię by jedzenie było proste i jednocześnie dawało mi wielozmysłową przyjemność. Chcę by poza samą funkcją odżywczą niosło więcej wartości, by żywiło ciało i duszę; było pretekstem do spotkań, do rozmów, stało się i zapalnikiem i tłem dla emocji. Czas codziennie spędzany przy wspólnym stole jest dla mnie fundamentem wzmacniającym relacje z bliskimi. Na co dzień nie szukam potraw przekombinowanych, wyrafinowanych pod względem formy i technik kulinarnych. Pragnę prostoty w najlepszym tego słowa znaczeniu. Niech płynie ona z sezonowości i lokalności wykorzystanych produktów, z oszczędności czasu, z łatwości wykonania i nade wszystko z dobrego smaku. Wartość odżywcza i wizualna forma tego co trafia na nasz stół są przy tym dla mnie równie ważne. Jedzenie ma kusić swym wyglądem, wabić oko. Ma też nęcić aromatem i zaskakiwać teksturą. Ma być źródłem przyjemności zmysłowych, a nie jedynie zaspokajać fizyczne potrzeby.

fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni

Dziś na nasz stół trafia właśnie takie danie. Jest pochwałą prostoty zarówno w formie jak i sposobie przygotowania. Trafiły do niego sezonowe i lokalne warzywa oraz bogaty w składniki odżywcze makaron pełnoziarnisty. Danie to nie wymaga poświęcenia mu dużej ilości czasu ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że umiecie ugotować makaron i pokroić marchewkę.


fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni

BRUKSELKA Z MAKARONEM

składniki:

* 4 duże marchewki (najlepiej w różnych kolorach pomarańczowe, fioletowe i żółte)
* 250 g brukselki
* 250 g jarmużu
* 1 cebula czerwona
* 200 g makaronu pełnoziarnistego 
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Szukając odpowiedniej do tego dania formy makaronu wybraliśmy makaron pene. Jego duże, jędrne rurki świetnie się tu sprawdzają. 

Zachęcamy was do wykorzystania w tym daniu kolorowych odmian marchewek, bo kolor jedzenia ma znaczenie - wzbogaca nie tylko wizualne wrażenia, ale również wartość odżywczą posiłku. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.

fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni

wykonanie:

Brukselki oczyszczamy usuwając w razie potrzeby zewnętrzne liście, myjemy pod bieżącą wodą.  Głąby brukselki skracamy i nacinamy je lekko na krzyż, aby kapustki równomiernie i szybko się ugotowały. 
Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy na lekko osoloną, wrzącą wodę i blanszujemy 5 minut; odcedzamy. Brukselka powinna być al dente i zachować swój piękny, zielony kolor.

fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni

Marchewki obieramy i kroimy w plastry.

Jarmuż dokładnie myjemy; jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów.

Cebulę kroimy w cienkie półkrążki.

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę; często mieszając czekamy aż się lekko zeszkli. Dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż i stale mieszamy (ma na patelni spędzić około 1 - 1,5 minuty). Całość przekładamy z patelni do miseczki. Pora by na patelnię wrzucić pokrojone marchewki, dolać 1/2 szklanki wody i przykryć patelnię pokrywą. Najpierw marchewki pomarańczowe i żółte; fioletowe dodajemy w następnej kolejności (ich sok wszystko barwi na fioletowo, a tego nie chcemy). Musicie wyczuć ten moment gdy woda odparuje, a marchewki zmiękną i leciutko zaczną się karmelizować - to jest ta chwila, w której macie zdjąć je na chwilę z patelni by zrobić miejsce dla marchewek fioletowych (postępujecie z nimi  identycznie jak z pomarańczowymi i żółtymi).

W tak zwanym międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Wszystkie składniki łączymy na patelni, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy po chwili na półmisek; podajemy jako samodzielne, ciepłe danie doskonałe na kolację lub jako dodatek do mies na przykład przy okazji obiadu.


fioletowa marchewka, kolorowa marchewka, zolta marchewka, jarmuz, brukselka, wegetarianskie danie, wegetarianski obiad, weganskie danie, weganski obiad, zycie od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz