piątek, 12 stycznia 2018

KUK na BARCE BanglaDish

kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni



KUK na BARCE  
Właśnie startuje nowy kulinarny projekt Restauracji Barka, którego celem jest prezentacja mieszkańcom Krakowa kultury i kuchni z różnych zakątków świata; tych bardzo odległych i tych pozornie nam bliskich.  Na każdą edycję tego cyklicznego wydarzenia zaproszony zostanie inny szef kuchni. 

BanglaDish
To pierwsza edycja gastroprojektu KUK na BARCE.
13 i 14 stycznia Restauracja Barka zabiera wszystkich w niezwykły kulinarny rejs do Bangladeszu. KUKiem, który przejmuje w tym czasie kulinarne stery na BARCE będzie bardzo zdolna i niezwykle urocza Sumona Noor, która zaprezentuje mam autentyczną kuchnię bengalską.  

 
Sumona Noor urodziła się i wychowała w Dhace, stolicy Bangladeszu, która słynie z kulinarnej i i kulturowej różnorodności. Wychowywana w tradycyjnej rodzinie, uczyła się gotowania w środowisku rodzinnym. Tak zrodziło się jej zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością oraz jedzeniem z różnych części świata. Sumona mieszka w Krakowie od czterech lat. Od 2016 roku Sumona jest związana z konceptem foodsharingowym Eataway. Organizuje w swoim domu kolacje, podczas których serwuje krakowianom tradycyjną kuchnię bengalską.
Kuchnia bengalska jest prosta i nieprzekombinowana; niezwykle kreatywnie łączy całe bogactwo i różnorodność smaków, aromatów i barw. I co bardzo ważne, to bogactwo przypraw nie przytłacza dań tak jak to czasem zdarza się w indyjskiej kuchni. Mięso, cieciorka czy warzywa nadal są tu głównymi bohaterami dania. Będziecie mogli zakosztować potraw przygotowanych w tradycyjny sposób i podanych w domowej atmosferze. Będą propozycje dla wielbicieli mięsnych dań oraz wyznawców kuchni roślinnej. 


kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni


Mieliśmy przyjemność przedpremierowo rozsmakować się we wszystkich daniach, które na BARCE będą serwowane w ten weekend. Zaskoczeniem smakowym były dla nas przystawki - marchewka w zalewnie z imbiru i czosnku oraz mus z jabłek z aromatycznym kardamonem, kminem rzymskim i fenkułem.

kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
Waszej uwadze polecamy szczególnie street food z Bangladeszu - czyli CIECORKĘ CHOTPOTI - wegańską, chrupiącą cieciorkę w bengalskim sosie tamaryndowym z plackami puchka, rozpływające się w ustach CURRY Z WOŁOWINĄ w 7 przyprawach oraz muślinowe  MANGO LASSI (wyborny napój przygotowany na bazie jogurtu, mango i przypraw)

kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni 
13 i 14 stycznia - KUK na BARCE / BANGLADISH  -  MENU:

▶️ CHICKEN ROAST - pieczone kurczę z maślanym sosem z orzechami nerkowca

▶️ CURRY Z WOŁOWINĄ - ulubione curry z soczysta wołowiną w 7 przyprawach

▶️ CIECORKA CHOTPOTI - chrupiąca cieciorka w bengalskim sosie tamaryndowym z plackami puchka (VEGAN)  
street food z Bangladeszu :)  
▶️ Do każdego z dań serwowany jest aromatyczny ryż pulao gotowany z 12 przyprawami

▶️ MANGO LASSI

▶️ Rose Lassi na mleku kokosowym (wegańskie)   

DO ZOBACZENIA NA BARCE!
Kraków, ul. Podgórska 16 

Poniżej zdjęcia Michała Ziębowicza
 
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
puchka
kuk na barce, bangladish, puchka, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
kuk na barce, bangladish, restauracja barka, kuchnia bengalska, Sumona Noor, zycie od kuchni
anna wlezień


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz