sobota, 27 stycznia 2018

MAJONEZ DOMOWY

majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni
 
MAJONEZ DOMOWY
Gęsty, świeży, taki jak pamiętacie z domu babci. Niezastąpiony do domowych sałatek i kanapek. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 3 minuty. 

ZESZYT Z BABCINYMI PRZEPISAMI
W każdym domu był kiedyś taki zeszyt w twardej oprawie, w którym odręcznie zapisywano przepisy na ulubione dania. Był tam makowiec od Cioci Jadzi, pasztet Dziadka Tadka, sernik Stryjenki Marysi, kruche babeczki z czekoladową masą od Pani Hani co na trzecim piętrze mieszkała, sałatka ze śledziem od Pana Staszka co przychodził naprawiać żelazko czy odkurzacz jak te się zepsuły (bo kiedyś rzeczy się naprawiało zamiast wymieniać je na nowszy model). Kartki z przepisami od Pani Gieni u której Babcia zawsze kupowała warzywa i ser na Kleparzu były luzem do zeszytu włożone, inne doklejano. Z powody częstego używania kartki w zeszycie poplamiono, pozaginano bo zazwyczaj leżał na środku stołu w czasie największego kuchennego rozgardiaszu.  Zostały na nich różne charaktery pisma, różne odcienie atramentu, czasem kleksy z kawy, czasem czyjś odcisk palca odbity z czekolady; zachwycająca kaligrafia obok bazgrołów i do tego śmieszne, dziecięce rysunki Cioci Danusi, która będąc małą dziewczynką ozdabiała zeszyt towarzysząc babci w czasie gotowania. Z biegiem lat pojawiały się na kartkach z przepisami dopiski i krótkie uwagi; bywało, że ktoś z rodziny przepis udoskonalił czy uprościł jego wykonanie i dopisywał swoje notatki na brzegach kartek. Na tych pożółkłych już stronach zeszytu z babcinymi przepisami zapisane były wszystkie smaki z mojego dzieciństwa tworząc  kulinarną kronikę rodzinną.

 
salatka jarzynowa, majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni
Z wielkim sentymentem przeglądam dziś zeszyt mojej Babci Irenki. Przed oczami staje mi  kuchnia, w rogu której stał wielki, drewniany stół. To był stół wielozadaniowy. Czasem był częścią zakładu krawieckiego Dziadka Henryka, czasem podporą stolnicy na której Babcia Irenka wałkowała ciasto na makaron, a czasem częścią pracowni artystycznej Cioci Danusi gdy zajmowała się ceramiką. W stole tym były wielkie, głębokie szuflady. To właśnie w jednej z nich był chowany zeszyt z babcinymi przepisami, w tej, która najbardziej zgrzytała przy wysuwaniu.  W szufladzie obok chowało się kilka wielkich, ciężkich nożyc krawieckich mojego Dziadka. Dziś to rodzinne pamiątki.   
majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni
Przepis na majonez zajmował ważne miejsce w zeszycie Babci. Był niezbędnym elementem każdych świąt i rodzinnych imprez. Bez niego nie mogła przecież powstać sałatka jarzynowa, a bez sałatki jarzynowej żadna rodzinna uroczystość nie mogła się kiedyś odbyć. Na kartce z tym przepisem od bardzo dawna są zapiski mojego Taty, który uprościł sposób przygotowywania majonezu gdy w babcinej kuchni pojawił się pierwszy mikser z blenderem z końcówką typu żyrafa. Ja na brzegach kartki dopisałam ciąg dalszy tej kulinarnej historii zostawiając notatki o ziołowym majonezie (ale to już historia na kolejną opowieść).

MAJONEZ DOMOWY
składniki:
* 1 duże jajko
* 200 ml oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)  
* 1 łyżeczka ostrej musztardy  
* szczypta soli  
* 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
* duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
* 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni
wykonanie:

Skorupkę jajka myjemy i sparzamy (trzymając jajko na łyżce wkładamy je na moment do wrzącej wody). Do wysokiego, wąskiego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajko (takie naczynia są zazwyczaj sprzedawane w komplecie z blenderem). Wlewamy 200 ml oleju, dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, szczyptę soli, dużą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru (lub miodu) i 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny.
W tym miejscu przypominam wam, że przepis jest jedynie bazą. Możecie dodać do niego ciut więcej lub mniej octu czy musztardy albo doprawić go intensywniej pieprzem. Wszystko zależy od stopnia ostrości jaki lubicie najbardziej.
majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni
Teraz do naczynia wkładamy blender żyrafowy i trzymając noże przy samym jego dnie włączamy urządzenie. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około pół minuty obserwując jak przy dnie błyskawicznie powstaje nam majonezowy sos. Po upływie pół minuty zaczynamy bardzo powoli podnosić stopę blendera co sprawia, że olej stopniowo jest absorbowany do przygotowywanego majonezu. I gotowe. Teraz trzeba tylko majonez schłodzić w lodówce. 
majonez, jak zrobic majonez, najlepszy majonez, majonez jajeczny, prosty przepis na majonez, zeszyt z przepisami, zycie od kuchni

3 komentarze:

  1. Pyszne, a z pewnością jeszcze smaczniejszy niż wygląda, bo domowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja muszę przyznać że zdjęcia są na prawdę przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie to wygląda. Chyba dzisiaj spróbuje coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń