czwartek, 25 stycznia 2018

RESTAURACJA WŁOSKA I OPERA RARA ZE SMAKIEM


opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni


„Jeść i kochać, śpiewać i trawić – to cztery akty opery komicznej, która nazywa się życie i ulatuje jak piana z butelki szampana. Tylko szaleniec pozwala jej się wymknąć bez rozsmakowania” 
–  Gioachino Rossini.

Karnawał w Krakowie rozbrzmiewa muzyką operową. Wszystko za sprawą Festiwalu Opera Rara, który prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Nową propozycją w programie festiwalu jest poszukiwanie związków pomiędzy sztukami pięknymi i kulinariami. Podczas spotkań Opera Rara ze Smakiem  dziennikarze, publicyści i krytycy kulinarni rozmawiają o powiązaniach sztuki z muzyką i kuchnią, a szefowie najlepszych krakowskich restauracji przygotowują menu dedykowane specjalnie Festiwalowi Opera Rara.
Teatr operowy jest teatrem niezwykle żywym i kultura kulinarna jest mocno obecna zarówno na scenie, w takim dosłownym tego słowa znaczeniu (jeśli ktoś z was podziwiał kiedyś Przemysława Reznera w roli Papageno w „Czarodziejskim flecie" zjadającego w ciągu minuty całego, upieczonego kurczaka podczas monologu ten wie o czym mówimy) jak i poza nią budując wiele powiązań z operą. Jest wiele dań, których powstanie ściśle związane jest z operą i światem muzyki. Pierwsze skojarzenie przywodzi nam na myśl Gioacchino Rossiniego, włoskiego kompozytora, twórcę 39 oper, który w wieku niespełna czterdziestu lat przeszedł na "muzyczną emeryturę" i zajął się w Paryżu gotowaniem i przyjmowaniem gości. Był wielkim smakoszem i autorem wykwintnych przepisów kulinarnych. Jego najsłynniejszym daniem było turnedo. Dziś tę wspaniałą potrawę z polędwicy podają w większości renomowanych restauracji Europy jako TURNEDO A LA ROSSINI. Składają się na nią wołowe medaliony, gęsia wątróbka, trufle i wino madera. Kolejne skojarzenie to RAVIOLI ALLA PAGANINI. Niccolo Paganini był autorem przepisu na ravioli. Odnaleziono go w jednym z manuskryptów Paganiniego w Bibliotece Kongresu w Waszyngtonie. Przepis ten bazuje na dużej ilości wołowiny, cielęciny, cielęcego móżdżku, kiełbasy Lugano i grzybów. Słynne jest również SPAGHETTI CARUSO. Sos ten nazwany został na cześć słynnego neapolitańskiego  tenora Enrico Caruso który uwielbiał gotować i jeść. Jego specjalnością był sos, w którego składzie odnajdujemy wątróbki z kurczaka i pomidory. Nazwiskiem słynnej włoskiej sopranistki Luisy Tetrazzini  również nazwano wyborny sos. SPAGHETTI TETRAZZINI przygotowuje się na bazie mięsa z kurczaka, grzybów, białego wina i śmietany. Na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Nellie Melby nazwano DESER MELBA. Składa się on z brzoskwiń, lodów waniliowych i syropu malinowego. Nie zapominajmy również o TOSTACH MELBA. W tej przekąsce diwa zasmakowała podczas swojego pobytu w hotelu Ritz w 1897 roku. To niezwykle cienkie, chrupiące tosty o charakterystycznym trójkątnym kształcie. Na myśl przychodzą nam również słynne MOZARTKUGEL - czekoladki w kształcie kuli, stworzone przez cukiernika Paula Fürsta w Salzburgu w 1890 roku i nazwane na cześć Wolfganga Amadeusa Mozarta jego nazwiskiem. Nie zapominamy również o ekscentrycznych upodobaniach kulinarnych Erika Satie, który spożywał wyłącznie białe jedzenie: jajka, kości, jagnięcinę, smalec, wiórki kokosowe, kurę z wody, sery z pleśnią, rzepę, ciasto drożdżowe, twaróg, białą kiełbasę czy filety z ryb. Mawiał też, że podczas posiłku nigdy nie rozmawia, ponieważ burzy to jego myśli.

opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni
Cykl wydarzeń organizowanych pod hasłem Opera Rara Ze Smakiem wzbogaca nasze doświadczenia artystyczne o doświadczenia smakowe. Śledząc z zaciekawieniem związki łączące operę ze sztuką kulinarną odwiedziliśmy Restaurację Włoską mieszczącą się w Krakowie na ulicy Sukienniczej 8. Wiktor Szcześniak, szef kuchni restauracji Włoskiej, przygotował specjalne menu dedykowane Festiwalowi Opera Rara.

opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni

opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchniPRZYSTAWKA
Wyborne ostrygi; jedna klasyczna, serwowana w sosie szalotkowym, druga podawana w panko z aioli. 

Ostrygi są symbol wyrafinowanego smaku, luksusu i elegancji; jedni je kochają, inni nienawidzą - jakże to bliskie operze. 

opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni
DANIE GŁÓWNE
Comber z jelenia, purre z ziemniaka truflowego, mus z topinambura, sos madera

Dostaliśmy wyborne mięso o stopniu wysmażenia zgodnym z naszymi życzeniami. Sos zachwycił nas swoją głębią smaku, purre było idealnie kremowe, a aksamitny mus z topinambura przyjemnie kontrastował tu z chrupkością warzyw. Smaki doskonale współgrały, kontrasty tekstury zaciekawiały.
Pod względem wizualnym na talerzu wiele się dzieje (może nazbyt wiele) co budzi w nas skojarzenie z operowym przepychem.

opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni
DESER
mus czekoladowy z sosem z prosecco  

Elegancki, pyszny deser; prawdziwy raj dla czekoladoholików. Fantastyczna zabawa teksturą dania.
 
opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni


Na zdjęciu: Wiktor Szcześniak, szef kuchni restauracji Włoska
 
opera rara, opera rara ze smakiem, festiwal opera rara, ostrygi, restauracja wloska, restauracje w krakowie, opera, sztuka, sztuka kulinarna, restauracje w krakowie, gdzie zjesc w krakowie, blog, zycie od kuchni

1 komentarz:

  1. Lubię tę restaurację, są tam smaczne makarony i pizza.

    OdpowiedzUsuń