poniedziałek, 8 stycznia 2018

SAŁATKA KALAFIOROWA

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni



FOWISTYCZNA SAŁATKA KALAFIOROWA
Widzialny świat jawi się nam mnóstwem barw i przez wieki w malarstwie był przedstawiany w kolorach właściwych naturze rzeczy. Zmienił to na początku XX wieku fowizm (odłam ekspresjonizmu) ukazując świat w szokujących zestawieniach kolorystycznych.
Dla wielu z was nasza sałatka kalafiorowa może wydać się właśnie lekko szokującą kolorystycznie. 

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

To co nieznane budzi często niepokój. Oczomocne, wręcz fluorescencyjne barwy warzyw wzbudzają w wielu podejrzliwość i nieufność. Nie wydają się być naturalne. Nic bardziej mylnego.  Jak pisze Jo Robinson w „Dzikiej stronie jedzenia” to biały kalafior jest młodszą odmianą, takim albinosem-mutantem, powstałym z kolorowych odmian kalafiorów. Sięgając po kolorowe odmiany kalafiorów wracacie do korzeni, do biologicznej różnorodności natury.



fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

KOLOR JEDZENIA MA ZNACZENIE

Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.
 
Wszystkie kalafiory są bogate w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, w dużej ilości witaminę C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Musicie jednak wiedzieć, że kolorowe odmiany kalafiora zawierają więcej przeciwutleniaczy od białej odmiany tego warzywa.
FIOLETOWY KALAFIOR  zawiera 2,5 razy więcej antyoksydantów od białego. Wszystko dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom nadającym im ten kolor.

ZIELONY KALAFIOR (w tym odmiana romanesco) ma w sobie 4 razy więcej glukozynolanów niż biały. Glukozynolaty mają działanie chemoprewencyjne. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.

POMARAŃCZOWY KALAFIOR jest bogatym źródłem karetonoidów, będących naturalnymi przeciwutleniaczami.

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

Podobnie rzecz się ma z fioletowymi ziemniakami.

Właśnie dzięki fioletowej barwie ziemniaki truflowe mają więcej właściwości niż zwykłe kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom – nadającym warzywom i owocom kolor od czerwonego po fioletowy. Mają one właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne; korzystnie wpływają na układ krążenia. Fioletowe ziemniaki są również bogatsze w potas od innych odmian. Zawierają sporo karotenoidów i kwasu fenolowego przez co wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.


fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni
fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

SAŁATKA KALAFIOROWA

składniki:

* mix różyczek kolorowych kalafiorów (fioletowych, pomarańczowych, zielonych i białych) LUB 1 kalafior biały
* 1/3 róży brokuła 
* 1 czerwona cebula
* 3 fioletowe ziemniaki (ziemniaki truflowe) LUB zwykłe ziemniaki sałatkowe
* 4 jajka
* 100 g pikantnego sera żółtego
* kiełki lub mikrolistki warzyw - wykorzystaliśmy  mikrolistki buraka 
* majonez domowy (lub kupny)
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

wykonanie:

Fioletowe ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy "w mundurkach", obieramy ze skórki (łatwo schodzi podważana nożem) i kroimy w plastry (dokładnie tak samo postępujemy wykorzystując do sałatki zwyczajne ziemniaki).

Różyczki kolorowych kalafiorów i brokuła gotujemy krótko na parze uważając by się nadmiernie nie rozgotowały. 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, dzielimy na ćwiartki.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.

Ser żółty kroimy w paski lub słupki

Na półmisku układamy kolorowe różyczki kalafiorów i brokuła, plastry ziemniaków, ćwiartki jajek, słupki żółtego sera, półkrążki  cebuli. Teraz pora na kleksy majonezu. Na koniec całość obsypujemy kiełkami lub mikrolistkami warzyw.

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz